
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. FARUK ÜNSAÇAR
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Her tekerleğin uzaktan kumandalı münferiden kaldırılabildiği araç kaldırma sistemlerinin tasarımı
Bu çalışmada, otomobillerde her tekerleğin bağımsız olarak kaldırılabileceği hidrolik bir sistem uzaktan kumandalı olarak dizayn edilmistir. Protottip tasarim Toros marka Renault bir araca uygulanmıştır. Hidrolik silindirler, aracın şasi ve askı donanımına her bir tekerlek için bağımsız olarak montaj edilmiştir. Hidrolik güç ünitesini tahrik etmek icin 12V DC kullanilmistir. Selenoid valf, uzaktan kumanda ile kumanda edilerek sistem çalıştırılmıştır. 750USD sistem maliyetinin makul oldugu kabul edilebilir.
CNC tezgâhların işletme maliyetlerinin fazla olması nedeniyle motor pistonlarının yağ deliklerinin CNC tezgâhlarda işlenmesi ekonomik değildir. Diğer yandan bu işi aparatlarla donatılmış sütunlu matkap tezgâhında yapmak hem zaman hem de işçilik giderleri açısından uygun değildir. Bu çalışmada; motor pistonlarının yağ deliklerini delebilecek özel amaçlı programlanabilir bir matkap tezgâhının prototipi tasarlanmış ve yapılmıştır. Prototipi yapılan tezgâh sadece motor pistonlarını yağ deliklerinin delinmesinde kullanılabilecektir. Tezgâh; piston fabrikalarının bünyesinde bulunan basınçlı havayı faydalanması için pnömatik sistemlerle donatılmıştır. Tezgâh motor pistonunun iki farklı daire üzerine konumlanmış yağ deliklerini delebilecek şekilde tasarlanmıştır. Otomatik üretim yapan talaşlı üretim tezgâhlarında genelde PLC’li sistemler kullanılmasına karşın bu tezgâh PIC işlemcisini otomatik kumanda elemanı olarak kullanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Otomatik matkap tezgâhı, pnömatik matkap.
Elektronik kontrollü divizör imalatı
Bu çalışma ile; daha yüksek kalite, hassasiyet ve pratik lineer açısal bölme işlemleri saglayan PIC ( Çevresel ünite denetleme ana birimi) ile kontrollü bir divizör tasarımı ve imalatı amaçlanmıştır. 1/42 çevrim oranlı sonsuz vidalı redüktörü tahrik etmek için mikrodenetleyici yazılımı, operatör paneli ve step motor sürücüsü tasarlanmıştır. Bu sayede konvansiyonel divizöre nazaran çok daha basit mekanik yapıda ve daha hassas bir PIC tabanlı divizör elde edilmistir. Ayrıca sistem, açısal bölme işlemlerinde daha az hesaplama gerektirmekte ve kullanımı kolaydır.
Bilgisayar sayısal kontrollü divizör tasarım ve prototip üretimi
Bu çalışma ile daha yüksek kalite, hassasiyet ve pratik lineer açısal bölme işlemleri sağlayan CNC (Bilgisayarlı Sayısal Kontrol) divizör tasarımı ve imalatı amaçlanmıştır. 1/80 çevrim oranlı sonsuz vidalı redüktörü tahrik etmek için PLC yazılımı, operatör paneli servo motor ve sürücüsü bulunan bir sistem tasarlanmıştır. Bu sayede konvansiyonel divizöre nazaran çok daha basit mekanik yapıda ve daha hassas bir PLC tabanlı divizör elde edilmiştir. Sistem dairesel bölme işlemlerinde hesap gerektirmeyen ve kullanımı kolay olup ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Divizör, CNC kontrol
Sanayide talaşlı üretimde kullanılacak web esaslı veri tabanı geliştirilmesi
Bu çalışmada imalatta, makinecilik alanında ihtiyaç duyulan çeşitli sayısal veriler tablolar ve hesaplamalar veri tabanı da kullanılarak bir web sayfasında toplanmıştır. Burada amaç talaşlı imalat yapan herhangi bir işyerinin herhangi bir kimsenin ya da talaşlı imalat ile ilgilenen (öğrenci, akademisyen vb.) kişilerin ihtiyaç duyduğu çeşitli hesaplamalara, formüllere, tablolara ve standart verilere internet üzerinden hızlı bir şekilde ulaşmasıdır. Çalışmaya başlanmadan önce talaşlı imalat yapan çeşitli işyerleri ve bunların dışında talaşlı imalatın çeşitli bölümlerindeki öğretmenler ve öğrencilerle görüşülerek ihtiyaç duyulan bilgiler saptanmış ve o doğrultuda çalışma yapılmıştır. Anahtar kelimeler: Makine formül ve tabloları


Yorum yaz