
-
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 312 210 2292
- http://fbe.metu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA
Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Sondaj sıvısı (TR)
2. Sondaj endüstrisi (TR)
3. Sondaj (TR)
4. Hidratlar (TR)
5. Hydrates (EN)
6. Drilling (EN)
7. Drilling industry (EN)
8. Drilling fluid (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Extra korolev producers: Their impact on production Korolev sahasında açılacak yeni kuyuların üretim üzerinde etkileri
Bu çalışmada, Kazakistan’ın Korolev petrol sahasındaki jeolojik araştırmalara dayalı, üç boyutlu, üç fazlı dinamik simülasyon modeli bir geliştirme planlama aracı amacıyla, açılması önerilen üç yeni üretim kuyusunun performansını artırmak için kullanılmıştır. Sahada yapılmış olan bir sismik çalışma sonrası geliştirilmiş olan jeolojik model, kuyu logu ve karot verileri ile petrol sahası verimlilik özellikleri, rezervuar kayaç ve akışkan özelliklerinin modele eklenmesiyle, Korolev sahasının yeni kuyu lokasyonları, sondaj programları gibi saha geliştirme parametrelerinin belirlenmesi ve sahadan yapılacak olan üretimin kısa ve uzun dönem tahminlerinin yapılmasında kullanılabilecektir. Bu çalışmanın amacı, sahada açılacak 3 yeni üretim kuyusunun etkisini değerlendirmek ve yeraltı dinamik süreçlerinin daha iyi anlaşılmasıyla mevcut gelişme planında en az etkiye sahip olarak en uygun geliştirme planını saptayabilmektir. Bu konuda en önemli sorun saha genelinde kuyular arasındaki yüksek etkileşim olarak gözükmektedir. Bu nedenle, üretim parametrelerinde yapılan herhangi bir değişiklik tüm sahanın toplam üretimini etkilemektedir. Rezervuar üretim kapasitesinde yeni kuyuların eklenmesiyle oluşacak değişimler ve bu değişime neden olan süreçlerin çalışılması sonrası iki adet optimizasyon modeli önerilmiş ve bu modellerden bir tanesinin baz modele oranla yaklaşık 9,700,000 varil daha fazla petrol üretebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Korolev Petrol Sahası, Jeolojik Model, Rezervuar Simülasyonu, Petrol Sahası Geliştirme, Toplam Petrol Üretimi.
Wellbore temperature assessment for generic deepwater well in Blacksea and mitigation of hydrate dissociation risk Jenerik bir Karadeniz derin deniz sondajında kuyu sıcaklık değerlendirmesi ve hidrat bozuşma riskinin azaltılması
Sondaj operasyonları 1980li yılların ortasından itibaren derin denizlere doğu genişlemiştir. Artan su derinliği ile sığ okyanus tabanında gözlenen hidrat içeren formasyonlar sondaj ve üretim operasyonlarında sorunlara yol açmaya başlamıştır. Hidrat ayrışması ve hidrat oluşması kaynaklı problemler bahsi geçen derin deniz bölgelerinde birçok kez rapor edilmiştir. Her ne kadar hidrat içeren formasyonlarda ayrışma sebepleri çeşitli olsa da, sondaj operasyonu esnasında kuyunun derin kısmalardan sığ bölgelere doğru oluşan ısı akışı en önemli sebeplerden biridir. Bahsi geçen riskin azaltılması adına, bu çalışmada Karadeniz referans operasyon sahası olarak seçilmiştir. Bölgede yapılan sondaj çalışmalarından elde edilen basınç ve sıcaklık verileri referans alınarak bölgenin hidrat faz sınırları belirlenmiştir. Tanımlanan jenerik bir kuyu dizaynı üzerinde standart operasyon parametreleri ile sondaj simülasyonları yürütülmüştür. Yapılan simülasyonlar esnasında hedef derinliklerden sığ kuyu cidarında sıcaklık artışı gözlenmiştir. Düşük sirkülasyon debileri ve çamur giriş sıcaklıklarının kuyu sıcaklığına olan azaltıcı etkisi elde edilmiştir. Bunlara ek olarak, kuyu başında yapılan ?riser boost? işleminin kuyu sıcaklık dağılımının azaltılmasına olan pozitif etkisi tespit edilmiştir. Karadeniz hidrat stabilite aralığı 2210-2275m olarak tespit edilmiştir. Sondaj operasyonlarında bu çalışmada tanımlanan jenerik kuyu dizaynı için hedef derinlik limitleri ise 4600m olarak belirlenmiştir.
PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
PROF. DR. MAHMUT PARLAKTUNA İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
1
ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ
ÖZGEÇMİŞ
Adı Soyadı: Mehmet Sorgun
Doğum Tarihi: 19.09.1977
Öğrenim Durumu:
Yüksek Lisans Tez Başlığı (özeti ekte) ve Tez Danışman(lar)ı : Baraj-Rezervuar
Probleminde Sonsuz Büyüklükteki Rezevuar İçin Yeni Bir Sınır Şartı, Prof.Dr. Semih
Küçükarslan
Doktora Tezi/S.Yeterlik Çalışması/Tıpta Uzmanlık Tezi Başlığı (özeti ekte) ve
Danışman(lar)ı : Modeling of Newtonian Fluids and Cuttings Transport Analysis in
High Inclination Wellbores with Pipe Rotation, Doç.Dr. Mehmet Evren Özbayoğlu
(Başlangıç Tez Danışmanı), Prof.Dr. Mahmut Parlaktuna (Tez Danışmanı), Prof.Dr.
İsmail Aydın (Eş Danışman)
Görevler:
Görev
Unvanı
Görev Yeri Yıl
Ar.Gör. Mühendislik Fakültesi,Orta Doğu Teknik Üniversitesi 2004-2011
Misafir
Araştırmacı
Texas A&M Üniversitesi, College Station,Texas, Amerika 15/01/2009-
15/10/2009
(9 ay)
Dr.Ar.Gör. Mühendislik Fakültesi, İnşaat Müh., Hidrolik Anabilimdalı,
Atatürk Üniversitesi
2011


Yorum yaz