
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. ERSİN GÜREDİN
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Halka açık şirketlerin bağımsız denetiminin kalitesinin algılanmasına ilişkin bir araştırma
Karar alıcılar doğru kararlar alabilmek için işletme ile ilgili doğru ve güvenilir bilgilere ihtiyaç duyarlar. Karar alıcılar kendileri dışındaki kişiler tarafından hazırlanmış bilgilere dayanarak karar alırken bilgi riski ile karşı karşıya kalırlar. Finansal tabloların bağımsız denetiminin amacı, işletmelerin açıkladığı finansal bilgilerin güvenilirliğini arttırarak bilgi riskini azaltmaktadır. Bu amaca ulaşılması ancak bağımsız denetimin kalitesinin yüksek olması ile sağlanabilir. Bu çalışmanın amacı, kaliteli bir bağımsız denetimin nitelikleri konusunda Türkiye’deki denetçilerin ve şirket yöneticilerinin görüşlerini belirlemek ve Türkiye’de bağımsız denetimin kalitesine ilişkin sorunları saptamaktır. Bu amaçla, ilgili kesimlere anket uygulanarak konu ile ilgili algıları belirlenmiştir. Daha sonra veriler faktör analizi, t-testi ve ANOVA (Analysis of Variance) gibi istatistik yöntemler ile değerlendirilmiş ve bulgular yorumlanarak sorunlar ortaya konmuştur. Son olarak, konu ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Katma Deer Vergisi Kanunu’nun 11/1. Maddesinin (C) bendinde yer alan istisnalar içerisinde, ihracatçılara yurt içinde ihraç etmek kaydıyla satın aldıkları mallar için Katma Deer Vergisi ödememe hakkı tanınmıtır. Yazdıımız tezde konuyu ihracatçılar açısından deil, söz konusu ihracatçılara ihraç kaydıyla mal teslimi yapan imalatçılar açısından ele aldık. Amacımız, öncelikle ihracatçılar için düünülen bu istisnanın, imalatçılara getirdii olumlu ya da olumsuz noktaların tespitini yapmak ve literatürde eksikliini gözlemlediimiz, konuya imalatçılar tarafından bakan, iletmelerin de yararlanabilecei referans bir kaynak oluturmaktır. Tezi hazırlarken Katma Deer Vergisi Kanunu’ndan yola çıkarak söz konusu uygulamayla ilgili tüm tebli ve sirkülerler tarandı. Konunun geliimini takip edebilmek için zaman içinde deien uygulamalara da yer verildi. Muhasebe uygulamalarında ise karılaılabilecek her türlü sonucu içeren örnekler kullanıldı.
Bu çalışmada ülkemizdeki bağımsız denetim uygulamalarına büyük ölçüde yön veren Sermaye Piyasası Kurulu’nun bağımsız denetim mevzuatı incelenmiştir. İnceleme kapsamında ülkemizde yayımlanan bağımsız denetim standartları Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri bağımsız denetim mevzuatı ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma ile ülkemizdeki yasal düzenlemelerin yeterliliği konusunda bir görüş oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Sermaye Piyasası Kurulu’nun mevcut bağımsız denetim mevzuatının bağımsız denetim uygulamalarında uygun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı konusunda bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada halka açık işletmelerin bağımsız denetimden geçmiş finansal tabloları incelenerek, çalışma amacını destekleyecek kanıtlar ve örnekler ortaya konmaya çalışılmıştır.
Türkiye’de vergi denetimi ve kayıtdışı ekonomi
Devlet tarafından sunulan mal ve hizmetlerin finansmanının ucuz bir kaynak olan vergi gelirleri ile karsılanması arzulanan bir durumdur. Günümüzde çagdas vergi sistemleri beyan esasına dayanmaktadır. Beyan esası yapısı geregi bir takım riskleri de içinde barındırır. Mükelleflerin gerçek gelirlerini beyan etmelerini saglayabilmek için iyi örgütlenmis bir gelir idaresi ile etkin ve verimli bir vergi denetimi ön kosuldur. Aksi takdirde kisilerin kayıtdısında faaliyetlerini yürütmeleri kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Çalısmada, Türkiye’de güncel vergi idaresi ve vergi denetiminin kayıtdısı ekonomiyi önlemedeki becerisi üzerinde durulmustur. Bunun için; genel olarak vergi denetimi kavramı açıklanmıs, mevcut vergi idaresi ve vergi denetimi organizasyonu belirtilerek, vergi idaresi ve vergi denetiminin sorunları irdelenmis, kayıtdısı ekonomi kavramı izah edilerek Türkiye için kayıtdısı ekonomi tahminleri yapılmıs son olarak, kayıtdısı ekonominin kayıt altına alınabilmesi için alınması gereken tedbirler üzerinde durulmustur. Çalısmada, ülkemizde vergi denetiminin istenen düzeyde ve etkinlikte yapılamadıgı ve bu nedenle vergi idaresinin ve vergi denetiminin kayıtdısı islemleri önlemede yetersiz kaldıgı sonucuna varılmıstır.


Yorum yaz