
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. EROL PEHLİVAN
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Sorpsiyon (TR)
2. Sitrik asit (TR)
3. Modifikasyon (TR)
4. Freundlich izotermleri (TR)
5. Ağır metaller (TR)
6. Atomik soğurma sp (TR)
7. Adsorption (EN)
8. Atomic absorption spectroscopy (EN)
9. Heavy metals (EN)
10. Freundlich isotherms (EN)
11. Modification (EN)
12. (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Candida rugosa lipaz enziminin sporopollenin üzerine adsorbsiyonu ve karakterizasyonu
Lipazlar, triaçilgliserollerin yağ asidi ve gliserollere hidrolizini katalizleyen enzimlerdir. Organik sentez, ilaç geliştirilmesi, deterjan üretimi, peynir ve süt endüstrisi gibi birçok biyoteknolojik uygulamalarda geniş kullanım alanına sahiptir. Ancak kararlılık, aktivite ve tekrar kullanılabilirlik gibi özelliklerinden dolayı kullanım alanları sınırlanır. Bu nedenle immobilizasyon tekniği kullanılarak enzimlerin katalitik davranışını artırmaya yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Kovalent bağlanma, çapraz bağlanma, adsorbsiyon ve hapsetme teknikleri uygulanmaktadır. Bu çalışmada, Candida rugosa lipaz enzimi adsorbsiyon tekniği ile Lycopodium clavatum kökenli sporopollenine immobilize edilmiştir. Bunun yanında enzim adsorbsiyon kapasitesi, aktivitesi ve immobilize enzimin kararlılık özellikleri incelenmiştir. Adsorbana % 79,2 protein bağlandığı belirlenmiştir. İmmobilize enzimin optimum pH ve sıcaklık değerleri sırasıyla 6,0 ve 40oC bulunmuştur. İmmobilizasyon süresi 180 dk, immobilizasyon sıcaklığı 30 °C ve enzim/adsorban oranı 0,3 (w/w), en yüksek spesifik aktivite 16,30 U/mg protein olarak kaydedilmiştir. İmmobilize enzimin Vmak ve Km gibi kinetik parametreleri hesaplanmıştır. Maksimum reaksiyon hızı (Vmak) ve Michaelis-Menten sabiti (Km) serbest enzim için sırasıyla; 115,0 U/mg-protein ve 0,44 mM olarak, immobilize enzim için ise 29,0 U/mg-protein ve 1,52 mM olarak hesaplanmıştır.
Bu tez çalışmasında; Lewatit S 8528 kuvvetli anyonik ve Lewatit S 6328A zayıf katyonik iyon değiştirici reçineleri kullanarak, sakaroz demineralizasyonu gerçekleştirilmiştir. 35, 45, 55 ºC sıcaklıklarda, Lewatit S 2328, Lewatit S 100, Amberlite IR-120, Dowex 50-W kuvvetli katyonik ve Lewatit M 500 kuvvetli anyonik iyon değiştirici reçineler katalizör olarak kullanılarak, demineralizasyonu yapılan sakaroz kolon sisteminde hidroliz edilmiş ve bu hidroliz sonucu invert şekerler elde edilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonunda elde edilen invert şekerler için pH, % inversiyon, iletkenlik, renk, bulanıklık, reaksiyon hızı, HMF, Bx, % glikoz, % fruktoz, % sakaroz parametreleri incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Katalizör, İyon Değiştirici Reçineler, Demineralizasyon, Sakaroz, İnversiyon
Bu çalışmada, doğal adsorbanlar olarak ceviz kabuğu (CK), fındık kabuğu (FK) ve badem kabuğu (BK), bu kabukların modifikasyonu ile elde edilen sitrik asit modifiye edilmiş ceviz kabuğu (SA-CK), fındık kabuğu (SA-FK) ve badem kabuğu (SA-BK) ve ayrıca ticari adsorbanlar olan selüloz ve lignin üzerine ağır metal iyonlarının sorpsiyonu incelenmiştir. Katı adsorbanların metal iyonları ile etkileşimi kesikli kaplarda gerçekleştirilmiştir. Adsorban maddeler, Cu(II), Zn(II), Ni(II), Co(II), Pb(II), Cd(II), Cr(III) ve Cr(VI) metallerinin sulu çözeltilerinin sorpsiyonu için, kesikli düzende çalışan karıştırmalı kaplara konulmuştur. Her bir metal iyonunun optimum adsorplama şartları belirlenmiştir. Metal-sorpsiyon işlemlerinde denge sorpsiyon izoterm eğrileri Freundlich, Langmuir, Dubinin-Radushkevich (D-R) ve Scatchard sorpsiyon izotermleri kullanılarak çizilmiş ve bu izotermlerden adsorpsiyon parametreleri (k, n, As, Kb Xm, K, E, Qs ve Ks ) hesaplanmıştır. Metal-adsorban denge çalışmalarında, metal iyonu konsantrasyonu, pH, sıcaklık, adsorban miktarı ve zaman faktörlerinin denge üzerine etkileri incelenmiştir. Cr(VI) iyonunun çözeltilerdeki miktarı UV-visible, diğer bütün çözeltilerde bulunan metal miktarı ise AAS cihazı kullanılarak ölçülmüştür.
PROF. DR. EROL PEHLİVAN İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
PROF. DR. EROL PEHLİVAN İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
…………………………………… 7
Kaynaklar …………………………………… 7
Katkıda Bulunanlar …………………………………… 7
Çalışma Takvimi …………………………………… 8
Malzeme Listesi …………………………………… 9
Kısa Özgeçmiş …………………………………… 10
3
TÜBİTAK-BİDEB
Kimya Lisans Öğrencileri Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği,
Kimya Mühendisliği Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı
Kimya-1 Çalıştay 2010
GRUP ÜZÜM
PROJE DANIŞMANLARI : Prof. Dr. Fitnat KÖSEOĞLU
Prof. Dr. Erol PEHLİVAN
Doç. Dr. Ayhan ÇELİK
PROJE ÜYELERİ : Betül KURTULUŞ
Fethiye TAKADAŞ
Tuğba ŞAHİN
PROJE ÖZETİ
Metilen mavisi (C
16
H
18
ClN
3
S.3H
2
O) (3,7-bis(dimetilamino)-fenazotiyonyum klorür)
tekstil sektöründe boyar madde ve redoks indikatörü olarak yaygın bir şekilde


Yorum yaz