
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. KENAN PEKER
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Strateji (TR)
2. Plan (TR)
3. Kalkınma (TR)
4. Benchmarking (TR)
5. Tarım ekonomisi (TR)
6. Benchmarking (EN)
7. Development (EN)
8. Plan (EN)
9. Strategy (EN)
10. Agricultural economics (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Güllü Kasabası kırsal kalkınma planının hazırlanması Preparation of rural development program of Güllü Town
21. Yüzyıl dünyasında her geçen gün önemi artan plan ve proje mühendisliği tarım sektöründe de baş aktör olarak yer almaktadır. Kırsal bölgelerin ekonomik anlamda kalkınması için önemli bir rehber niteliği taşıyan kırsal kalkınma planları dünyanın birçok bölgesinde (ülke, şehir, ilçe, kasaba ve köy) uygulanmaktadır. Kırsal bölgelerin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarca kırsal kalkınma planları hazırlanmaktadır. Bu çalışma Uşak İli Eşme İlçesi’ne bağlı Güllü Kasabası’nın kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın materyalini bölgede anket yapılan 164 çiftçi ve mevcut planlar oluşturmuştur. Metot olarak tam sayım yöntemi seçilmiş olup strateji geliştirmede grup yayım tekniği kullanılmıştır, katılımcı kırsal kalkınma yaklaşımı özendirilmiştir. Güllü Kasabası bir işletme gibi düşünülüp varlıkları belirlenerek yıllık faaliyet sonuçlarının analizi yapılmıştır. Mevcut durum analizinden çıkan sonuçlarla kasabanın sorun ağacı hazırlanarak sorunların hangi paydaşlarla çözülebileceği paydaş analiziyle ortaya konulmuştur. Strateji analizinde kasabanın misyonu, vizyonu ve sloganı; GZFT(SWOT) Analizi ile güçlü yönler-zayıf yönler- fırsatlar ve tehditler üretim dalları için belirlenmiştir. Benchmarking yöntemi ile benzer koşullarda gelişmiş bir başka kasaba örnek seçilmiş ve kasabanın onun seviyesine getirilmesi amaçlanmıştır. Strateji analizleri göz önünde bulundurularak eylem planı belirlenmiştir. Uygulanan anket çalışması ve önceki kalkınma planları da dikkate alınarak yörenin kırsal anlamda kalkınması için doğal kaynaklar, ekonomik yapı ve sosyal yapı ile ilgili düzenlemeler öneri olarak sunulmuştur.
Hayvancılık işletmelerinin ekonomik analizi ve rekabet stratejisi; Türkmenistan Mari ili Yolöten ilçesi örneği Dairy enterprises economics analysis and competitiveness strategy; case study of Yoloten town, Mari province, in Turkmenistan
Bu çalışma, Türkmenistan Marı İli Yolöten İlçesinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik ve rekabet durumunun araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 35 işletme ile yapılan anket yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler 2010 üretim dönemine aittir. İncelenen işletmelerde, işletme başına hayvan varlığı 10.40 BBHB olup, işletme başına ortama 31.06 da işletme arazisi tespit edilmiştir. İşletmelerde işletme başına ortalama aktif sermaye 25,150 $ olup, bunun %74.84’ünü çiftlik sermayesi ve %25.16’sını işletme sermayesi oluşturmaktadır. Pasif sermaye içerisindeki öz sermayenin oranı ise %55.63 olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde ortalama brüt kar 2,203 $ olarak hesaplanmıştır. İncelenen işletmelerin rekabet durumu Porter’in Elmas Modeli kullanılarak incelenmiştir. Analiz doğrultusunda işletmelerin rekabetçilik düzeyi belirlenmiş ve rekabet yapılarının temel özellikleri açıklanmıştır. Sonuç olarak incelenen işletmelerin rekabet gücünün düşük olduğu belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Elmas Modeli, Rekabet Analizi, Süt Sığırcılığı, Türkmenistan.
PROF. DR. KENAN PEKER İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
PROF. DR. KENAN PEKER İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
ISSN 1300-9362
Cilt/Volume: 19, Sayı/Number: 2, 2014
Yayın Kurulu / Editorial Board
Prof.Dr. Erdal SERTKAYA (Başkan/Editor-in-Chief)
Doç.Dr. Erdal DAĞISTAN Doç.Dr. Kazım MAVİ
Yrd.Doç.Dr. Cahit ERDOĞAN Yrd.Doç.Dr. Aziz GÜL
Danışma Kurulu* / Advisory Board*
Prof.Dr. Ercüment O. SARUHAN Uşak Üniv.
Prof.Dr. Zerrin SÖĞÜT Çukurova Üniv.
Prof.Dr. Halil FİDAN Ankara Üniv.
Prof.Dr. Kenan PEKER Selçuk Üniv.
Prof.Dr.Ömür DÜNDAR Çukurova Üniv.
Prof.Dr.Sinan ETİ Çukurova Üniv.
Doç.Dr. Abdullah ÖKSÜZ Mustafa Kemal Üniv.
Doç.Dr. Aydın UZUN Erciyes Üniv.
Doç.Dr. Kazım GÜNDÜZ Mustafa Kemal Üniv.
Doç.Dr.Oğuzhan ÇALIŞKAN Mustafa Kemal Üniv.
Doç.Dr.Safder BAYAZİT Mustafa Kemal Üniv.
Doç.Dr.Tufan BAL Süleyman Demirel Üniv.
Yrd.Doç.Dr. Demet DEMİROĞLU Kilis Üniv.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ATMACA Mustafa Kemal Üniv.
Yrd.Doç.Dr. Arif SEMERCİ Mustafa Kemal Üniv.
Yrd.Doç.Dr. Oğuz PARLAKAY Mustafa Kemal Üniv.
*Her makale 3


Yorum yaz