
-
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 444 5 065
- http://www.yyu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
YRD. DOÇ. YUSUF UZUN
Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Siirt (Merkez) yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
Bu çalışma, Siirt Merkez ilçe sınırları içerisinde yetişen makrofunguslar üzerinde yapılmıştır. 2008 ve 2009 yıllarında yapılan arazi çalışmaları ile bazı mantar örnekleri toplanmıştır. Toplanan makrofungusların tümünün doğal habitatlarında dijital kamera ile fotoğrafları çekilerek ekolojik, morfolojik ve etnomikolojik özellikleri kaydedilmiştir. Araziden fungaryuma taşınan mantar örneklerine gerekli mikolojik teknikler uygulanarak kurutulmuş, spor baskıları alınmış ve gerekli mikroskobik verileri elde edilmiştir. Elde edilen makroskobik ve mikroskobik veriler sonucunda, Pezizomyceetes ve Agaricomycetes sınıfları içerisinde dağılım gösteren 13 familya’ya ait toplam 47 makrofungus taksonu teşhis edilmiştir. Bunlardan 24’ü yenen, 17’si yenmeyen, 4 tanesi zehirli ve 2’sinin ise yenilebilirlik durumu bilinmemektedir. Ayrıca bu çalışma ile Agaricus lutosus (F.H. Møller) F.H. Møller (Agaricaceae) ilk kez tespit edilerek Türkiye makromantarları için yeni kayıt olarak eklenmiştir. Toplanan ve fungaryum materyali haline getirilen bütün makrofungus örnekleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Mikoloji Araştırma Laboratuarı’nda saklanmaktadır.
Hani (Diyarbakır) yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma A taxonomical research on the macrofungi grown in Hani (Diyarbakir) province
Bu çalışma, Diyarbakır ili Hani ilçesi sınırları içerisinde doğal olarak yetişen ve 2009-2010 yılları arasında toplanan makrofungus örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında toplanan mantar örneklerinin yetişme ortamlarında renkli resimleri çekilmiş, mantarların morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının makrofunguslar hakkındaki bilgiler kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Leotiomycetes, Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıflarına ait 7 ordo ve 27 familya içerisinde dağılım gösteren toplam 104 makrofungus taksonu olduğu tespit edilmiştir. Bunların 40′ ı yenen, 42’si yenmeyen, 17`si zehirli ve 5 tanesinin ise yenilebilirlik durumu bilinmemektedir. Ayrıca 7 makrofungus taksonu ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus çeşitliliğine ilave edilmiştir. Bunlar; Ciboria amentacea (Balb.) Fuckel, Conocybe filaris (Fr.) Kühner, Conocybe pulchella (Velen.) Hauskn. & Svr?ek, Cortinarius armeniacus (Schaeffer: Fries) Fries, Cortinarius stemmatus Fr., Entoloma kervernii (De Guern.) M.M. Moser ve Inocybe decipiens Bres’dir. Tespit edilen makrofunguslar Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Araştırma laboratuarında (VANF) saklanmaktadır. Teşhisleri yapılan makrofungus taksonlarının sistematikleri, bazidiokarp, askokarp ve spor fotoğrafları, diğer özellikleri, yayılışları ve yeni kayıt olan taksonların deskripsiyonları da verilmiştir.


Yorum yaz