
-
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 312 210 2292
- http://fbe.metu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. M. TUNCAY BİRAND
Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
2. Frekans (TR)
3. Fraktal geometri (TR)
4. Frequency (EN)
5. Radio (EN)
6. Fractal geometry (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Investigations on frequency beam scanning microstrip (BSMS) antenna structure Frekans demet taramalı mikroşerit (BSMS) anten yapıları üzerine incelemeler
Bu tezde, 10 GHz merkez frekansında 9Ghz ile 11Ghz arasında tarama uygulamalarında kullanılmak üzere bir Frekans Demet taramalı Mikroşerit Anten tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarım parametreleri tanımlanmış ve bu parametrelerin alabileceği en uygun değerler Simülasyon programı kullanılarak optimize edilmiştir. Prototip olarak bir anten üretilerek teorik sonuçlarla pratik sonuçlar karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak da deneysel sonuçlardaki sapma değerleri değerlendirilmektedir.
Design of a radio frequency identification (RFID) antenna Radyo frekansı kimlik tanımlama (RFID) anten tasarımı
Çeşitli uygulama alanlarında kullanılan Radyo Frekans Kimlik Tanımlama (Radio Frequency Identification: RFID) sistemlerinin temel ozellikleri incelenecektir. RFID anten sistemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan teknikler incelenerek arzu edilen karakteristiklere sahip bir anten tipinin tasarımına ait süreç tanımlanacaktır. Antene ait ışıma diyagramı, empedans gibi elektriksel parametreler analitik ve/veya bilgisayar simulasyon teknikleri kullanılarak kestirilecektir. Teorik çalışmaları tamamlayacak deneysel çalışmalar yürütülecektir.
Analysis of Koch fractal antennas Koch fraktal antenlerin analizi
Fraktal kendini yineleyen bir obje olup kendi geometrisinde öz benzerliğe sahip bütün complex şekil ailelerini tanımlar. Fraktallar, anten mühendisliğinde kullanıldığında, çoklu bantlı karakter ve uzay kaplayıcılığı arttırarak resonans frekanslarını daha aşağılara çekebilme özellikleri sağlar. Ayrıca, fraktal dizileri kullanılarak, yan lopların seviyesinin ve ışıma örüntüsünün kontrolü gerçekleştirilebilir. Bu tezde, Koch Eğrisi geometrisinin anten olarak kullanım performansı incelenmektedir. Fraktallar, kompleks yapılar olduklarından, Koch Eğrisi antenlerinin ışıma özellikleri ve frekans tepkilerini direkt olarak veren köklü bir matematiksel bir formül bulınmamaktadır. Koch Eğrisi antenleri Öklid geometrisinden türemiş muadillerine göre daha iyi freakans tepkisi gösterdikleri için ün kazanmışalrdır. Koch geometrisinin parametrelerinin anten performansına olan etki incelenmektedir bu tezde. Ayrıca, fraktal özellikleri ile anten ışıma ve frekans tepkilerinin arasındaki ilişkiyi detaylı incelemek için tadil edilmiş Koch geometrili antenler oluşturulmuştur.

Yorum yaz