
-
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 372 257 4010
- http://w3.beun.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH ALTAN
Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Sınır koşulları (TR)
2. Plaklar (TR)
3. Elastik zemin (TR)
4. Burkulma yükleri (TR)
5. Yapay sinir ağları (TR)
6. Plaklar (TR)
7. Burkulma analizi (TR)
8. Buckling loads (EN)
9. Elastic ground (EN)
10. Plates (EN)
11. Boundary conditions (EN)
12. Buckling analysis (EN)
13. Plates (EN)
14. Artificial neural networks (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
İzotropik plaklarda mesnet şartlarının burkulma davranışına etkisi
Bu çalışmada, tek ve çift doğrultulu statik yüklemeye maruz plakların burkulma analizi gerçekleştirilmiştir. İzotropik plağın sonlu eleman modelleri sabit ve ankastre mesnetli olarak ve belirsiz zemin rijitliklerine sahip elastik zemine oturan serbest uçlu, sabit ve ankastre mesnetli olarak dikkate alınmıştır. Problemin sayısal çözümü yapılırken ANSYS programı kullanılmıştır. Sonlu eleman analizlerinden elde edilen sonuçlara göre plakların mesnet şartlarının ve elastik zemin özelliklerinin plak burkulma yükü üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Elastik zemin etkisi farklı zemin rijitlikleri dikkate alınarak gerçekleştirilen analizlerle belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, temel rijitliğinin artmasıyla birlikte farklı mesnet şartlarına sahip plağın burkulma yükünde artış gözlenmiştir. Elastik zemine oturan serbest uçlu plakların burkulma yükleri, bu plakların sabit ve ankastre mesnetli olması halinde elde edilen burkulma yüklerinden daha büyüktür. Ayrıca çift doğrultulu yüklemeye maruz izotropik plakların burkulma yükleri tek doğrultulu yüklemeye maruz plaklara göre daha küçük elde edilmiştir.
Binaların dinamik davranışına konsol etkisinin sonlu eleman analizleriyle belirlenmesi
Bu çalışma, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde 2008-2009 eğitim öğretim yılı güz döneminde tez çalışması olarak Osman GEDİKLİ tarafından hazırlanan ?BİNALARIN DİNAMİK DAVRANIŞINA KONSOL ETKİSİNİN SONLU ELEMAN ANALİZLERİYLE BELİRLENMESİ? isimli tezdir. Tez çalışmasında, depremin düşey bileşenine maruz konsollu ve konsolsuz binaların dinamik davranışı incelenmiştir. Yapı sistemlerinin sayısal çözümlerinde SAP2000 programı kullanılmıştır. Bu amaçla uygulaması yapılmış bir bina SAP2000 programında modellenmiş ve çözümler gerçekleştirilmiştir. Binaların deprem davranışı, mod birleştirme yöntemi kullanılarak zaman tanım alanında lineer analizler ile incelenmiştir. Çalışmada 1992 Erzincan depreminin düşey bileşeni dikkate alınmıştır. Her iki yapı sistemine ait kesit tesirleri, yerdeğiştirmeler ve döşemelerde oluşan minimum ve maksimum asal gerilmeler sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak hesaplanmıştır. Yapının modal davranışı da çalışma kapsamında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın son aşamasında, binanın kendi ağırlığı ve düşey deprem kuvveti altında oluşan kesit tesirleri ve yerdeğiştirmeler de karşılaştırılmıştır. Gerçekleştirilen çalışma sonucunda, konsollu yapıdan elde edilen kesit tesirleri ve gerilme değerlerinin konsolsuz binaya göre daha elverişsiz çıktığı görülmüştür. Düşey yöndeki deprem kuvvetlerinin bina üzerindeki etkisi binanın kendi ağırlığı altındaki etkisiyle kıyaslandığında ihmal edilemeyecek düzeyde çıkmıştır. Konsollu ve konsolsuz bina modellerinin dinamik karakteristikleri karşılaştırıldığında elde edilen mod şekillerinin birbirleriyle uyum içerisinde olduğu, fakat doğal frekans değerleri arasında farklılıkların bulunduğu görülmüştür. Buradaki etkin parametrenin konsol (çıkma) etkisi olduğu belirlenmiştir.
Delikli ve deliksiz plaklarda burkulma etkilerinin incelenmesi
Bu çalışma merkezi bir dikdörtgen deliğe sahip ortotropk dikdörtgen tabakalı plakların burkulma davranışının analiz sonuçları incelenmiştir. Plaklarda deliklerin oluşturmuş olduğu delik civarındaki gerilme dağılımları elemanların burkulma katsayıları üzerinde çok önemli olmaktadır. Bu çalışma düzlemsel statik yüklemeye maruz merkezi bir dikdörtgen delik bulunan ortotropik plaklarda burkulma analizi yapılmıştır. Plağın burkulma analizleri öncelikle Sonlu Elemanlar Metodu ile elde edilmiştir. Bu elde edilen analizlerdeki burkulma katsayıları başka bir yöntem olan Yapay Sinir Ağları ile eğitilmiştir. Bu çalışmanın son bölümünde de çıkan analizler Yapay Sinir Ağlarında başarılı bir şekilde eğitilip test edilmiştir. Bu aşamada bir PASCAL yazılımlı program kullanılmıştır.

Yorum yaz