
-
Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. ENGİN YILDIRIM
Üniversite: Sakarya Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Üniversite sanayi işbirliği (Sakarya örneği)
ÖZET Anahtar Kelimeler : Üniversite Sanayi İşbirliği, Sakarya, Sakarya Üniversitesi Günümüzde bilgi toplumu olabilmenin yolu daha fazla bilgi ve enformasyon üretme ve kullanabilmekten geçmektedir. Gelişmiş ülkeler, bilgiyi daha fazla kullanarak, diğer ülkelerden ayrıcalıklı konuma gelmişlerdir. Gelişmekte olan ülkeler arasında olan Türkiye’nin ise bilgi toplumu olma yolunda önemli mesafeler kat etmekle birlikte, çok da fazla gelişme gösterdiğini söylenmek mümkün değildir. Bunun nedenlerinin başında Ar-Ge faaliyetlerine gerektiği gibi önem verilmemesi ve yeterli fınansal desteğin sağlanamaması gelmektedir. Türkiye’de, Ar-Ge faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği kurumlar üniversitelerdir. Bu nedenle bilgi toplumuna giden yolun üniversitelerden geçtiği söylenebilir. Türkiye’deki üniversitelere aktarılan kaynakların, dünya standartlarının çok altında olması da bilgi toplumuna geçiş sürecini yavaşlatan etkenlerden biridir. Gelişmiş ülkeler, üniversite sanayi işbirliğine her geçen gün daha fazla önem vererek gelişmelerini hızlandırırken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde üniversite sanayi işbirliğinin önemi henüz yeterince kavranamamıştır. Ülkemizin kalkınması ve ekonomik gelişmesini sürdürebilmesi için, özellikle sanayinin, bilgi ve enformasyon ile bütünleşmesi gerekmektedir. Bunun için sanayi ile bilgi üreten kurumlar olan üniversitelerin daha yoğun bir işbirliği içinde olmaları büyük, önem arz etmektedir. Ülkemizde geçmişi çok eskilere dayanmayan ve henüz tatmin edici sonuçlar elde edilememiş olan üniversite sanayi işbirliği alanında, yapılması gereken çalışmalar vardır. Sakarya’da üniversite sanayi işbirliği konusunda ciddi sıkıntılar bulunmaktadır. Sakarya sanayisinin sıkıntıları ve yeni kurulan üniversitelerinden biri olan Sakarya Üniversitesi ‘nin sorunları, Sakarya’daki üniversite sanayi işbirliğinin yeteri kadar verimli olmasını engellemiştir. Son dönemlerde yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilen başarılı örnekler ise gelecekten olumlu beklentileri arttırmıştır.
Perakende sektöründe iş tatmini (Gül marketler zinciri örneği) Job satisfaction in retail sector
ÖZET ANAHTAR KELİMELER: Hizmet Sektörü, Perakendecilik. İş Tatmini Günümüzde en çok gelişen sektör hizmet sektörüdür. Bu sektörün gelişmesi endüstri ilişkilerini önemli derecede etkilemiştir. Bu etkileşim sonucu endüstri ilişkilerinin yapısı değişmiştir. Bu durumdan en çok nasibini alan sektör de perakendecilik sektörüdür. Perakendecilik sektörü küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yoğun olarak yer aldığı bir sektördür. Endüstri ilişkilerinde çalışanların haklarının en çok sömürüldüğü işletmelerde küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdir. Marketlerden örnek olarak seçilen Gül Marketler Zinciri’de Küçük ve Orta büyüklükteki işletmelere örnek teşkil etmektedir. Bu yüzden çalışanların sorunlarını ve çözüm yollarını araştırmak için iş tatmini araştırmasını bu işletmede yaptık. İş tatmini çalışanların işlerinden duyduğu hoşnutluk veya hoşnutsuzluktur. Bu hoşnutluk veya hoşnutsuzluk durumu değişik faktörlere bağlıdır. Çalışanların iş tatmini sağlanmadığı taktirde işletmede yüksek işçi devri ve devamsızlık durumu ile karşılaşılacaktır. Bu durum işletmede verimliliği etkileyecektir. Gül Marketler Zincirinde yaptığımız ankette iş tatminini etkileyen faktörleri inceledik. Ve sonuçta çalışanların iş tatminin düşük olduğunu, iş tatminini etkileyen faktörlerden bazılarının bu duruma neden olduğunu ve iş tatminini artırıcı çalışmaların gerekli olduğunu vurguladık.
Türkiye’de genç işsizliği ile mücadelede aktif işgücü piyasası politikaları
Özellikle 1990’lardan bu yana tüm dünyada işsizliğin giderek arttığı gözlenmiş ve genç işsizliği genel işsizlik oranlarının çok üstünde bir oranla, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sorun haline gelmiştir. 1980’lerde küreselleşme ile beraber hızla değişen teknoloji, bilgi ekonomisi ve artan uluslararası rekabet diğer alanlarda olduğu gibi işgücü piyasalarını etkilemiş ve işgücü piyasasında eğitimli, becerili, genç işgücüne gereksinim artmıştır. Bu süreç, genç işsizlikle mücadelede aktif işgücü piyasası politikalarının önemini artırmış ve aktif işgücü piyasası politikalarının ana hedef gruplarından biri gençler olarak belirlenmiştir. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye de ciddi bir genç işsizliği sorunu yaşamaktadır. Türkiye genç işsizliği ile mücadelede 1980’li yılların ortasından bu yana OECD ülkelerindeki deneyimlerden de yararlanarak çeşitli aktif işgücü piyasası program ve projelerini uygulamaya koymuştur. Genç işsizlere yönelik aktif politikaların etkilerinin tespit edilmesi, gelecekte bu gruplara yönelik doğru politika ve program oluşturmada büyük önem taşımaktadır. Ancak, Türkiye’de aktif işgücü piyasası politikaları için bir değerlendirme kültürü yoktur. Bu araştırma, genç işsizler üzerinde aktif işgücü piyasası politikalarının sonuçlarını ortaya koyan ulusal literatürdeki ilk çalışma olması açısından önemlidir. Bu araştırmanın temel amacı, ülkemizde genç işsizlere yönelik olarak uygulanan aktif işgücü piyasası programlardan biri olan ?Bilişim Çırakları Projesi’nin genç işsizler üzerinde etkilerinin neler olduğunu, başarı veya başarısızlıklarının nelerden kaynaklandığını öğrenmek ve elde edilen bulgulara dayanarak ülkemizde genç işsizlikle mücadele edilmesi için önerilerde bulunmaktır. Çalışmanın amacı doğrultusunda; `Bilişim Çırakları Projesi?ni bitiren gençler ile projeyi yürüten Türkiye İş Kurumu idarecilerine anket ve mülakat çalışması yapılmıştır. Bu çerçevede yapılan çalışma neticesinde, Türkiye’de genç işsizlere yönelik olarak uygulanan aktif işgücü piyasası programlarından biri olan `Bilişim Çırakları Projesi?nin genç işsizliğini azaltma ve genç istihdamını arttırma yönünde çok fazla etkili olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki değerlendirme literatürünü desteklediği görülmüştür.


Yorum yaz