
-
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 372 257 4010
- http://w3.beun.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
YRD. DOÇ. DR. BÜLENT EKMEKÇİ
Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Mikro elektro mekanik sistemlerin hızlı gelişimi ile birlikte, birçok endüstride mikro ölçekte makine parçalarına gereksinim artmış, böylece bu parçaların imalatı ve imalat tekniklerinin geliştirilmesi araştırmacılar için önemli bir alan oluşturmaya başlamıştır. Mikro elektriksel aşındırma ile işleme; elektriksel aşınma ile işleme tekniği kullanılarak, mikro, minyatür parçaların ve bunların bileşenlerinin imalatı için geliştirilen bir imalat yöntemidir. Mikro elektriksel aşındırma ve alışılmış elektriksel aşındırma tezgahları; kullanılan sinyal jeneratörü, eksen hareketlerinin kararlılığı ve kullanılan takım boyutları bakımından farklılaşırlar. Mikro elektriksel aşındırma ile işleme tekniğinde, sinyal jeneratörü mikro ve nano saniyeler mertebesinde elektriksel darbeler üretebilir. Böylece, düşük enerji boşalımlarında (~10-9-10-5J) küçük hacimlerde (~0.05-500?m ) malzeme kaldırılabilir ve takım eksenlerinin hassas ve kararlı hareketi ile birlikte mini ve mikro düzeyde parçalar üretilebilir. Bu işleme tekniğini çok önemli kılan faktör; malzeme sertliğine bakılmaksızın, iletken ve yarı iletken malzemelerin, yüksek yüzey kalitesi ve hassasiyette işlenebilmesidir. Bu sebeple, yüksek verimlilik ve keskinlik gerektiren çok sert malzemelerin işlenmesinde tercih edilirler. Bu tezde, mikro elektriksel aşındırma ile işlenmiş olan mikro kör deliklerde işleme parametrelerine bağlı mikro delik iç yüzeylerindeki yapısal değişimler irdelenmiştir. Elde edilen veriler, elektriksel darbelerin oluşturduğu elektrostatik kuvvetlerin, malzeme kaldırma işleminde etkili olmadığını, ısıl etkilenmiş katman kalınlıklarının, işlem sırasında kullanılan enerji seviyesi ve darbe formlarına bağlı olarak değiştiğini, yüksek delme derinliklerinde, özellikle delik uç bölgesinde, işlem sırasında oluşan tanecik yığınlarının, işleme mekanizmasını değiştirerek, delik geometrisini ve yüzey iç yapısını değiştirdiğini göstermiştir. Ayrıca işlem sırasında düşük darbe enerjileri ve süreleri kullanılmasına karşın mikro çatlak oluşumuna rastlanmıştır.
Demir alaşımlı çinko kaplamalarda tozlaşma ve yüzey pürüzlülüğü
Demir alaşımlı çinko kaplamalar, saf çinko kaplamaların 500oC civarındaki sıcaklıkta tavlanması sırasında yayınmayla gelişen FeZn fazlarından oluşan kaplamalardır. Bu tip kaplamalar saf çinko kaplamalara göre çok daha iyi punto kaynaklanabilirliği, boya yapışma özelliği ve boyanmış durumda üstün korozyon dayanımı gibi özellikler sunmakta, presle şekillendirme sırasında daha az yapışma olasılığı taşımaktadır. Ancak, presle şekillendirme sırasında karşılaşılabilen tozlaşma sorunu uygun FeZn fazlarından oluşan optimum kaplama özelliklerinin oluşturulmasıyla çözümlenebilmektedir. Bu tezde endüstriyel hatlardaki demirle alaşımlama tavı laboratuvar ölçeğinde simüle edilmiştir. Deneyler sonrasında seçilen tavlama parametreleriyle elde edilen kaplama karakteristikleri ve kaplamaların 60oV bükme testi sırasındaki tozlaşma performansı arasında bir ilişki kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre demirle alaşımlanmış çinko kaplamalar üzerinde görülen krater oluşumları ölçülen yüksek yüzey pürüzlülüğünün nedenidir. Ara yer atomsuz çelikte yüzey pürüzlülüğü düştükçe tozlaşma miktarı artmaktadır. Aluminyumla durgunlaştırılmış düşük karbonlu çelikte ise yüzey pürüzlülüğü ile tozlaşma arasında net bir ilişki kurulamamıştır. Her iki çelikte de demir içeriğindeki artış ile tozlaşma performansı düşmekte; ancak aluminyumla durgunlaştırılmış düşük karbonlu çelikte krater oluşumları nedeniyle tozlaşma direnci açısından izin verilebilir demir içeriği daha yüksek olabilmektedir.
