
-
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 444 5 065
- http://www.yyu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. SELAHATTİN SÖNMEZSOY
Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İslam toplumu (TR)
2. İslam dini (TR)
3. Sosyal değişme (TR)
4. Kur?an-ı Kerim (TR)
5. Değişim (TR)
6. Cahiliye toplumu (TR)
7. Cahiliy (TR)
8. İslam dini (TR)
9. Musibet (TR)
10. Kur?an-ı Kerim (TR)
11. Günah (TR)
12. Verses (EN)
13. Jahiliyye Period (EN)
14. Cahiliye society (EN)
15. Change (EN)
16. Koran (EN)
17. Social change (EN)
18. Islam religion (EN)
19. Is (EN)
20. Sin (EN)
21. Koran (EN)
22. Calamity (EN)
23. Islam religion (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Kur’ân ayetleri ışığında cahiliye toplumundan islam toplumuna değişim süreci
Biz bu çalışmamızda Kur’ân ayetleri ışığında cahiliye toplumundan İslam toplumuna değişim sürecini incelemeye çalıştık. Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında konuyu inceleme amacımızı ve önemini ifade etmeye çalıştık. İkinci bölümde değişim kavramı ve sosyal değişme başlığı altında sosyal değişmenin etmenleri, koşulları ile sosyal değişme modelleri ve sosyal değişme – din arasındaki ilişkiyi sosyoloji bilimi çerçevesinde tanıtmaya çalıştık. Üçüncü bölümde Kur’ân’ın Mekke toplumunda inanç ve ibadette yaptığı değişimi ve bu değişim sürecini ayetler ışığında inceledik. Dördüncü bölümde ise Kur’ân’ın sosyal ve siyasi yapıda yaptığı değişimi ve bu değişim sürecini ayetler ışığında inceledik. Sonuç kısmında da çalışmamızdan elde ettiğimiz verileri kullanarak bir değerlendirmede bulunduk.
Kur’ân’da günah musîbet ilişkisi The relationship between sin
Günah, Allah’ın buyruklarına aykırı düşen, dinen suç sayılan davranışlar İslâm şeriatının ve temiz insan fıtratının yapılmamasını emrettiği hususlardır. Musîbet, hedefine isâbet eden mermi gibi, insana şiddetle dokunan olay ve felâkettir. Musîbet, yeryüzünde herhangi bir zarar ve harap olmaya sebep olan afet ve ziyanlardır. Kur’an tarih boyunca insanların, çeşitli felâket, âfet, hastalık, kuraklık, açlık, kıtlık, gibi musîbet kategorisinde değerlendirilebilecek hadiselere maruz kaldığını bize bildirmektedir. Yine bu olaylar anlatılırken ibret alınmadığı takdirde geçmişte olduğu gibi günümüzde de yaşanılması kaçınılmaz olaylar olduğu hususu vurgulanmaktadır. Yani Kuran’dan anladığımız, günah ile musîbet arasında doğru orantılı bir ilişkinin olduğudur. Kur’ân insanların günahlarıyla başlarına gelen musîbetler arasında doğrudan irtibat kurmuştur. Bu irtibat birçok âyette insanların dikkatlerine sunulmuştur. Allah insanı yaratmış ve ona iyi ile kötüyü seçebilme kudretini vermiştir. İyilik karşılığında mükâfatın kötülük karşılığında ise bir cezanın olacağı adil olan yaratıcı için zıddı düşünülemeyecek bir durumdur. Ceza ve mükâfatın asıl yeri dünya değil ahirettir. Ancak yapılan amellere karşılığın kâmil olarak verileceği yerin cennet ve cehennem olması dünyada hiçbir karşılığın olmadığı anlamına gelmemektedir. Bu yönüyle Kur’ân bize verdiği haberlerde, bu durumu açıkça beyan etmiş, insanın başına gelen musîbetlerin çoğu zaman onların eliyle (günahlarıyla) meydana geldiğini ifade etmiştir.
