
-
Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 318 357 4242
- http://www.kku.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ KILINÇ
Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Kırıkkale ili Bahçelievler ve Fabrikalar mahallelerinin geoteknik özelliklerinin değerlendirilmesi An evaluation of geotechnical characteristics in the Fabrikalar and Bahçelievler area in Kırıkkale
Bu tez kapsamında Kırıkkale İli Bahçelievler mahallesi ve Fabrikalar mahallesinin Geoteknik incelemesi yapılmıştır. Bölge kuvaterner yaşlı nehir sedimanlarından oluşmuş yer altı su seviyesi yüksek çakıllı, kumlu, killi birimlerden meydana gelmiş, Kırıkkale ilinin en problemli zeminlerinden biridir. Bu nedenden dolayı tez kapsamında bu bölgenin geoteknik incelemesinin yapılması tercih edilmiştir. Bölgede Altundağ Mühendislik ve Aks Yapı Geoteknik tarafından yapılan jeoteknik amaçlı 21 adet sondajdan yararlanılmıştır. Sondajlarla yeraltı su seviyesi belirlenmiştir. Laboratuar sonuçlarından elde edilen bilgiler doğrultusunda bölgenin ?Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik? hükümleri gereğince yerel zemin sınıfı, Terzaghi taşıma gücü teorisine göre değişik temel ve temel derinliklerinde taşıma gücü hesapları yapılmıştır. Konsolidasyon oturmaları belirlenmiştir.. Ayrıca kumlu zeminlerde dinamik(deprem) etki sonucu oluşacak sıvılaşma değişik mağnitüd değerlerine göre Seed ve Idriss yöntemi (Yaklaşık yöntem) ile tespit edilmiştir. Ayrıca sıvılaşma sonucu meydana gelecek oturmalar, Tokimatsu ve Seed yöntemine göre belirlenmiştir. Bölgede tüm deprem senaryolarında sıvılaşma eğilimi görülmüştür ve sıvılaşma sonucu oturmalar kabul edilebilir sınırların üstündedir. Killi bölgelerde konsolidasyon oturmaları makul sınırlardadır. Bölgenin taşıma gücü ortalama değerlerdedir.
Otoyollarda drenaj teknikleri ve hidrolik çözümler
Zemin kitlesini fazla sudan korumak, sakıncalı dereceye ulaşmış ise su seviyesini düşürmek için yapılan işlemlere `’drenaj” denilmektedir. Eldeki zemin ve yeraltı suyu verilerine göre bir şev stabilite analizi yapılarak şevin göçmeye karşı güvenliği bulunmakta, bu değerin istenilen bir değere çıkarılması için yeraltı suyu seviyesinde gerekli düşürülme kotu saptanarak arazide bunu gerçekleştirecek drenaj hendeği düzenlenmesine gidilmelidir. Drenaj kimi zaman yüzeysel, kimi zaman yol boyu hendeklerle, borularla, oluklarla ve bacalar yardımıyla yapılmaktadır. Bu çalışmada otoyollar için drenaj esasları, yeraltı ve yüzey suyu drenaj sistemleri incelenmiştir.

Yorum yaz