
-
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 372 257 4010
- http://w3.beun.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
YRD. DOÇ. DR. HALİL ÖZER
Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Sonlu elemanlar yöntemi (TR)
2. Kaynak bağlantısı (TR)
3. Gerilme analizi (TR)
4. Yapıştırma (TR)
5. Yapışma (TR)
6. Gerilme (TR)
7. Çelik üretimi (TR)
8. Çelik sac (TR)
9. Çelik fabrikaları (TR)
10. Çelik endüstrisi (TR)
11. Haddeleme (TR)
12. Stress analysis (EN)
13. Weld joint (EN)
14. Finite elements method (EN)
15. Stress (EN)
16. Adhesion (EN)
17. Agglutinate (EN)
18. Rolling (EN)
19. Steel industry (EN)
20. Steel factories (EN)
21. Steel sheet (EN)
22. Steel production (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Enine dikişli kaynak bağlantılarının sonlu elemanlar metodu ile gerilme analizi
Kaynak bölgesinde meydana gelen gerilmeler ANSYS 9.0 paket programında analiz edilmiş, kaynak ayakları ve kaynak boğazı boyunca gerilme bileşenlerinin ve eşdeğer gerilmelerin dağılımının grafikleri MATLAB programı yardımıyla çizilmiştir. ANSYS programıyla elde edilen sonuçları deneysel olarak karşılaştırmak amacıyla hazırlanan deney numuneleine Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda çekme deneyi yapılmıştır ANSYS sonuçları ve deney sonuçları kırılma başlangıcının meydana geldiği yer bakımından karşılaştırılmıştır. Bilgisayar teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte analitik yolla çözülemeyen karmaşık mühendislik problemlerinin sonlu elemanlar yöntemiyle modellenip çözülmesi oldukça yaygın hale gelmiştir. Bu çalışmada kaynak yapılacak levhalar arasındaki yatay ve düşey yöndeki boşlukların kaynak ayakları ve kaynak boğazı boyunca meydana gelen gerilmeler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yatay ve düşey boşlukların etkileri ayrı ayrı incelenmiştir. Levhalar arasında, düşey yönde boşluk bırakılarak kaynak yapılan levhalarda kaynak kökünün kesme etkisine maruz kaldığı; levhalar arasında yatay yönde boşluk bırakılarak kaynak yapılan levhalarda kaynak kökünün yırtılma etkisine maruz kaldığı görülmektedir.
Yapıştırıcıların son zamanlarda endüstride kullanımı, hızla artış göstermektedir. Yapıştırıcılar diğer bağlantı türlerinin (cıvata, perçin, kaynak, lehim v.b. gibi) giderek yerini alırken onları tamamlayıcı görevini de sürdürmektedir. Günümüzde artık havacılık, uzay, otomotiv, altyapı sistemi, tıp, elektronik paketleme, inşaat, spor ve gemicilik gibi birçok sektörde yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Konuyla ilgili olarak, birleşmede yapıştırıcı kullanımının avantajları, yapışma ile birleşmenin dezavantajları incelenmiştir. Tek tesirli bindirme yapıştırma bağlantısının analitik gerilme analizi ve köşeleri yuvarlatılmış yapıştırıcı bindirme bağlantısında sonlu elemanlar gerilme analizi yapılmıştır. Temel yapıştırma olan tek tesirli yapışma bağlantısının gerilme analizi analitik yolla yapılarak gerilme durumlarının malzeme parametreleriyle nasıl bir değişim gösterdiği elde edilen grafiklerle sunulmuştur. Bu çalışmada yapıştırmada oluşan gerilmeye; yapıştırılan levha kalınlıklarının, yapıştırıcı kalınlığının, yapıştırıcı ve yapıştırılan levhaların elastik modüllerinin etkidiği görülmüştür.
Yassı çelik haddeleme işleminde merdane yük parametrelerinin inclenmesi ve merdane konumlandırma
Haddeleme işlemi, yassı çelik üretiminin önemli süreçlerinden birisidir. Ürüne ait fiziksel özellikler önemli ölçüde hadde merdanelerinin yük etkisi altındaki elastik şekil değişimi ve deformasyonlarına bağlıdır. Üretim sürecinde merdane şekil değiştirmeleri çeşitli yöntemlerle kontrol altına alınmaya çalışılmaktadır. Bu yöntemler genel olarak, hadde merdanelerini ilave merdanelerle destekleme, iş merdanelerinde eksenel kaydırma, eğme ve çaprazlama sistemleridir. Bu çalışmada aynı amaca yönelik farklı bir tasarım olan merdane konumlandırma yöntemi izaha çalışılmıştır. İlk bölümde haddeleme mekaniğinin temel konuları ele alınmıştır. Genel anlamda metalin deformasyonu, plastik şekil değişimine karşı gösterdiği direnç, kuvvet ve tork hesaplama yöntemleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde hadde merdaneleri mekaniği işlenerek, merdanelerin özellikleri ele alınmış, metalürjik ve mekanik özellikler genel hatlarıyla bölüme dâhil edilmiştir. Üçüncü bölümde hadde merdanelerinin eğilme problemi işlenmiş, literatürdeki eğilme modelleri ve hesap yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde klasik hadde sisteminin fiziksel özelliklerinden farklı bir sistem tasarımı olan merdanelerin haddeleme yüklerine göre konumlandırılması düşüncesi ortaya konulmuş, sonlu elemanlar analizi ile bu tasarımın haddeleme sürecine getireceği avantajlar tespit edilmeye çalışılmıştır.


Yorum yaz