
-
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 312 210 2292
- http://fbe.metu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. İSMET ERKMEN
Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Elektrik iletimi (TR)
2. Elektrik enerjisi (TR)
3. Elektrik enerji sistemleri (TR)
4. Electrical energy systems (EN)
5. Electricity energy (EN)
6. Electric transmission (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Unit commitment with DGs in distribution systems Dağıtım sistemlerinde dağıtık üretim ünite atamaları
Bu tezde dağıtık üretimin toplam elektrik üretim maliyetine etkisi incelenmiştir. Fotovoltaik (PV) generatörler içeren bir dağıtım sistemi göz önüne alınmıştır. PV üretimi ve digger geleneksel üretim kaynaklarını 24 saat boyunca programlamak için karışık tamsayı lineer programlama algoritması temelli unite atama (UC) algoritması kullanılmıştır. Daha sonra, UC sonuçlarının dağıtım hatlarının termal sınırlarında olup olmadığını kontrol etmek için bir dağıtım sistemi yük akışı algoritması kullanılmıştır. Son olarak önerilen metodoloji iki senaryolu olarak dağıtım sistemine uygulanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Anahtar kelimeler: Dağıtık üretim (DG), Ünite Atama (UC), ileri-geri süpürme, karışık tamsayı doğrusal programlama (MILP).
Optimization of electricity markets in the price based and security constrained unit commitment problems frameworks Fiyat tabanlı ve güvenlik kısıtlı ünite atama problemleri çerçevesinde elektrik piyasalarının eniyilenmesi
Serbest Elektrik Piyasalarının işletilmesi sürekli üretim-tüketim dengesi, kaynak güvenliği ve üretim teknolojileri sınırlamalarıyla ilgili özel ve katı kısıtlara tabidir. Bu çalışmada Serbest Elektrik Piyasaları ile ilgili iki temel probleme katkı yapılmıştır. Bu çalışmada Üretim A.Ş.’lerin işletme planlamasında kullandıkları Fiyat Tabanlı Ünite Atama problemi, Doğalgaz ve Elektrik altyapıları arasındaki karşılıklı bağımlılık ve Rüzgar Enerjisi üretimindeki belirsizlikleri gözönüne alacak şekilde genişletilmiştir. Doğalgaz altyapısının fiziksel kısıtları Doğrusallaştırılmış Doğalgaz İletim Sistemi denklemleriyle, Rüzgar Enerjisinde ve geleneksel üretim kaynaklarındaki belirsizlikler de Monte-Carlo benzetim yöntemi kullanılarak modellenmiştir. Ayrıca İleri Enerji İkili Anlaşmaları, önerilen çerçevede modellenmiş ve bunların finansal risk önlem aracı olarak katkıları da gözönüne alınmıştır. Uygulama çalışmalarında, bir Üretim A.Ş.’nin orta vadede kesintiye uğrayacak doğalgazın yalnızca bir kısmını depolama tesislerinde biriktirerek kesintilerden doğacak finansal kayıplarını engelleyebileceği gözlenmiştir. Güvenlik Kısıtlı Ünite Atama problemi, piyasa eşleştirme sürecini modellemek için endüstride yaygın kabul görmüştür. Bu çalışma kapsamında ayrıca Güvenlik Kısıtlı Ünite Atama problemine iki yenilik eklenmiştir; ? Tüketicilerin aktif katılımını gözönüne almak için Ayrık Talep Tepkisi modeli, ? N-1 Durumsallıklarını ve Rüzgar Enerjisi Üretimi ve Sistem Talebi ile ilgili belirsizliklerle birarada gözönüne almak için bir hibrid Determisitik/Stokastik durumsallık modeli Önerilen çerçevede, İletim Sistemi Operatörünün önceden belirlenen emre amade Rüzgar Enerjisi kapasitesini beklenen kapasitenin altında belirleyerek, durumsallıkların ve belirsizliklerin gerçekleşmesi halinde, elde kalan rezerv kapasite ile mümkün olan en ekonomik düzeltici tepkiyi verdiği gözlenmiştir.


Yorum yaz