
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. HALİL AKKANAT
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İletişim (TR)
2. Özel Hukuk (TR)
3. Türk Borçlar Hukuku (TR)
4. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun (TR)
5. Sözleşmeler (TR)
6. (TR)
7. Özel Hukuk (TR)
8. Temerrüt faizi (TR)
9. Temerrüt (TR)
10. Borçlu temerrüdü (TR)
11. Borçlu (TR)
12. Borçlar Kanunu (TR)
13. Sözleşmeler (TR)
14. Kiracı (TR)
15. Hakların korunması (TR)
16. Finansal kiralama (TR)
17. Finansal Kiralama Kanunu (TR)
18. Borçlar (TR)
19. Law of Obligations (EN)
20. Code of Obligations (EN)
21. Electronic Communication Law (EN)
22. Electronic communication (EN)
23. Code of Obligations (EN)
24. Deptor (EN)
25. Default of debtor (EN)
26. Default (EN)
27. Default interest (EN)
28. Civil Law (EN)
29. Debts (EN)
30. Financial Leasing Law (EN)
31. Financial leasing (EN)
32. Maintenance of onesrights (EN)
33. Renter (EN)
34. Contracts (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Son kullanıcıyla akdedilen elektronik haberleşme hizmeti sözleşmesi
Elektronik haberleşme hizmetleri, kamu hizmetleri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle son kullanıcılar ile elektronik haberleşme hizmetinin sağlanmasına yönelik olarak yapılan sözleşmelerin kuruluşu, geçerliliği, içeriği ve ifası konularında Elektronik Haberleşme Kanunu ve ona bağlı olarak çıkarılan mevzuatta bir takım düzenlemeler kaleme alınmıştır. Düzenlemelerdeki genel amaç sözleşmelerin zayıf tarafı olan son kullanıcının menfaatlerinin güvence altına alınmasıdır. Bu bağlamda özellikle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun elektronik haberleşme hizmeti sözleşmelerinin içeriğine müdahale yetkisi ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla bu alandaki sözleşmelerde sözleşme serbestisi ilkesinin uygulama alanına sınırlama getirilmiştir. Yine bu sözleşmelerin uygulamada standart sözleşme şeklinde yapılıyor olmaları son kullanıcılar bakımından ayrıca bir korunma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu kapsamda uygulama alanı bulabilecek olan; Türk Borçlar Kanunu, Elektronik Haberleşme Kanunu ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’daki düzenlemelere de çalışma kapsamında yer verilmiştir. Ayrıca sürekli borç ilişkisi doğuran bu sözleşmelerin ifası ve sona ermesi de, yürütülen hizmetin niteliği gereği, diğer sözleşmelere nazaran bir takım özellikler göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, son kullanıcıların taraf olduğu sözleşmeler kapsamında ortaya çıkabilecek olan hukukî ihtilafların etraflıca irdelenmesi ve bunlara çözümler getirilmesidir.
Milletlerarası mal satımına ilişkin sözleşmeler hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) kapsamında sözleşmenin esaslı ihlali Fundamental breach of contract under the United Nations Convention on Contracts for the international sale of goods (CISG)
Bu çalışmada, Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın (CISG) 25. maddesi kapsamında “sözleşmenin esaslı ihlali” kavramı incelenmiştir. Borçlar Hukuku’muz bakımından yeni bir kurum olduğu ifade edilebilecek olan bu kavram, Antlaşma’nın ifa engelleri sisteminde merkezî bir öneme sahiptir. Zira esaslı ihlal, her şeyden önemlisi, sonuçları nazara alındığında ağırlığı en büyük olan hukukî çarelerden sözleşmeden dönme ve ikame mal teslimini talep edebilmenin ön koşuludur. Bu bakımdan çalışmanın temel amacı; esaslı ihlal kavramını Antlaşma’daki konumu, kıstasları ve örnekleriyle hukuku çevremize tanıtmaktır. Bu çerçevede öncelikle, Antlaşma’nın ifa engelleri sisteminin temel prensipleri ve bu sistem içerisinde esaslı ihlalin konumu araştırılmıştır. Akabinde bir sözleşme