
-
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 312 210 2292
- http://fbe.metu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. LEMİ TÜRKER
Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Investigation of novel topological indices and their applications in organic chemistry Yeni topolojik indekslerin araştırılması ve organik kimyadaki uygulamaları
Wiener ile başlayıp, Hosoya tarafından topolojik indeks olarak adlandırılan sayısal tanımlayıcılar, QSAR ve QSPR çalışmalarındaki kullanımından dolayı gittikçe artan bir önem kazanmıştır. Bilinmeyen bir maddenin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin olabildiğince yakın olarak tahmini direk olarak sentezlenmesinin getireceği büyük zaman ve para kaybını önlemek açısından çok önemlidir. Buna ek olarak, patlatıcılarda güvenlik problemleri de ortaya çıkar. Bu zamana kadar yüz kadar topolojik indeks kimyasal grafik teori literatüründe yer almıştır. Ancak, her çeşit moleküle uygulanabilecek şekilde genelleştirilmiş bir topolojik indeks yoktur. Bu çalışmada, yeni bir topolojik indeks (TG İndeks) üretilmiş ve patlayıcıları da içeren geniş bir çerçevede organic moleküllerin fiziksel, yapısal ve moleküler özelliklerinin modellenmesi için uygulanmıştır. İndeks çalışmada ele alınan özelliklerin birçoğuyla oldukça başarılı korelasyon göstermiştir.
Molecular design of some potential explosives Bazı potansiyel patlayıcıların moleküler tasarımı
Kullanıcılardan talep edilen yüksek güç ve düşük duyarlılık, var olan patlayıcılar tarafından sağlanamaması, yeni patlayıcıların sentezlerine sevk etmektedir. Ayrıca ihtiyaçlara cevap veren patlayıcı geliştirmesindeki maliyetleri azaltmak için zayıf güçte yahut yüksek duyarlılıktaki patlayıcı adaylarını elemekte teorik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç, talep edilen özelliklere sahip patlayıcıların moleküler düzeyde tasarımıdır. 54 tanesi şimdiye kadar literatürde bahsedilmeyen toplam 65 molekül incelenmiştir. Kuantum kimyasal yöntemleriyle hesaplanmış yoğunluk ve oluşum ısılarına dayanarak ve Kamlet-Jacobs eşitliklerinden faydalanarak (bu yöntemlerin sınırları dâhilinde) moleküllerin patlama parametreleri tahmin edilmiştir. Bu incelenen 54 molekül arasında, kısmen duyarsız ve yüksek yoğunluklu enerjik molekül adaylarının olabileceği öngörülmüştür.


Yorum yaz