
-
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 312 210 2292
- http://fbe.metu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. TUNA BALKAN
Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Modeling and stabilization control of a main battle tank Ana muharebe tankının modellenmesi ve stabilizasyon kontrolü
Bu çalışmada, elektrik takatli tank kule namlu takat sisteminin parametric modeli oluşurularak stabilizasyon denetleci geliştirilmiştir. Ana ilgi alanı namlu ucunun namlu esnekliği sebebiyle deplasmanları olmuştur. Yan ve yükseliş ekseni takat sistemi dinamiği, aktarma organları esneklikleri ve namlu esnekliklerini içerecek biçimde modellenmiştir. Parametrik modelleme derecesi, kontrol ve stabilizasyon probleminin ilgi dahilinde olacak kadar yüksek, ancak aynı zamanda da herhangi bir atış kontrol bilgisayarında gerçek zamanlı koşturulabilecek kadar da düşük seviyelerde tutulmaya çalışılmıştır. Bu sebeple, yan eksen modeli 7 serbestlik dereceli, yükseliş ekseni ise 5 serbestlik dereceli olarak modellenmiştir. Bu modeller, klasik geri-besleme, ileri-besleme denetleç tasarımında system olarak kullanılmış ve tasarlanan denetleç 0.5mrad stabilizasyon hassasiyetini fazlasıyla karşılamıştır. Başarılı bir stabilizasyon denetleci tasarlandıktan sonar, ileri-besleme jiroskobu ile ölçülmekte olan bozucu etkinin zaman serisi analizi yapılarak özel bir çakıştırma algoritması geliştirilmiştir. Tetik sinyali üretildiği an ile mühimmatın namlu ucundan çıktığı an arasındaki gecikme ve bu aralıkta namlu ucunun farklı konuma kayması sebebiyle, bozucu etki sinyalinin tam bu gecikme kadar sonraki değerinin otoregresyon yöntemi ile modellenmesi ve gözlem modeline girdi oluşturması gerekliliği anlatılmıştır. Gözlem modeli namlu ucu açısal pozisyonu üzerinde çok dar bir çakıştırma penceresi (0.05mrad) oluşturulmuş, ve atışa bu çakıştırma algoritmasının karar vermesi sağlanmıştır. Bu sayede hedef noktası üzerinden sapacak olan tüm atışlar kesilmiş, teoride %100 ilk atımda vuruş ihtimali elde edilmiştir.
Development of a SCADA control system for a weighing and bagging machine Tartım ve paketleme makinası için bir SCADA kontrol sisteminin geliştirilmesi
Bu tez çalışmasında, şeker fabrikalarında kullanılan tartım ve paketleme makinasının tartım doğruluğunu iyileştirmek için bir prototip tasarlanmıştır. Bazı önlenemeyen fabrika koşulları tartım ve paketleme makinasının hatalı tartım yapmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada üretilen prototip ise bu hataları düzeltmek üzere bir kalite kontrol ünitesi gibi çalışarak çuvallardaki fazla şekeri alacak eksik şekeri ise dolduracak şekilde tasarlanmıştır. Montaj kolaylığı ve küçük olması açısından prototip uygulaması mevcut 50 kilogramlık çuvallar yerine 1 kilogramlık çuvallar düşünülerek yapılmıştır. Hatalı tartımı düzeltmek üzere şeker çekme ve doldurma işlemleri, istatistiksel analiz ile elde edilen verilere dayanılarak tasarlanan bir hazneden sağlanmaktadır. Emiş için vakum kullanılmıştır, dolum ise bir küresel ventil ile gerçekleştirilmektedir. Haznenin yukarı ve aşağı hareketini pnömatik bir silindir sağlamaktadır. Tartım bilgileri bir yük hücresi ve indikatör aracılığı ile alınmıştır. Tüm bu cihazların kontrolü ise PLC donanımı ve SCADA ara yüzü ile yapılmıştır.
PROF. DR. TUNA BALKAN İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
PROF. DR. TUNA BALKAN İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
tmmob
makina mühendisleri odası
II. ULUSAL
HİDROLİK PNÖMATİK
KONGRESİ VE SERGİSİ
İ İ İ
BİLDİRİLER KİTABI
İZMİR
mmo yayın no : E/2001/278-1 KASIM 2001
tmmob
makina mühendisleri odası
Sümer Sok. No: 36/1-A Demirtepe, 06440 – ANKARA
Tel: (0 312) 231 31 59 – 231 31 64 – 231 80 23 – 231 80 98
Fax: (0 312) 231 3165
ODA YAYIN NO: E/2001/278-1
ISBN 975-395-475-1
BU YAPITIN YAYIN HAKKI MMO' NA AİTTİR.
KAPAK TASARIMI: Ferruh ERKEM – İZMİR Tel / Fax: (0232) 441 02 53
DİZGİ : TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
Atatürk Cad. No:422 / 5 35220 Alsancak / İZMİR
Tel: (0232)46341 98 Pbx
BASKI: ALTINDAĞ MATBAACILIK – İZMİR Tel: (0232) 457 58 33
II. HİDROLİK PNÛMATİK KONGRESİ PROGRAM BİLDİRİLERİ / HİD – 31
MMO, bu makaledeki ifadelerden, fikirlerden, toplantıda çıkan
sonuçlardan ve basım hatalarından sorumlu değildir.
Servohidrolik Amortisör Dinamometresinin
Dinamik Modeli ve Simülasyonu
TUNA BALKAN
Y. SAMİM ÜNLÜSOY
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Makina Mühendisliği Bölümü


Yorum yaz