
-
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- +90 444 5 065
- http://www.yyu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
Y.DOÇ.DR. LÜTFULLAH BEŞİROĞLU
Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Bölüm: Sağlık Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Depresyon (TR)
2. Üniversite öğrencileri (TR)
3. Sigara içme (TR)
4. Alkol içme (TR)
5. Depression (EN)
6. Alcohol drinking (EN)
7. Cigarette smoke (EN)
8. University students (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Bu çalismanın amacı majör depresif bozukluklu (MDB) hastalarda uyku problemlerinin depresif epizotların relapsı ya da rekürrensi üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Ayaktan izlenen MDB’li toplam 67 hasta çalismaya dahil edilmiştir. SCID-I (DSM-IV Eksen I Bozukluklan igin Yapılandmlmis Klinik Göriisme), SVF (Sosyodemografik Veri Formu), KGİ (Klinik Global izlenim), BDE (Beck Depresyon Envanteri), HDDÖ (Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği), UTÖ (Uyku Tatmin Ölçeği), U§0 (Uykusuzluk §iddet Ölçeği) ve PUKİ (Pittsburgh Uyku Kalitesi indeksi) aracıligiyla yapılan ilk klinik değerlendirmeden sonra her hastayla 1., 3., 6., ve 12. ayların sonunda KGİ, BDE, HDDÖ, UTÖ, U§0 ve PUKİ ile görusuldii. gahsmayı 12 erkek (26.25+7.56) ve 48 kadın (30.04+9.87) tamamladı (yaş ortalaması=29.28+9.51). Turn hastalar minimum akut artı sürdürüm fazını yakalayabilmek için antidepresanlarla 6 ay tedavi edilmiştir. Grubun 1. ay sonundaki yanıt oranı %80 (n=48) idi. Bunlarm %75’i (n=36) tarn remisyon kriterlerini karsilarken, %25’i (n=12) kısmi remisyona girmiştir. Kısmi remisyon grubundaki relaps ve rekürrens oranlan sırasıyla %25, %33.33 iken tarn remisyon grubunda %8.33, %16.67’dir. Otuz sekiz hasta (%63.33) iyileşme kriterlerini karsilamıştır (on iki ayın sonunda en az 8 hafta için 8’den daha düşük HDDÖ puanlanna sahiptiler). Benzer şekilde iyileşme oranı tam remisyon grubunda kısmi remisyon grubundan daha yüksek bulunmuştur. Tam remisyon grubundaki iyileşme oranı 1.5 kattır (%50’ye karsi 77.78). iyileşen grupta klinik ölçek puanlanndaki azalma eğiliminin tedavinin ilk ayında göriilmesi daha olasıyken sonraki fazlardaki depresyon seyrinin kararlı olması daha muhtemeldir. Relaps grubundaki 5 (%83.33) ve rekkürrens grubundaki 10 hasta (%83.33) relaps ya da rekürrens başlangıcından önceki son klinik değerlendirmede uyku problemlerinin olduğunu bildirmişlerdir. ilk değerlendirmedeki daha kuçuk ortalama yaş, geç başlangıç, depresif epizot sayısı ve kronik, rekürren ya da duble depresyona sahip olmak iyileşmeme ile ilişkilidir. Uyku yakınmaları depresif epizotlann relapsının ve rekürrensinin gelişimini kolaylaştırabilirler. Bu nedenle klinisyenler uyku problemlerine önem vermelidirler. Bu amaçla uyku kalitesi, tatmini veya uykusuzluk şiddetini değerlendiren testler kullanılabilir.
