
-
Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
YRD. DOÇ. DR. SELMA GÜLEÇ
Üniversite: Uludağ Üniversitesi
Bölüm: Eğitim Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İlköğretim (TR)
2. Öğretmen tutumu (TR)
3. Öğrenci davranışı (TR)
4. Tutum (TR)
5. Okul yönetimi (TR)
6. Eğitim (TR)
7. Demokratik tutu (TR)
8. Sınıf yönetimi (TR)
9. İlköğretim öğrencileri (TR)
10. Öğrenme yöntemleri (TR)
11. Öğrenme teknikleri (TR)
12. Öğrenme stilleri (TR)
13. Öğrenme bozuk (TR)
14. İletişim becerisi (TR)
15. Çocuk edebiyatı (TR)
16. Dinleme becerisi (TR)
17. Dinleme (TR)
18. Family attitude (EN)
19. Behavior (EN)
20. Education of democracy (EN)
21. Democratic attitude (EN)
22. Education (EN)
23. School admi (EN)
24. Classroom management (EN)
25. Academic success (EN)
26. Sex (EN)
27. Grade level (EN)
28. Achievement in learning (EN)
29. Learning modality (EN)
30. Learning defec (EN)
31. Listening (EN)
32. Listening skill (EN)
33. Children?s literature (EN)
34. Communication skill (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Bu araştırmanın temel amacı ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin demokratik tutum geliştirmelerinde aile, öğretmen ve okul yönetimini algılama biçimlerini belirlemektir. Tarama modelinde yapılmış bu araştırmada öncelikle kuramsal temeller incelenmiştir. Daha sonra, literatürden yararlanılarak, öğrenciler için bir ölçek geliştirilmiştir. Araştırma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kuramsal temellere ayrılmıştır. Bu amaçla; demokrasi, okul ve aile ortamın demokrasi eğitimi açısından önemi ve ortamsal özellikleri irdelenmiş ve araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayım ve sınırlılıkları belirtilmiştir. İkinci bölüm, araştırmanın yöntemine ayrılmış; evren ve örneklem, veri toplama ve analiz teknikleri hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde, araştırma sonunda ulaşılan bulgular tablolar halinde özetlenmiş; SPSS (Sosyal Bilimler İçin İstatistik Programı)’ten yararlanarak analiz edilmiştir. Yapılan analizlerde başlıca; frekans ve yüzde dağılımı ile ?2 (Chi Square) Testleri kullanılmıştır. Son bölümde ise araştırmanın sonuçları belirtilip okul ve aileyi demokrasi eğitiminde daha etkin kılmak için öneriler getirilmiştir.
Sınıf düzenini bozan ve ulaşılması gereken hedeflere varmayı engellen her türlü davranışı istenmeyen öğrenci davranışı diye nitelendirebiliriz. Bu davranışlar öğretimi güçleştirmekte ve bazen genç öğretmenleri meslekten dahi soğutabilmektedir. Bu araştırma, ilköğretim okulları birinci kademede görev yapan sınıf öğretmenlerinin sınıfta karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışlarının görülme sıklığını ve bu davranışlara karşı kullandıkları başetme yöntemlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın evrenini, Bursa ili merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla Keskin (2002) tarafından hazırlanan ?Sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları istenmeyen öğrenci davranışları ve kullandıkları başetme yolları? konulu yüksek lisans tezinde kullanılmış bir anket araştırma için yeniden düzenlenerek oluşturulmuştur. Araştırmada 228 sınıf öğretmeninin görüşüne başvurulmuştur. Veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır. Anketin güvenirliğini ölçmek için ?Cronbach Alpha? uygulanmış ve anketin güvenirlik kat sayısı á =0,981 bulunmuştur. Ankette beşli dereceleme ölçeği kullanılmış, verilerin analizinde frekans (f) yüzde (%), aritmetik ortalama, ki-kare, bağımsız gruplar arası ?t? testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD (Tukey’s Honestly Significant Difference Test) çoklu karşılaştırma testi hesaplarından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda istenmeyen öğrenci davranışlarının eğitim ve öğretimi etkileme boyutu, hangi davranışlara daha çok rastlandığı, öğretmenlerin bu davranışlarla başetmek için sıklıkla hangi yaklaşımları kullandıkları, mesleki kıdemleri, cinsiyetleri ya da mezun oldukları bölümlerin kullandıkları yöntemlere olan etkileri saptanmıştır. Ayrıca yine öğretmenlerin çalıştıkları okullardaki öğrencilerin sosyo- ekonomik durumları, sınıf mevcutları ya da cinsiyetlerinin istenmeyen öğrenci davranışlarında anlamlı bir farklılık yaratıp yaratmadığı da araştırılıp belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler: İstenmeyen Öğrenci Davranışları, Sınıf Yönetimi
