
-
Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 474 225 1150
- http://www.kafkas.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
Y.DOÇ.DR. CENGİZ YANIKLAR
Üniversite: Kafkas Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Okulöncesinde yaratıcı drama etkinliklerinin iletişim becerilerinin gelişmesi üzerindeki etkisi
Bu arastırmanın amacı okulöncesi çagındaki çocukların iletisim becerilerini gelistirebilmek için okul öncesi programında yer alan ve uygulanan yaratıcı drama etkinliklerinin ne derecede etkide bulundugunun belirlenmesi ve elde edilen sonuçlara göre öneriler gelistirmektir. Arastırmanın evreni 2006-2007 Egitim-Ögretim yılında Kars Merkezde bulunan okulöncesi ögretmenlerinden olusmaktadır. Arastırmanın kuramsal boyutu literatür taraması yapılarak olusturulmustur. Arastırmanın verileri; alt problemlere, ilgili kaynaklara dayanarak gelistirilmis ?Okulöncesinde Yaratıcı Drama Etkinliklerinin letisim Becerilerini Gelismesi Üzerindeki Etkisi Anketi? yoluyla toplanmıstır. Gelistirilen anket bilissel, duygusal-sosyal, dil ve etkinlikler kategorilerinde degerlendirmeye alınmıstır. Arastırma bulguları okulöncesi çagında bulunan ögrencilerin iletisim becerilerini gelistirmede yaratıcı drama uygulamalarının ve programda yer alan diger etkinliklerin etkili oldugunu ortaya koymustur.
Bu arastırmanın amacı Türk Milli Eğitim Sistemi içindeki ilköğretim kurumlarının ikinci kademesinde demokrasi eğitiminin yerini, bu eğitimi anlatmak, tanıtmak ve benimsetmek için ne gibi etkinlikler yapıldığını ve bu okullarda görev yapan öğretmenlerin demokratik tutum ve davranıslarının cinsiyet, brans ve kıdemlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesidir. Arastırmanın evreni 2006?2007 Eğitim-öğretim yılında Kars Merkez ilköğretim okullarında görev yapmakta olan 38 erkek ve 56 bayan öğretmenden olusmaktadır. Arastırmanın kuramsal boyutu literatür taraması yapılarak olusturulmustur. Arastırmanın verileri; alt problemlere, ilgili kaynaklara dayanarak ve arastırmacı tarafından gelistirilmis, öğretmenlerin eğitim-öğretim etkinlikleri yürütülürken kullandıkları yöntemleri, okulda ve sınıfta uyulması gereken kurallar belirlenirken kullandıkları yöntemleri, okulda ve sınıfta bir problemle karsılastıklarında gösterdikleri tutumlarını, öğrenci etkinliğine dayalı faaliyetler yürütülürken gösterdikleri tutumlarını, öğrencilerin basarı, ekonomik durum ya da öğretmenlerin velilerle olan iletisimlerine göre öğrenciye yaklasımlarını ve demokrasi eğitimi hakkındaki bilgi ve tutumlarını ölçmek amacıyla sorulan sorulardan olusan ?Demokratik Tutum ve Davranısları Ölçme Anketi? yoluyla toplanmıstır. Toplanan verilerden ilköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin demokratik tutum ve davranısları sergileme düzeylerini belirlemek amacıyla yüzde ve frekans istatistiksel islemleri kullanılmıstır. Arastırma bulguları, örneklemi olusturan ilköğretim ikinci kademe öğretmenlerinin demokratik tutum ve davranısları yeterli düzeyde sergilemediklerini göstermistir.
Bu arastırma 2005?2006 egitim-ögretim yılında yapılmıstır. Arastırmanın amacı ilkögretim okullarında görev yapan ögretmenlerin ögretim yöntemlerini kullanma yeterlilik düzeylerini ögretmen görüslerine göre tespit etmektir. Bu arastırmanın, ögretim yöntemleri konusunda ögretmen görüslerinden ve kuramsal temellerden hareketle ortak bir anlayıs çerçevesinde olası sorunları belirlemek, eksiklikleri tespit etmek ve çözüm önerileri ortaya koymak açısından önemli oldugu düsünülmüstür. Arastırmada ?Genel Tarama Modeli? kullanılmıstır. Arastırmanın örneklemini Kars il merkezindeki ilkögretim okullarında görev yapan 160 ögretmen olusturmustur. Çalısmaya katılan ögretmenlere 40 maddelik 5’li likert türü bir ölçek uygulanmıstır. Elde edilen veriler SPSS 11,5 programında analiz edilmis, yüzdelik ve frekans dagılımları, ?t? testi, ?varyans analizi?, ?Scheffe? testi kullanılarak yorumlanmıstır. Arastırmadan elde edilen bulgular; genel olarak ögretmenlerin arastırma kapsamında bulunan ögretim yöntemlerini kullanma yeterliliklerinin istenilen düzeyde oldugunu göstermistir. Ayrıca ögretim yöntemlerini kullanma yeterliliklerine iliskin ögretmen görüsleri arasında, mesleki kıdem, görev yapılan brans ve muzun olunan okul türü degiskenlerine göre anlamlı farklılıklar oldugu sonucuna varılmıstır. Bu farklılıkları giderici çalısmaların yapılması için gerekli önerilerde bulunulmustur.
İlköğretim de okul aile etkileşimi hangi düzeyde gerçekleşmektedir ( Kars ili örneği)
Bu arastırma; 2006?2007 egitim- ögretim yılında ilkögretim ikinci kademe düzeyinde görev yapan okul yöneticileri ve ögretmenlerin olusturdugu genis bir örnekleme egitim kurumlarıyla aileler arasında saglıklı bir etkilesim ve isbirliginin saglanmasına yönelik mevcut durum hakkındaki ögretmenlerin bakıs açılarını tespit etmek amacıyla yapılmıstır. Okulların ailelerden çocukların egitsel deneyimleriyle ilgili olarak taleplerinin belirlenmesi, ailesel katılımın çocukların egitsel basarıları açısından ne tür pratik sonuçlar ortaya koyabilecegi, uygulamalarla ilgili eksikliklerin tespiti ve bu eksikliklerin düzeltilmesi için somut öneriler gelistirmek açısından önemlidir. Arastırmanın örneklemini Kars ili merkezindeki ilkögretim okullarında görev yapan görev yapan 102 ikinci kademe ögretmen olusturmaktadır. Çalısmaya katılan ögretmenlere 30 sorudan olusan 5’li likert türü bir ölçek uygulanmıstır. Elde edilen veriler SPSS10 programında analiz edilmis yüzdelik ve frekans hesaplamaları kullanılarak yorumlanmıstır. Sonuç olarak; okul aile etkilesimi ile ilgili eksiklikler belirlenmis, bu eksiklikler ögretmen görüslerine dayalı olarak ortaya konmus ve okul ile aile arasındaki etkilesimli bir iliski saglanabilmesi için gerekli önerilerde bulunulmustur Anahtar Kelimeler: Aile Okul sbirligi, Ailesel Katılım


Yorum yaz