
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. İLHAN HELVACI
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Vekalet (TR)
2. Temsilcilik (TR)
3. Futbol sektörü (TR)
4. Futbol kulüpleri (TR)
5. Futbol federasyonu (TR)
6. İnançlı işlemler (TR)
7. Özel Hukuk (TR)
8. Temlik (TR)
9. Alacak hakkı (TR)
10. Football federation (EN)
11. Football clubs (EN)
12. Football sector (EN)
13. Representation (EN)
14. Undertaking claim (EN)
15. Assignment (EN)
16. Civil Law (EN)
17. Fiduciary transactions (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Futbolcu temsilcisi, ücret karşılığında profesyonel futbolcu sözleşmesi veya transfer sözleşmesi müzakeresi yürütmek amacıyla bir futbolcu ile kulübü veya iki kulübü bir araya getiren lisans sahibi gerçek kişiyi ifade etmektedir. TFF ve FIFA çıkarmış oldukları talimatlar yoluyla bu alanı düzenleme altına almışlardır. Futbolcu temsilcileri yürütmüş oldukları faaliyetleri gerçek kişi olarak ve bizzat yerine getirmek zorundadırlar. Ayrıca bir kulüp veya futbolcuyla futbolcu temsilciliği sözleşmesi imzalayan futbolcu temsilcisi, ayartmama, rıza dışı görüşmelere katılmama, sadakat ve özen gösterme, sır saklama, hesap ve bilgi verme gibi yükümlülükler altına girmektedir. Talimatlara aykırı hareket edilmesi durumunda futbolcu temsilcilerine FIFA veya TFF tarafından lisansın iptali veya para cezası gibi çeşitli idari cezalar uygulanabilmektedir.
Franchise sözleşmesinin genel olarak incelenmesi, ifası ve sona ermesi
Franchise sözleşmesinin genel olarak incelenmesi, ifası ve sona ermesi isimli yüksek lisans tezimizde, giriş ve sonuç bölümleri dışında üç bölüm bulunmaktadır. Birinci bölümde, öncelikle franchise kavramı, franchise sözleşmesinin tanımı ve franchisingin tarihçesi açıklanmıştır. Ardından, franchise sözleşmesinin karakteristik özellikleri ile franchise sözleşmesinin hukuki niteliği, unsurlarını barındırdığı ve benzer sözleşmeler ile karşılaştırılarak açıklanmıştır. İkinci bölümde, franchisingin genel faydalarının yanı sıra, franchise sözleşmesinin taraflarına sağladığı faydalar ve günümüzde kullanılan franchise sistemleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise franchise sözleşmesinin taraflarına yüklediği borçlar franchise sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermesinin taraflar açısından sonuçları açıklanmıştır.
Birlikte kefalet Co-surety
Bu tezin konusunu şahsi teminatlardan kefalet sözleşmesi için kanunda öngörülmüş türlerden biri olan birlikte kefalet oluşturmaktadır. Bu konu kapsamında öncelikle birlikte kefalet kavramı incelenmiş, gerçek birlikte kefalet, gerçek olmayan birlikte kefalet ayrımı ve bunlara ilişkin şartlar irdelenmiştir. Tezin ikinci kısmında alacaklı ile kefiller arasındaki ilişkiler özellikle adi birlikte kefalet ve müteselsil birlikte kefalet ayırımı dikkate alınarak incelenmiştir. Tezin üçüncü kısmında kefillerin kendi aralarındaki ilişkiler, rücu hakkının tabi olduğu kurallar ve teminatların bu rücu hakkına etkisi ile ortaya konmuş, tezin son kısmında ise birlikte kefilin sorumluluktan sonradan kurtulmasına yönelik özel hüküm niteliği taşıyan TBK. m. 587 / f. 3 hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Bu incelemeler yapılırken gerek İsviçre Federal Mahkemesi gerekse de Yargıtay kararlarından yararlanılmıştır.
Tapu kütüğüne güven ilkesi The principle of trust to the land registry
Türk Medeni Kanunu’nun 1023 maddesinde tapu kütüğüne güven ilkesi düzenlenmiştir. İlke uyarınca, tapu kütüğündeki tescile iyi niyetle dayanarak mülkiyet veya bir başka aynî hak kazanan üçüncü kişinin bu kazanımı korunur. Görülüyor ki kanun koyucu bu ilke ile tapu kütüğünün yarattığı güçlü hak karinesine dayanarak bir ayni hak kazandığına inan iyi niyetli üçüncü kişilerin bu güvenini korumayı amaçlanmıştır. Söz konusu ilkenin sağladığı korumadan yararlanabilmek için bazı şartların bulunması gerekmektedir. Bu nedenle çalışmada güven ilkesi ve etkileri açıklandıktan sonra uygulama alanı bulabilmesi için aranan şartlar ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Ardından bu ilkenin uygulama alanı bulduğu, uygulama alanı bulmadığı ve uygulama alanı bulup bulmadığı tartışmalı olan haller incelenmiştir. İyi Niyet Güven İlkesi Tapu Kütüğü İktisap Yolsuz Tescil
Adi alacakların teminat amacıyla temliki
Adi alacakların teminat amacıyla temliki, pozitif hukukumuzda yer almamakla birlikte uygulamada sıkça rastlanan bir kredi teminat türünü oluşturmaktadır. Tezde bu işlem türü, inançlı sözleşmeler ve alacağın temliki işleminin unsurları ele alınarak incelenmiştir. Tezin giriş kısmında konu takdim edilmiş ve sınırlandırılmış, birinci bölümde konunun temel özellikleri ile inançlı işlem kavramı genel hatları ile ele alınmıştır. İkinci bölümde teminat amaçlı alacağın temliki işleminin unsurları incelenirken, bu işleme uygulanacak hükümler sonraki bölümde ayrıca ele alınmıştır. Dördüncü bölümde tezimizin konusu işlemin taraflarının hak ve borçları incelenmiş, sonuç bölümünde ise tez çalışmasında varılan sonuçların genel bir özeti sunulmuştur.


Yorum yaz