İlköğretim öğrencilerinin öğrenme biçimlerinin sınıf düzeyi, cinsiyet ve akademik başarı ile ilişkisi The relation between learning ways with class level, sex and academic success of primary school students
Araştırmada öğrencilerin öğrenme stil ve biçimlerinin belirlenmesi amacıyla Kolb Öğrenme Stili Envanteri kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Kocaeli ili, Gölcük ilçesine bağlı dört ilköğretim okulunda öğrenim gören toplam 216 (7. ve 8.sınıf) öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda öncelikle öğrencilerin Kolb Öğrenme Stili Envanterinin cevaplandırmaları sağlanmış, ardından öğrencilerin 4. sınıftan itibaren türkçe, matematik, sosyal bilgiler, fen ve teknoloji ve ingilizce dersi notlarına, genel akademik ortalamaları için de 4. sınıftan itibaren karne notlarına ulaşılmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programı ile çözümlenmiştir. Verilerin analizi için frekans ve yüzde dağılımlarından, çapraz tablo, ki- kare, ilişkisiz örneklemler için t-testi, varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin baskın öğrenme stillerinin değiştiren, baskın öğrenme biçimlerinin aktif yaşantı olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin öğrenme stil, biçim ve öğrenme biçimi puanlarının öğrencilerin sınıf düzeylerine bağlı olarak değişmediği ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin öğrenme stil ve biçimleri cinsiyetlerine bağlı olarak değişmezken; aktif yaşantı öğrenme biçimi puanlarında, kız öğrencilerin lehine bir farklılaşma bulunmuştur. Ayrıca öğrencilerin öğrenme biçimi puanları ile türkçe, matematik, fen ve teknoloji, sosyal bilgiler, ingilizce dersi başarı puanları ve genel akademik başarı puanları arasında da anlamlı ilişkiler olduğu; fakat öğrencilerin öğrenme stil ve biçimleri ile genel akademik başarı puanları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur.
Bu araştırmada, çocuk edebiyatı ürünleri ile dinleme becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli yöntem ve tekniklerle yapılan uygulamaların, ilköğretim 2. sınıf öğrencilerinin dinleme becerileri üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla öncelikle, ön test ve son test ölçümleri için mevcut Türkçe öğretmen kılavuz kitaplarında yer alan bir dinleme metni ile uygulamalarda kullanılmak üzere çeşitli kaynaklardan elde edilen ve çocuk edebiyatına uygun olup olmadığı alanında uzman kişilere danışılarak belirlenen metinler seçilmiştir. Daha sonra bu eserler aracılığıyla, araştırmanın çalışma grubunu oluşturan Şehit Murat Atsen İlköğretim Okulundaki 2-C sınıfı öğrencilerine, Türkçe derslerinde, dinleme uygulamaları yapılmıştır. Araştırma, on iki haftalık bir süreçte; ön test ve son test ölçümlü, tek gruplu deneysel bir çalışma olarak planlanmıştır. Ön test ve son test olarak Serdar Arhan ve Seçil Coşkun tarafından hazırlanıp, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ?İlköğretim Türkçe 2 Öğretmen Kılavuz Kitabı?nda yer alan ?Dinleme Becerisi Değerlendirme Formu”;on hafta suren uygulamalarda ise çocuk edebiyatı ürünleri ile dinleme becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli yöntem ve teknikler kullanılmıştır. Elde edilen verilerle öğrencilerin ön test ve son test değerleri arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı SPSS 15.0 (Statistic Package For Social Science) programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ön test ve son test başarı puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Başka bir deyişle, çocuk edebiyatı ürünlerinin öğrencilerin dinleme becerilerinin geliştirilmesinde önemli etkilerinin olduğu görülmüştür. Anahtar KelimelerÇocuk Edebiyatı, dinleme, dinleme eğitimi, dinleme becerileri, iletişim becerileri.


Yorum yaz