
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. GÜLSEVİL ALPAGUT
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İnsan hakları (TR)
2. İnsan Hakları Andlaşmaları (TR)
3. Uluslararası sözleşmeler (TR)
4. Türk Anayasası (TR)
5. Temel hakl (TR)
6. İş Hukuku (TR)
7. Toplu İş Hukuku (TR)
8. Toplu sözleşmeler (TR)
9. Constitution (EN)
10. Constitutional effect (EN)
11. Strike (EN)
12. Strike right (EN)
13. Contracts (EN)
14. Fundamental variables (EN)
15. (EN)
16. (EN)
17. Turkish Labor Law (EN)
18. Labour Law (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Türk anayasal düzeninde ve uluslararası insan hakları sözleşmelerinde grev hakkı
Bu çalışmada temel hak ve özgürlüklerden biri olan grev hakkı incelenmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde grev ve grev hakkı kavramsal bakımdan incelenmekte ve tarihsel gelişim süreçleri ele alınmaktadır. İkinci bölümde uluslararası alanda yer alan düzenlenmelere ve uluslararası insan hakları sözleşmelerinin denetim organlarının kararlarına yer verilerek grev hakkının kapsamı ve sınırları belirlenmeye çalışılmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise, Türk hukukunda grev hakkının düzenleniş biçimi incelenerek, uluslararası standartlara uygunluğu tartışılmaktadır.
Toplu iş sözleşmesinin art etkisi
İşçi sendikası ile işveren sendikası ya da sendika üyesi olmayan işveren, çoğu kez uzun süren bir aşamadan geçtikten sonra toplu iş sözleşmesi imzalamaktadır. Uzun mücadelelerden sonra toplu iş sözleşmesi ile elde edilen hakların, sözleşmenin sona ermesi ile derhal ortadan kalkmasının engellenmesi, art etki kavramı ile sağlanmaktadır. Buna göre sona eren toplu iş sözleşmesinin, iş sözleşmesine ilişkin hükümleri, yeni bir sözleşme yapılıncaya kadar art etkiye sahip olarak varlığını sürdürecektir. Türk Hukuku?nda bu kavram, 6356 sayılı Kanun m.36/2?de düzenlenmiştir. Bu tezin konusu, toplu iş sözleşmesi sona erdikten sonra art etkisine ilişkin söz konusu maddenin incelenmesidir. Bu inceleme yapılırken mahkeme kararlarından da yararlanılmıştır. Çalışmada yeri geldikçe yürürlükten kalkan mevzuat ve yabancı mevzuat düzenlemeleri ile karşılaştırma da yapılmıştır.
Prim ödeme yükümlülüğüne aykırılığın hukuki sonuçları The legal consequences of breach of obligation to pay premium
Sosyal güvenlik sistemimizin temel öğelerinden biri sosyal sigorta primleridir. Sistemin sürdürebilirliği açısından primlerin tahsili önem arz etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun bütçe açıklarının artmasıyla bu husus günümüzde daha da önemli hale gelmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88. maddesinde yer alan düzenleme gereğince, Kurumun prim alacakları hakkında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uygulanmaktadır. Bu çalışmada 5510 sayılı Kanun ve 6183 sayılı Kanun başta olmak üzere mevzuat ve yargı kararları çerçevesinde, prim kavramı, primlerin ödenmemesi halinde uygulanacak yaptırımlar ve sorumlu tutulacak kişiler açısından inceleme yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Primler, Kanuni Temsilciler, Sorumluluk, Limited Ortaklık Ortakları, Kamu Alacakları.


Yorum yaz