
-
Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 212 383 7070
- http://www.yildiz.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE SELÇUK
Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
2. Ontogenetik (TR)
3. Nesneye dayalı yazılım (TR)
4. Nesneye dayalı tasarım (TR)
5. Nesneye dayalı programlama (TR)
6. Nesne modelleme (TR)
7. Ne (TR)
8. Ontogenetic (EN)
9. Ontology (EN)
10. Context (EN)
11. Java (EN)
12. Object (EN)
13. Object modelling (EN)
14. Object oriented programming (EN)
15. Object oriented design (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Ontolojilerin otomatik olarak eşleştirilmesi Ontology mapping
Internet teknolojilerinin hızla geliştiği günümüzde webin üçüncü sürümünün temellerini oluşturan ontolojilerin eşleştirilmesinin önemi gittikçe artmaktadır. Ontoloji eşleştirme için geliştirilmiş olan OntoMatch yapısal olmayan eşleştirme problemlerinde oldukça başarılı sonuçlar elde etmektedir. Birinci bölümde tez ile ilgili genel bilgi verilmiş, ikinci bölümde Web 3.0 sürümü anlatılmış, üçüncü bölümde benzer çalışmalar ele alınmıştır. Geliştirilen uygulama dördüncü bölümde anlatılırken, uygulamanın sonuçları ve benzer çalışmalar ile karşılaştırmaları beşinci bölümü oluşturmaktadır.
Rol modellerinde kural motorlarının kullanılması
Yazılım dünyasında yaygın kabul gören Nesneye Yönelik Programlama (NYP) yaklaşımında, varlıklar ayrı sınıflarla temsil edilmektedirler ve varlıkların programın yaşam döngüsü boyunca sınıflarını değiştirme gibi bir durumları söz konusu değildir. Bu yüzden durağan sistemlerin nesneye yönelik programlama ile modellenmesi uygundur. Fakat günümüz sistemlerinin dinamik bir yapıya sahip olduğu için NYP gerçek hayattaki ihtiyaçları karşılamakta yeterli olamamaktadır. Rol modelleri tam bu noktada devreye girerek gerçek yaşamdaki sistemleri modelleme konusunda bir düzenleme önermiştir. Fakat rol modelleri kullanılarak hazırlanmış bir uygulamada alana özgü kısıtlar veya diğer bir ismiyle kurallar yazılması gerektiği zaman kuralların farklı sınıflara bölünüp dağıtılması da gerekecektir. Kuşkusuz kuralların uygulama içerisindeki bu denli dağılmışlığı yönetimini zorlaştıracaktır. Bu tez çalışmasının amacı da, rol modelleri kullanılarak yazılan programlarda, alana özgü iş kurallarının, iş analistleri tarafından kodlanabilecek kadar basit bir sözdizimi ile ifade edilebilmesi ve kuralların tek bir yerde toplanarak yönetiminin daha efektif bir hale getirilmesidir. Anahtar Kelimeler: Rol modelleri, kural motorları, Jawiro, Drools
OSGI’da uygulama modeli tanımlanması Defining application model in
OSGi modüler progrmlama sisteminde ağ merkezcil uygulama modeli tanımlanması.
Rol modellerinde bağlam kullanımı
Rol tabanlı programlama üzerine son 10 yıl içerisinde çeşitli yaklaşımlar, standartlar ve bu standartları gerçekleyen çeşitli altyapılar sunulmuştur. Günümüzde halen güncelliğini koruyan bu konu üzerinde sunulmuş olan altyapılar incelendiğinde göze çarpan en büyük eksiklik, yaygın şekilde kullanılan, saf nesneye yönelimli programlama altyapısı ile tam bir gerçekleştirim sunulamamasıdır. Sunulan gerçekleştirim çalışmalarından Object Teams/Java altyapısı belirlenen standartlara büyük ölçüde uyum sağlamış ve çeşitli yetenekleri ile programcıya uygun altyapıyı sunabilmiş olmasına rağmen, Java programlama diline yapmış olduğu yapısal eklemeler nedeniyle hem farklı bir dil üzerinde programlama gerçekleştirmek, hem farklı bir mantığı oturtmak, hem de farklı bir geliştirme ve derleme ortamı kullanmak gibi zorunlulukları beraberinde getirmektedir. Buna alternatif olarak Yunus Emre SELÇUK tarafından sunulmuş olan JAWIRO altyapısı ise tamamen Java programlama dili ile gerçekleştirim sağlamış olmasına rağmen, bağlam desteğini sağlayamamaktadır. Bu çalışma içerisinde, sadece Java programlama dili temeline dayanan, hem bağlam desteğini sağlayabilmek, hem de sunulan gerçekleştirimi (anaçatıyı) kullanan programcıya çeşitli esneklikler ve kullanım kolaylıkları sağlayabilecek, hem de tanımlanmış olan rol modelleri standartlarına olabildiğince fazla uyum sağlayabilmek amaçlanmıştır. Bu sebeple gerçekleştirilen çalışma içerisinde sunulan altyapı ?JCORE (Java COnceptual Role Enablement) – bağlam, rol ve aktör kavramları üzerine kurulmuştur. Tüm geliştirmelerin Java ortamında gerçekleştirilmesi ve standart Java uygulaması şeklinde derlenmesi hedeflenmiş, dolayısıyla bu üç farklı kavram da standart Java sınıfları şeklinde gerçekleştirilecek bir altyapı sunulmuştur. Ancak rol modellemelerinin gerektirdiği dinamik altyapıyı sağlamak üzere kullanıcı tarafından geliştirilmiş ve derlenmiş olan Java sınıfları, JCORE altyapısı tarafından JVM’e yüklenmeden hemen önce değiştirilerek kullanıcının XML üzerinde konfigure etmiş olduğu rol modeline uygun Java sınıf dosyaları oluşturulup derlenip orjinalleri yerine kullanılmaktadır.

Yorum yaz