Kur’an-ı Kerim açısından şifa-tedavi
Ele aldığımız konu iki bölümden oluşmakta olup, Kur’an-ı Kerim açısından maddi ve manevi şifayı içermektedir. Giriş bölümünde şifa ve tedavi kavramlarının sözlük ve terim anlamlarına yer verilmektedir. Birinci bölümde, Kur’an-ı Kerim’de maddi ve manevi şifa, Kur’an’ın koruyuculuk yönü, Kur’an’da bahsi geçen maddi şifa vesileleri, Kur’an’da adı geçen bazı besinler ve şifa yönleri konuları ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise, hadislerde şifa kavramının nasıl yer aldığı, Resulullah(s.a.v.)’ın hastalıklara karşı hangi ilaçları tavsiye ettiği, hastalıklardan korunma yolları konuları yer almaktadır. Bir tıp ve ilaç kitabı olmayan ancak her alanda bize yol gösterdiği, bizi aydınlattığı gibi tıp alanında da bizi aydınlatan, bize bir takım öğüt ve telkinlerde bulunan Kur’an-ı Kerim`den ve Allah’ın Resûlü(s.a.v)’nün bu alandaki söz ve uygulamalarından mutlaka faydalanmamız gerektiği ve bunları günlük hayatımızda tatbik etmemiz gerektiği hususu, çalışmamızın ana temasını oluşturmaktadır.
Kur’an’da deprem Earthquake in Qur’an
Tarihi çağlardan günümüze kadar, büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olan, birçok deprem meydana gelmiştir. Bu depremler, birçok ülkede, birçok yerleşim yerinde büyük tahribatlara neden olmuştur. Ülkemizde meydana gelen son büyük depremlerden biri, 17 Ağustos 1999 tarihinde saat 3.02’de Kocaeli/gölcük merkezli 7.4 şiddetinde olarak gerçekleşmiş, diğeri ise, 12 Kasım 1999 tarihinde, Düzce merkezli olmak üzere, saat 18.58’de 7.2 şiddetinde meydana gelmiştir. Son olarak 23 ekim 2011 tarihinde 6.6′ şiddetinde merkezi Van olan büyük bir deprem vuku bulmuştur. Bu felaketlerde İzmit, Adapazarı, Yalova, Bolu, Düzce ve Van şehirlerinin merkez ve ilçelerinde binlerce vatandaşımız ölmüş, binlercesi yaralanmış ve ağır hasarların oluşmasına neden olmuştur. Depremden sonar, deprem ve depremin kaynağı, depremin sebebiyle igili çok konuşuldu. Bundan dolayi bu güncel konuyu Kur’an’î bir perspektifle ele aldık. Araştırmamızın giriş bölümünde, tabiat olaylarıyla ilgili bilimsel ve dini perspektifte açıklamalar yer almaktadır. Ayrıca, araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi hakkında bilgi verilmektedir. Araştırmamızın birinci bölümünde bilimsel verilere dayanarak deprem olayı ele alınmıştır. Dünyada ve Türkiye de meydana gelen büyük ve etkili depremlerden bahsedilmiştir. Araştırmamızın ikinci bölümünde Kur’an’da deprem kavramının kullanılış şekilleri, deprem ile ilgili ayetlerin sınıflandırılması, ayetlerde geçen deprem türleri depremle helak edilen toplumlar ve helak nedenleri ele alınmıştır. Araştırmamızın üçüncü bölümünde geçmişten günümüze depremi yaşayan depremzedelerin depremi algılama biçimleri üzerinde durulmuştur. İslam ve Hıristiyan dünyasından örnekler verilmiştir. İslam âlimlerinin depreme bakış açısı ve bu konuda yapılan alan çalışmalarında ortaya çıkan: 1- Dini algı ve açıklama 2- Bilimsel algı ve açıklama 3- Hem dini hem de bilimsel algı ve açıklamalar verildi.


Yorum yaz