
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. İBRAHİM USLU
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Kimya öğretimi (TR)
2. Bilgisayar destekli eğitim (TR)
3. Termoelektrik (TR)
4. Seramik malzemeleri (TR)
5. Nanoteknoloji (TR)
6. Nanokristaller (TR)
7. Kimya eğitimi (TR)
8. Kimya (TR)
9. Eğiti (TR)
10. Computer assisted education (EN)
11. Chemistry learning (EN)
12. Education (EN)
13. Chemistry (EN)
14. Chemistry education (EN)
15. Nanocrystals (EN)
16. Nanotechnology (EN)
17. Ceramic materials (EN)
18. T (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Günümüzde, bilginin sürekli artması bütün dünyayı etkilemektedir. Teknolojideki hızlı gelismeler, eğitim-öğretim sürecinde kullanılabilecek materyallere her gün yenilerinin eklenmesine neden olmaktadır. Bu materyallerden biri de bilgisayarlardır. Bilgisayar teknolojisi; metin, müzik, resim, hareketli resim ve video gibi iletisim materyallerini kolayca isleyebilir hale getirmis ve bu olanakları her kullanıcının hizmetine sunmustur. Bilgisayar dünyasında yasanan bu hızlı gelismeler, eğitimi ve dolayısıyla öğrenme süreçlerini olumlu yönde etkilemektedir. Artık geleneksel ezbere dayalı yöntemler, yerlerini bilgisayar destekli eğitime bırakmaktadır. Bu sebeplerden dolayı, bilgisayarların eğitimde kullanımı zorunlu hale gelmektedir. Bu düsüncelerden yola çıkılarak, bu arastırmada, kimya derslerinde hareketli ve sabit materyallerle hazırlanmıs sunular kullanıldığında, bu sunuların öğrencilerin kimya dersindeki basarılarını nasıl etkilediği incelenmistir. Arastırma, 2006 ? 2007 eğitim öğretim yılının II. yarıyılında, Selçuk Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, ?lköğretim Matematik Öğretmenliği 2. sınıf öğrencileri üzerinde yapılmıstır. Mevcut sınıflardan, biri deney, diğeri kontrol grubu olmak üzere random olarak iki sınıf seçilmistir. Arastırma deney ve kontrol gruplarından toplam 99 öğrenci üzerinde yürütülmüstür. ?Kristal Yapıları ve Sıvılar? konuları data show yardımıyla, deney grubu öğrencilerine hareketli, kontrol grubu öğrencilerine ise sabit materyaller içeren Powerpoint sunumlarıyla anlatılmıstır. Uygulama öncesinde ve sonrasında deney ve kontrol gruplarına konu ile ilgili hazırlanmıs erisi testi uygulanmıstır. Yapılan istatistiksel analizler, hareketli materyalleri içeren sunumla ders islenen deney grubunun, sabit materyaller içeren sunumla ders islenen kontrol grubuna göre çok daha yüksek bir erisi düzeyine ulastığını göstermistir. Bu sonuca göre, kimya öğretiminin etkin bir sekilde gerçeklesmesi için kimya öğretmenlerinin, bilgisayar ortamında ders materyalleri hazırlarken, hareketli materyaller hazırlamasının uygun olacağı önerilebilir.
Bor katkılı naylon 6 nanofiberlerin elektrospinleme yöntemi ile eldesi
Bu çalışmada naylon 6’nın bor ile birlikte çapraz bağlı yapıdaki çözeltileri formik asit ve borik asit kullanılarak başarıyla elde edilmiştir. Elekrospin prosesi hibrid naylon 6/borik asit çözeltileri kullanılarak yüksek gerilim güç kaynağı ile 20-25 kV arasında değişik voltajlarda yapılmıştır. Naylonun endüstride çoğunlukla kullanılmasının sebebi mekanik özelliklerinin oldukça iyi olmasından kaynaklanmaktadır. Bor eklenmesinin sebebi borun alev dayanıklılığının iyi olması ve naylon 6 fiberinin esneklik gibi mekanik özelliklerini iyileştirmesidir. Sentezlenen nanofiber yapılar fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopi (FTIR), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC), atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelenmiştir. DSC analizleri eletrospin metodu ile üretilen naylon 6 fiberin daha kararlı yapıda olduğunu, borik asit içeriği arttırıldığında polimer kararlılığının daha da arttığını göstermiştir. Bor içeriğinin artması ile birlikte fiber çapının azaldığı SEM analizlerinden anlaşılmaktadır. FT-IR analizi, bütün N-H yapıları karakteristiklerinin literatür ile uyumlu olduğunu göstermektedir.
Termoelektrik nano kristal kompozit seramik malzemelerin eldesi ve karakterizasyonu
Bu çalışmada sodyum kobalt oksit, NaxCo2O4, termoelektrik materyaline bor katılarak elektro eğirme yöntemi ile nano boyutta üretilmesi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. NaxCo2O4 elde etmek için önce sol-jel yöntemiyle sodyum ve kobalt asetat sulu çözeltileri, taşıyıcı olarak kullandığımız %10′ luk poli vinil alkol (PVA) ile uygun sıcaklıklarda karıştırılmıştır. Hazırlanan kompozitler polimerlerden bor katkısız ve bor katkılı olarak elektro eğirme yöntemi ile termoelektrik materyaller nano boyutta elde edilmiştir. Oluşan nanolifler 850°C’ de ısıl işlemden geçirilerek fiberlerin ısıl işlem öncesi ve sonrası morfolojik yapıları SEM görüntüleri ile incelenmiştir. Hazırlanan çözeltilerde borun termoelektrik materyallerin iletkenliğine, akışkanlığına, yapısına, termal dayanıklılığına etkisi viskozimetre, kondaktometre, FTIR ve SEM cihazları ile incelenmiştir. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntülerinden bor katkılı nanoliflerin çok düzgün şekilde eğrildiği ve fiberlerin üzerinde diğerlerinde olduğu gibi herhangi bir topaklanma ya da boncuklanma olmadığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Nanofiber, Elektro eğirme, NaxCo2O4 termoelektrik materyali, Bor Katkılama.


Yorum yaz