Suça yönelen ergenlerde travmatik yaşantılar ve suça karşı tutumlar
Bu çalışmada çocuk suçluluğu ile ilişkili etmenler konunun önemi ve güncel olması nedeniyle özellikle çocukluk çağında yaşanan travmalara odaklanarak araştırılmıştır. Adli makamlar tarafından işlediği kanuna aykırı fiil nedeniyle Adli Psikiyatrik değerlendirme için Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dal?’na gönderilen (13-15 yaş aralığında) 40 erkek çocuk çalışmaya alındı. Ayrıca görüşme anına kadar herhangi bir suça yönelmemiş, yaş, cinsiyet ve okul durumu açısından suça yönelen grup ile eşleştirilmiş 40 erkek çocuktan oluşan bir kontrol grubu oluşturuldu. Verilerin elde edilmesi amacıyla çocuklara, araştırmacı tarafından oluşturulmuş bir Kişisel Bilgi Formu ile birlikte Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ) ve Suça Karşı Tutumlar Ölçeği uygulandı. Çalışmanın bulgularında; suça yönelmiş ergenlerde kontrol grubuna göre, baba eğitim düzeyi ve ailenin sosyoekonomik seviyesi daha düşük bulunmuştur. Ailede suç işleyen bir yakının bulunma oranı, suça yönelen ergenlerde suça yönelmemiş ergenlere göre anlaml? olarak daha fazlad?r. Suça yönelen ergenlerin duygusal ihmal puanlar? kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulunurken diğer travma puanları açısından fark bulunmamıştır. Suça Yönelen ergenlerin suça karşı tutum puanları kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Suça yönelen ergenlerin fiziksel ihmal dışındaki tüm travma puanları suça karşı olumsuz tutumlar puanlarıyla ilişkili bulunmuştur. Kontrol grubunda ise yaln?zca duygusal kötüye kullan?m puanlar? suça karşı olumsuz tutumlarla ilişkili bulunmuştur. Bu sonuçlar, suça yönelen ergenlerin travmatik yaşantılara daha fazla maruz kaldığı düşüncesini doğrulamamakla birlikte, travmatik olayların şiddetinin farklı etmenlerle etkileşerek suça karşı olumsuz tutumlarla ilişkili olduğunu düşündürebilir. Anahtar sözcükler: Çocuk suçluluğu, çocuk istismar ve ihmali, ergen, travma.
İki uçlu duygudurum bozukluğu olan hastalarda disosiyatif bozukluk sıklığı ve travmanın etkisi
Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinde alkol, sigara kullanımı ve ilişkili olduğu etmenler
Alkol ve tütün kullanımı tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde önemli bir saglık problemidir. Ergenlik ve genç eriskinlik dönemleri bu maddelere baslama için önemli bir risk olusturmaktadır. Bu çalısmada Yüzüncü Yıl Üniversitesi örneklemini yansıtan bir grup ögrencide alkol, tütün kullanım sıklıgı ve kullanım ile iliskili etmenler incelenmistir. Bu arastırma 2005?2006 bahar yarıyılında Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerleskesinde ve Van il merkezindeki fakülte ve yüksekokullarda ögrenim gören 1. ve son sınıf ögrencilerinde yapılmıstır. Deneklerin 141’i kadın, 150’si erkek ögrencilerden olusmaktadır. Son bir ay içinde düzenli sigara, alkol kullanan ve kullanmayan grupların çesitli özellikleri karsılastırıldı. Tütün, alkol ve madde kullanımı ile ilgili olarak yasam oyunca en az bir kere deneme oranlarına bakıldıgında, ögrencilerin %56.2 sinin tütünlü bir ürün denedigi, %34.6 sının alkollü içecekleri denedikleri bulundu Ögrencilerin %20.6’sı (n=60) düzenli alkol kullanımı bildirmekteydi. Ögrencilerin %42.6’sı (n=124) düzenli tütün kullanımı bildirmekteydi. Genel olarak alkol kullanımının Batı illerinde yapılan çalısmalardan daha düsük oldugu, ç Anadolu ve Güneydogu Anadolu bölgeleri illerinde yapılan çalısmalardan yüksek oldugu göze çarpmaktadır. Sigara içme açısından Türkiye’deki diger bölgelerde yapılan çalısmalarla benzer bulunmustur. Anahtar sözcükler: alkol, sigara kullanımı, üniversite ögrencileri


Yorum yaz