
-
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 246 211 1000
- http://w3.sdu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
YRD. DOÇ. DR. MEHMET UYSAL
Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İngiliz edebiyatı (TR)
2. İki Şehrin Hikayesi (TR)
3. Türk edebiyatı (TR)
4. Karşılaştırmalı edebiyat (TR)
5. Güntekin, Reş (TR)
6. İmge (TR)
7. Türkler (TR)
8. Türk imajı (TR)
9. Sosyal yapı (TR)
10. Seyahatname (TR)
11. Osmanlı Dönemi (TR)
12. Osmanlı Devleti (TR)
13. Fellow (TR)
14. Semboller (TR)
15. Sembolik oyun (TR)
16. İrlanda edebiyatı (TR)
17. İngiliz edebiyatı (TR)
18. Vampir (TR)
19. Stoker, Bram (TR)
20. Roman (TR)
21. Stamp (EN)
22. Dickens, Charles (EN)
23. Literature (EN)
24. Güntekin, Reşat Nuri (EN)
25. Comparative literature (EN)
26. Turkish lit (EN)
27. 19. century (EN)
28. Economic structure (EN)
29. Fellows, Charles (EN)
30. Ottoman State (EN)
31. Ottoman Period (EN)
32. Seyahatname (EN)
33. Symbolic game (EN)
34. Symbols (EN)
35. Novel (EN)
36. Stoker, Bram (EN)
37. Vampire (EN)
38. English literature (EN)
39. Ireland literature (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Charles Dickens’ın İki Şehrin Hikayesi ve Reşat Nuri Güntekin’in Damga romanlarında fedakarlık
Bu çalışmanın amacı, İngiliz yazar Charles Dickens’ın İki Şehrin Hikâyesi ve Türk yazar Reşat Nuri Güntekin’in Damga romanlarındaki fedakârlık temasını analitik olarak karşılaştırmaktır. Bu araştırmada, her iki romanda ana tema olan ?aşk uğruna yapılan fedakârlık?, karşılaştırmalı edebiyat bilimi verileri ışığında karşılaştırılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çalışmanın konusu, amacı, önemi ve durumunu belirtmektedir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise yazarların hayatına, romanların özetlerine ve çalışmamıza yön verecek olan karşılaştırmalı edebiyat bilimi kavramına kısaca değinilmiştir. İncelemenin üçüncü bölümünde fedakârlık kavramının her iki romanda da farklı bakış açılarıyla işlenişi ayrıntılı bir şekilde ele alınmış, romanlarda mevcut olan alt fedakârlıklara değinilmiş ve karşılaştırmalı edebiyat bilimi çerçevesinde romanlardaki benzer ve farklı öğeler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Türk ve İngiliz edebiyatında önemli bir yere sahip olan iki yazarın romanlarında benzer bir motifi ele aldığı fakat ?fedakârlık? temasının işlenişi bakımından farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
İngiliz seyyah Sir Charles Fellows’un eserlerinde Türkiye ve Türk imajı
Bu tez çalışmasının amacı, son yıllarda rağbet görmeye başlayan seyahatname araştırmalarına katkıda bulunmak ve yine son dönemlerde birçok bilim dalına rehberlik etme konumunda olan imgebilim araştırmalarına faydalı olabilmektir. Bir İngiliz seyyah olan Sir Charles Fellows’un gözünden Türkiye ve Türk imgesi tespit edilecektir. Araştırma da öncelikli olarak seyyah, seyahatname, imge, imgebilim gibi kavramlar tanımlanmıştır. Çalışmaya yön verecek olan bu kavramların iyi anlaşılması oldukça önemlidir. 19. yüzyıl İngiliz seyyah Sir Charles Fellows’un araştırmaları ve eserleri inceleneceğinden bu yüzyılda Osmanlının ekonomik ve sosyal yapısıyla ilgili bilgilere yer verilmesi gerektiğini uygun gördük. Çalışmamızın son bölümünde ise Sir Charles Fellows’un eserlerindeki Türk imgesi ve Türkiye ile ilgili tespitlerini kapsamlı şekilde inceledik. Sir Charles Fellows’un tespitlerini yer yer diğer seyyahların tespitleriyle karşılaştırdık. Sonuç olarak, Fellows’un tespitlerinin kimi zaman doğru olduğunu, kimi zaman yanlış olduğunu fark ettik. Bu bağlamda, Türk imgesinin süreç içerisinde değişebileceği sonucuna ulaştık.
Symbolic elements in the wild duck by Henrik Ibsen Henrik İbsen’in yaban ördeği eserinde sembolik unsurlar
Bu tezin amacı, İbsen tarafından kaleme alınmış Yaban Ördeği isimli eserdeki sembolleri araştırmaktır. Sembolizm, İbsen’in hayatı ve o günkü toplum hakkında genel bilgiler verilmiştir. Bu tezde oyunda çokça kullanılan ana ve tali semboller incelenmiştir. Bunlardan bazıları; ördek, köpek, saat ve resimli kitaplardır. Ayrıca İbsen; Gregers, Hedvig, Old Werle, Hialmar Ekdal ve diğer karakterlerini de sembol dokusuna başarıyla yerleştirmiştir. Eserdeki sembollerin arkasındaki ana etken, İbsen’in içinde yaşadığı toplum ve o toplumdaki problemlerdir. Esas itibari ile bu problemlere odaklanır. Edebi eserin ve sanatçının doğası gereği gerçek açık bir şekilde verilmesi yerine daha örtük bir tarzda verilmiştir. Böylece vurgulanması istenen sorunlar daha etkili bir şekilde anlatılmıştır. Bu oyundaki insanların birçoğu `yaban ördeği’ gibi yaralanmış ya da zulüm görmüştür. Bunun sonucunda kendilerini bu bataklıktan kurtaracak bir `köpeği’ beklemektedirler. Bu tezde, farklı bakış açılarını inceleyerek, sembollerin manaları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bir aile dramı ve trajikomik olan Yaban Ördeği hayat çilesini çekmiş ve en ağır şekilde yaralanmış insanları ele alır. İbsen’in semboller yoluyla hayatın acı yanlarını nasıl gösterdiği ortaya konmuştur.
Bram Stoker’s ‘Dracula’ as a cult novel Bir kült roman olarak Bram Stoker’in ‘Dracula’ adlı romanı
Bu çalışmanın amacı, İrlandalı yazar Bram Stoker’in mektup formundaki Drakula (1897) adlı eserini kült-roman olarak incelemektir. Çalışma, romanın ana karakteri olan Kont Drakula’nın vampir niteliklerinin detaylı bir incelemesi üzerinde yoğunlaşırken, Bram Stoker’in kısa bir biyografisini, Gotik ve kült edebiyatın da kısa bir açıklamasını sunmaktadır. Bu çalışma ayrıca ?Kazıklı Voyvoda kimdir? ; Stoker, Kont Drakula’yı oluştururken gerçekten bu tarihî figürden esinlenmiş midir?? gibi soruları da ele almaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm çalışmanın konusu, amacı, önemi ve durumunu belirtmektedir. İkinci bölümde Stoker ve Kazıklı Voyvoda’nın yaşamlarına, Gotik ve kült edebiyatın açıklamalarına kısaca değinilmiştir. Bu bölüm aynı zamanda Drakula romanının Türk sanat ve edebiyatındaki kabulünü de içermektedir. Son bölüm ise Drakula eserini vampir romanı olarak ele alır ve çoğu vampir romanının analizinde standart olarak belirlenen vampir niteliklerinin detaylı bir incelemesini sunar.


Yorum yaz