
-
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 246 211 1000
- http://w3.sdu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF.DR. ALİ AKDEMİR
Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Yönetim geliştirme (TR)
2. Yönetim (TR)
3. Yönetici geliştirme (TR)
4. Gölge yönetim (TR)
5. İşletmeler (TR)
6. Liderlik (TR)
7. Kurumsallaşma (TR)
8. Entelektüel sermaye (TR)
9. Shadow management (EN)
10. Manager development (EN)
11. Management (EN)
12. Management development (EN)
13. Intellectual capital (EN)
14. Institutionalization (EN)
15. Leadership (EN)
16. Businesses (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Yönetim ve yönetici geliştirme amacıyla gölge yönetim konseptinin incelenmesi ve işletmelerde uygulama olanaklarının araştırılması The Research of shadow management concept that goal of management-manager development and research of practice possibility in business
Bu tezin amacı, STK’larda gönüllü yönetimi yaklasımları baglamında insan kaynaklarının rolünün, STK’ların misyonlarını gerçeklestirmedeki etkilerini arastırmaktır. Çalısmanın temel çıkıs noktası, STK’ların misyonlarını insan kaynakları yönetimi çerçevesinde gönüllü yönetimi yaklasımlarına bakıs açılarını ve bu çerçevede gerçeklestirip gerçeklestirmediklerini ortaya koymaktır. Çalısmanın kuramsal çerçevesinde; lk olarak Dünya ve Türkiye’de sivil toplum ve STK’ların kavramsal boyutu ve tarihsel gelisimi; ikinci olarak STK’larda yönetim ve organizasyon boyutu; üçüncü olarak STK’larda gönüllülük ve gönüllülük yönetimi; son olarak da STK misyonları sınıflandırılarak incelenmistir. Çalısmanın uygulamaya yönelik çerçevesinde ise; kuramsal boyuta uygun bir çerçevede bir anket formu hazırlanmıs ve zmir ilindeki STK’larda uygulanmıstır. 365 bireye uygulanan anket verilerine yönelik olarak SPSS yazılımı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıstır. Bu baglamda, temel olarak tanımlayıcı istatistikler, faktör analizi, tek yönlü varyans analizi, Kruskal Wallis H Testi, Student T Testi, Mann-Whithey U Test’leri kullanılmıstır. Faktör analizi sonucu 32 soruluk ölçek, yedi temel faktörden olusan 28 soruluk bir ölçege dönüsmüstür. Ortaya çıkan yedi faktör ve içerdikleri ölçek soruları bagımlı degisken; anketi cevaplayan bireylerin yas, cinsiyet, medeni durum, egitim durumu; yer aldıkları STK’nın türü, misyonu, kurulus yılı, üye sayısı ve görev alanı soruları bagımsız degisken kabul edilmistir. statistiksel analizler bu çerçevede gerçeklestirilmistir. statistiksel analiz sonuçlarına göre ankete katılan STK’ların insan kaynakları çerçevesinde gönüllü yönetimi yaklasımlarına bakıs açılarının büyük oranda teorik alt yapıyı destekledigi belirlenmistir. Ancak katılımcılar kapsamında, STK’larda insan kaynakları çerçevesinde gönüllü yönetimi yaklasımlarının su an için uygulamada istenen düzeyde olmamakla birlikte gelecekte daha iyi bir boyutta olacagı gözlemlenmistir.
Kurumsallaşma yönelimli entellektüel sermayenin etkinleştirilmesinde liderin stratejik rolü
ÖZET Küreselleşmeyle birlikte hergün bir önceki güne göre daha fazla yoğunlaşan rekabet ve sürekli değişim; işletmecilik faaliyetlerini daha karmaşık bir hale getirmekte ve işletmelerin varlıklarını tehdit etmektedir. Böyle bir ortamda varlıklarını güvence altına almak isteyen işletme, her türlü çevresel faktörlerde ortaya çıkan ve çıkabilecek değişimi kontrol altına almak, değişime uyum sağlamak ve farklılık yaratarak faaliyetlerini sürdürdüğü çevrede değişime öncülük etmek zorundadır. İşletmelerin farklılık yaratabileceği ve rekabette üstünlük sağlayabileceği en önemli araç entellektüel sermayedir. İşletmelerin bilançoda görünmeyen varlıklarını ifade eden entellektüel sermaye bir işletmenin Pazar değeri ile defter değeri arasındaki olumlu fark olarak tanımlanabilir. Entelelektüel sermaye insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesi olmak üzere üç temel unsurdan oluşmaktadır. Rekabette üstünlüğü sırrı insandır. Dolayısıyla insan sermayesi, yapısal sermaye ve müşteri sermayesine göre daha fazla bir önem arz etmektedir ve insan sermayesi geliştirilmeden yapısal sermaye ve müşteri sermayesi geliştirilemez. Kurumsallaşma, işletmenin bütün kaynaklarını ve yeteneklerini kullanarak varlığını güvence altına almasını sağlayacak bir süreci ifade eder. Kurumsallaşma, işletmenin faaliyetlerini sürdürdüğü toplumla ve toplumsal değerlerle uyumlu bir kimlik ve kültüre sahip olmasını, toplumsal baskı gruplarının beklentilerine cevap verebilen, değişime açık, değişime anında uyum sağlayabilen sistemli bir örgüt yapısını gerekli kılar. İşletmenin varlığını güvence altına alabilmesi için kurumsallaşma çalışmalarının belirli bir süreç dahilinde yürütülmesi ve kurumsallaşmanın sağlanması gerekmektedir. İşletmelerin entellektüel sermayelerini geliştirmeden, kurumsallaşma sürecini hızlandırabilmeleri mümkün değildir. Dolayısıyla entellektüel sermayeyi etkinleştirme ve geliştirme çalışmaları ile kurumsallaşma çalışmaları birlikte yürütülmelidir. Bir başka deyişle entellektüel sermaye tam anlamıyla etkinleştirilip, kurumsallaştırılmadan işletmenin kurumsallaşması sağlanamaz. Bu sürecin gerçekleştirilmesinde en önemli görev işletmenin üst düzey yöneticilerine düşmektedir. Yöneticiler, entellektüel sermayenin kurumsallaştırılabilmesi için gerekli liderlik rollerini sergileyerek, tüm çalışanları etkilemek ve yönlendirmek zorundadırlar.


Yorum yaz