Elektro erozyon ile işleme (EAİ), geleneksel olmayan ancak malzemeden parça koparma için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biridir. Malzeme sertliğine bağlı olmadan elektrik iletkenliği bulunan malzemelerin başarı ile işlendiği bir yöntemdir. Son yıllarda, toz metalürji ile elektro erozyon ile işleme (TK/EAİ), EAİ kabiliyetini arttıran bir uygulama olmuştur. Bu çalışmada, farklı işleme sıvıları ve işleme sıvılarına farklı miktarlarda ilave edilen Silikon Karbür (SiC) tozlarının etkileri araştırılmıştır. Dört işlem parametresi, işleme zamanı, toz konsantrasyonu ve di-elektrik sıvı tipi ele alınmıştır. Bu gözlemleme sırasında elektriksel aşındırma ile farklı işleme hızlarına ve farklı işleme sıvılarına sahip deney düzeneklerinde IF çeliği işlenmiş, işlenmiş olan numunelerin kesitleri alındıktan sonra bir dizi metalürjik inceleme yapılmıştır. Mikro yapıyı en iyi ortaya çıkaran dağlama usulleri uygulanıp, işlenmiş yüzeylerdeki metalürjik değişimler optik ve elektron mikroskoplarında incelenmiştir.
YRD. DOÇ. DR. BÜLENT EKMEKÇİ İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
YRD. DOÇ. DR. BÜLENT EKMEKÇİ İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
ÜNVER
ÇALIŞMA GRUPLARI
DERGİ YAYIN KURULU
ÇETİN HOŞTEN
ZAFİR EKMEKÇİ
YILMAZ ÖZÇELİK
BÜLTEN YAYIN KURULU
NİYAZİ KARADENİZ
MERAL SARDAR
ESİN PEKPAK
FATMA SELDA KARAOĞUZ
ÇEVRE POLİTİKALARI ÇALIŞMA GRUBU
ABDULVAHAP ÇAĞATAY DİKMEN
HASAN NEJAT UTKUCU
ADİL AYTEKİN
MEHMET ERŞAT AKYAZILI
AHMET OĞUZ ÖZTÜRK
ERSAN DEĞERLİ
İBRAHİM FATİH ERKAL
MEHMET KARADENİZ
TMMOB Maden Mühendisleri Odası 41. Dönem Çalışma Raporu • 2008-2010
9
M.OĞUZ GÜNER
İSMAİL HAMİT GÜLAYDIN
BÜLENT TOKA
BERNA FATMA VATAN
ONUR RAŞİT ÜNALDI
CUMHUR KUTAY ERBAYAT
ESİN PEKPAK
DELME PATLATMA ÇALIŞMA GRUBU
NAHİT ARI
HASAN AYDIN BİLGİN
HAKKI ELBİR
MÜFİT ERDİL
METEHAN DERYA
ÜMİT KILIÇ
EKREM ELMACI
HALİL İBRAHİM İŞCEN
ERGÜN ALPAYDIN
ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU
VELİ ÜNAL
ÖMER ÜNVER
HANİFİ GÜLDOĞAN
MUSTAFA SUVAR
LEVENT YENER
MUHARREM TORALIOĞLU
H.KÖKSAL MUCUK
İLKER ERTEM
NEJAT TAMZOK
HULUSİ BERK
YUSUF AYDIN
SALİH ÇAKMAKLI
HALİL YURDAKUL YİĞİTGÜDEN
MUSTAFA GÜZEL
BERNA FATMA VATAN
TMMOB


Yorum yaz