ihlalinin esaslı kabul edilebilmesi için CISG m. 25 hükmünün aradığı genel kıstaslar detaylı şekilde analiz edilmiş ve bunun da ardından, sözleşme ihlalinin görünüm şekilleri özelinde esaslı ihlal değerlendirmesinin ne yönde gelişeceği incelenmiştir. Bu amaçla çalışmanın genelinde, gerek ulusal literatür gerekse de milletlerarası doktrin ve yargı kararları göz önünde tutulmuştur. Görülmüştür ki esaslı ihlal kavramı, sözleşme ihlaline bağlanan sonuçları bu ihlalin ağırlığına göre tespit edebilmemize olanak sağlayan esnek bir yaklaşım olarak, bundan sonraki hukukî tartışmalara ve gelişmelere de yön verecek bir kurum olmaya adaydır. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması, CISG, Madde 25, Sözleşmenin esaslı ihlali, İfa engelleri sistemi, Sözleşmeden dönme, İkame mal teslimi, Sözleşme ihlali
Bu çalışmanın konusunu ?borçlu temerrüdünün sonuçları? oluşturmaktadır. Borcun ifa edilmemesi durumlarından biri olan borçlunun temerrüdü kurumu BK m. 101 ilâ 108 arasında düzenlenmiştir. Borçlu temerrüdü, borçlunun muaccel olan ve ifa edilebilir nitelikteki borca konu edimini zamanında yerine getirmemesi suretiyle ifada gecikmesi ve bununla birlikte bazı şartların gerçekleşmesi hâlinde ortaya çıkan bir sorumluluk nedenidir. Borcun muaccel ve ifa edilebilir olması temerrüdün temel şartlarını oluşturur. Borçlu temerrüdünün sonuçlarını, ?genel sonuçlar? ve ?özel sonuçlar? şeklinde ikili bir ayırıma tabi tutmak mümkündür. Borçlunun temerrüdü hâlinde tüm sözleşme tiplerinde doğacak olan sonuçlar genel sonuçlar, sadece para borçlarında, tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde ve yapma borçlarından doğacak sonuçlar ise özel sonuçlardır.
Finansal kiralama sözleşmelerinde kiracının hakları ve borçları
Ekonomik hayatta her geçen gün uygulaması artan finansal kiralama sözleşmelerinin önünde engel olarak duran hususlara dikkat çekmek ve bunlara pratik çözümler bulabilmek için, sözleşmenin hukuki boyutunu ele aldık. Hukuki açıdan incelediğimiz finansal kiralama sözleşmelerinin bir tarafını oluşturan kiracı üzerinde çalışmamızı yoğunlaştırdık. Öncelikle, kiracının sahip olduğu borçlar ve bu borçlara ilişkin problemlere çözümler aradıktan sonra, sözleşmenin en ihtilaflı noktası olan kiracının hakları detaylı şekilde çalışma konusu yapıldı. Umuyorum ki, tez çalışmamda ortaya koyduğum hukuki eleştiri ve görüşler, ekonomik olarak taraflara pek çok avantajlar sağlayan finansal kiralama sözleşmelerini, bir adım daha ileri götürebilir.
PROF. DR. HALİL AKKANAT İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
PROF. DR. HALİL AKKANAT İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
Türk Borçlar Kanunu Sempozyumu
Makaleler – Tebliğler
Derleyen: Doç. Dr. M. Murat İnceoğlu
© ON İKİ LEVHA YAYINCILIK A. Ş.
Adres : Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokak No: 3/B1 Şişli / İSTANBUL
Telefon : (212) 343 09 02
Faks : (212) 224 40 06
Web : www.onikilevha.com.tr
E-Posta : [email protected]
Baskı Sena Ofset Ambalaj Mat. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Litros Yolu 2. Matbaacılar Sitesi B Blok Kat: 4 No: 20
Topkapı – Zeytinburnu / İstanbul
Tel: (212) 613 38 46
Sertifika No: 12064
Cilt Erdoğanlar Cilt – (212) 612 07 39
YAYIN NO: 231
Türk Borçlar Kanunu Sempozyumu: Makaleler – Tebliğler
Derleyen: Doç. Dr. M. Murat İnceoğlu
ISBN 978-605-5373-49-8
1. BASKI – İSTANBUL, OCAK 2012
Türk Borçlar Kanunu
Sempozyumu
Makaleler – Tebliğler
Derleyen
Doç. Dr. M. Murat İnceoğlu
Prof. Dr. Halil Akkanat
Prof. Dr. Atilla Altop
Prof. Dr. Nami Barlas
Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu
Prof. Dr. Vedat Buz
Prof. Dr. Gülçin Elçin Grassinger
Prof. Dr. B. İlkay Engin
Prof. Dr. İlhan


Yorum yaz