
-
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 312 210 2292
- http://fbe.metu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. HALUK AKGÜN
Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Heyelan (TR)
2. Killi zeminler (TR)
3. Atıklar (TR)
4. Atık toplama (TR)
5. Atık su (TR)
6. Atık depolama alanları (TR)
7. Heyelan (TR)
8. Landslide (EN)
9. Waste disposal areas (EN)
10. Waste water (EN)
11. Waste collection (EN)
12. Wastes (EN)
13. Clay soils (EN)
14. Landslide (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Slope stability assessment along the Bursa-İnegöl-Bozüyük road at km: 72+000-72+200 Bursa-İnegöl-Bozüyük yolu km: 72+000-72+200 arası şev duraylılığının değerlendirilmesi
Bu çalışmanın amacı, Bursa-İnegöl-Bozüyük Yolu inşaatı sırasında eski heyelan bölgesindeki KM: 72+000-72+200’de meydana gelen heyelanın jeoteknik değerlendirilmesinin yapılarak en uygun iyileştirme tekniğini belirlemektir. Bu amaçla, öncelikli olarak heyelan geometrisi 4 adet profil üzerinde geriye dönük analiz yöntemi ile incelenerek kayma yüzeyi boyunca mobilize olmuş zeminin parametreleri Slope/W yazılımı kullanılarak bulunmuştur. Çalışma sahasını en iyi şekilde temsil eden profil üzerinde birleştirilmiş analiz yapılarak (Seep/W ve Slope/W yazılımları ile) heyelanın mekanizması, jeoteknik değerlendirmelerden elde edilen parametreler, heyelanın büyüklüğü ve kayma dairesinin konumu göz önüne alınarak heyelan modellenmiştir. Ayrıca çalışma sahasının ikinci derece deprem bölgesinde bulunmasından dolayı deprem durumu için sözde statik analizi Slope/W program kullanlarak yapılmış ve en uygun iyileştirme tekniği olarak yüzey ve yeraltı sularının drenajı, kaya topuk dolgusu ve yük hafifletmesi önerilmiştir. Heyelanın statik ve dinamik koşullardaki analizi sonlu eleman yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Statik koşuldaki analiz, arazide yapılan inklinometre ölçümleri kullanılarak kalibre edilmiştir. Dinamik analiz, inklinometre sonuçları ve sonlu eleman yöntemi kullanılarak elde edilen sonuçların iyi uyum sağlaması ile çalışma alanının sismik karakteri gözönüne alınarak seçilen ivme kayıtları kullanılarak yapılmıştır.
Landfill site selection and landfill liner design for Ankara Ankara katı atık sahası yeri seçimi ve tasarımı
Bu çalışmada Ankara için uygun atık sahaları belirlenmiştir. Ankara’nın büyüme yön ve miktarları göz önünde bulundurularak Sincan ve Gölbaşı ilçeleri atık sahası yeri seçmek üzere belirlenmiştir. Atik sahası yeri seçiminde coğrafi bilgi sistemleri (CBS) ve çok kriterli karar analizi kullanılmıştır. Atık sahası yeri seçiminde etkin olabilecek kriterler CBS ortamında bir araya getirilmiştir. İkili karsılaştırma ve analitik hiyerarşi yöntemleri kullanılarak her bir kritere bir ağırlık değeri verilmiştir. En iyi alternatifi belirleyebilmek için ise bir ideal nokta yöntemi olan TOPSIS kullanılmış böylece en uygun alternatif tespit edilmiştir. Gölbaşı ve Sincan’da seçilen alanlardan alınan kil numunelerinin jeoteknik özellikleri tespit edilerek ?Ankara Kili?nin dolgu tabakası maddesi olarak kullanıldığı bir atık sahası tasarımı yapılmıştır. Sincan ve Gölbaşı’da seçilen atık sahası için uygun görülen yerlerden alınan kil numuneleri üzerinde yapılan jeoteknik analizler sonucunda elde edilen plastik limit ve plastisite indeks değerleri, kil numunelerinin atık sahası yalıtım malzemesi olarak kullanımının uygun olduğunu göstermiştir. Geçirimsizlik değerleri ise düşen seviyeli geçirimsizlik ve konsolidasyon deneyleri ile tespit edilmiştir. Geçirimsizlik değerleri Sincan ve Gölbaşı numuneleri için sırasıyla 10-10 ve 10-11 m/s seviyesinde tespit edilmiştir. Yapılan bu deneyler sonucunda Ankara kilinin dolgu malzemesi olarak kullanımının uygun olduğu doğrulanmıştır. Atık sahası tasarımınının yapılmasında ve atık sahası hidrolojik sürecinin incelenmesinde HELP ve POLLUTE modeli kullanılmıştır. HELP modeli ile elde edilen tasarım sonuçlarına göre atıkların depolanmasında en iyi performansı, diğer yalıtım sistemleri ile kıyaslandığında, drenaj tabakası içeren jeomembran/sıkıştırılmış kil kompozit alt ve üst yalıtım tabanlarından oluşan çift tabakalı sistem sunmaktadır.
Landslide susceptibility assessment of Turkey using qualitative and semi-quantitative methods Kalitatif ve yarı-kantitatif yöntemlerle Türkiye’nin heyelan duyarlılık çalışması
Heyelanlar son dönemde envanter, sezgisel, istatistiksel ve deterministik gibi farklı yöntemlerle çalışılmış, teknolojik gelişmeler ışığında bu çalışmalar coğrafi bilgi sistemlerine de entegre edilmiştir. Bununla birlikte, bugüne kadar Türkiye için ülke genelini kapsayan herhangi bir heyelan duyarlılık haritası üretilmemiştir. Bu çalışmada herkesin kullanımına açık veri setlerinin kullanılarak Türkiye?nin heyelan duyarlılık çalışmasının ulusal ölçekte yapılması amaçlanmıştır. Kalitatif ve yarı-kantitatif teknikler kullanılarak iki farklı ölçek (1:2,000,000 ve 1:500,000) ve iki farklı hücresel çözünürlük (500 m ve 90 m) için tüm Türkiye?yi kapsayan heyelan duyarlılık haritaları oluşturulmuştur. Bu haritalardan, 8 ve 10 faktörlü AHP yaklaşımıyla havza bazında modellenen ve bu çalışma için geliştirilen standart prosedür ile sentetik biçimde sınıflandırılan farklı su havzalarının heyelan duyarlılık haritalarından oluşan büyük ölçekli yaklaşım seçilmiştir. Heyelan duyarlılık çalışmasında yarı-kantitatif modelleme sezgisel modellemeye kıyasla Türkiye geneli için daha iyi sonuçlar vermiştir. Yarı-kantitatif modellemede baskın olan faktörler eğrilik, arazi şekli ve depremdir. 90 m çözünürlüklü sayısal arazi modelinden üretilmiş topoğrafik nemlilik indeksi tabakasının 12 ile 13 değerleri arasında kalan alanlarında tarihsel heyelanların oldukça büyük bir bölümünün meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bulunan sonuçlara göre Amasya, Sakarya, Muş, Çankırı ve Bartın ülkemizin heyelana en fazla duyarlı olan illeridir. Bu doktora tezinin ürünü Türkiye?nin nihai heyelan duyarlık haritasının üretilmesi için kilometre taşı olarak kabul görebilir.


Yorum yaz