
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. EMİNE ÖZCAN
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Oksimler (TR)
2. Dönüşümlü voltametri (TR)
3. Sensörler (TR)
4. Oksimler (TR)
5. Metal bileşikler (TR)
6. Kalikspirol (TR)
7. Oksimler (TR)
8. Oksimler (TR)
9. Metal kompleksleri (TR)
10. Cyclic voltammetry (EN)
11. Oximes (EN)
12. Calixpyrrole (EN)
13. Metal complexes (EN)
14. Oximes (EN)
15. Sensors (EN)
16. Oximes (EN)
17. Metal complexes (EN)
18. Oximes (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Bu çalışmada; gıda katkı maddeleri, bu maddelerin özellikleri, insan sağlığına etkileri, gıdalarda kullanım amaçları, gıdalarda nasıl tespit edildiği incelenmiş olup oksimlerin özellikleri, elde edilişleri, insan sağlığına etkileri ve yeni sentezlenen dioksimlerin gıda katkı maddesi olarak kullanılabilirliliği araştırılmıştır. Bunun için literatürdeki bilgilerin ışığında amphi-klorglioksim, anti-klorglioksim ve anti-klorofenilglioksim, anti-1benzilpiperazinfenilglioksim sentezlenmiştir. Elde edilen bu oksimlerin gıda katkı maddesi olarak kullanılabilirliliği araştırılmıştır.
Bu çalışmada, amino grubu taşıyan kaliks[4]pirol bileşiği ile glioksim molekülünün bir arada bulunduğu vic-dioksim ligandları (13,14) sentezlenmiştir. Sentezlenen vic-dioksim ligandının Ni(II), Cu(II), Co(II), Zn(II) ve Cd(II) geçiş metalleri ile kompleks bileşikleri sentezlenmiş ve yapıları elementel analiz, FTIR, 1H- NMR teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Bu komplekslerin dönüşümlü voltametri (CV) tekniği kullanılarak DMSO çözeltisinde 200 mVs?1 tarama hızında elektrokimyasal özellikleri incelenmiştir. Oktametilkaliks[4]pirol, 3-aminofenil kaliks[4]pirol ve 4-aminofenilkaliks[4]pirol bileşiklerinin asetonitril çözeltisinde, elektrokimyasal oksidasyon metodu ile modifiye edilmiş camsı karbon elektrot yüzeyleri hazırlanmıştır. Hazırlanan bütün yüzeyler, CV tekniğiyle çeşitli redoks problar (dopamine ve ferrisiyanür) kullanılarak karakterize edilmiştir. Yansıtmalı absorpsiyon infrared spektroskopisi (RAIRS) kullanılarak, kaliks[4]pirol türevlerinin camsı karbon elektrot yüzeyine eterik bağlarla bağlandığı bulunmuştur. Hazırlanan bütün yüzeyler, çeşitli spektroskopik ve mikroskobik tekniklerle (X-ışını fotoelektron spektroskopisi, Raman spektroskopisi, temas açısı ölçümü tekniği, elipsometri ve atomik kuvvet mikroskobisi) karakterize edilmiştir.
Bu çalışmada anti-kloroglioksim ve anti-klorofenilglioksimin N-(4-aminofenil)aza-15-crown-5 ile reaksiyonu sonucu anti-N-(4-aminofenil)aza-15-crown-5 glioksim ve anti-N-(4-aminofenil)aza-15-crown-5 fenilglioksim ligandları ile bu ligandların Ni(II), Cu(II), Co(II), Cd(II), Zn(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Elde edilen bileşiklerin karakterizasyonları FT-IR, Uv-vis, 1D NMR (1H, 13C, DEPT), 2D NMR (HMBC, HETCOR) ve kütle spektroskopisi yöntemleri ile yapılmıştır. Azacrown bileşiklerinin analitik kimyadaki önemi nedeniyle tez kapsamında sentezlenen bazı azacrown türü bileşiklerin camsı karbon (GC) yüzeyine modifikasyon özellikleride incelenmiştir. Modifiye yüzeylerin karakterizasyonu dönüşümlü voltametri (CV), X-ışınları fotoelektron spektroskopisi (XPS) ve yansıtmalı absorbsiyon infrared spektroskopsi (RAIRS) teknikleri ile yapılmıştır. Modifikasyon sonucu elde edilen nanofilm kalınlıkları da elipsometri tekniği kullanılarak belirlenmiştir.
Bu çalışmada, anti-4-fenoksifenilaminoglioksim, 4-aminodifenileter ve anti-klorglioksimden çıkarak sentezlenmiştir. Ni(II), Co(II) ve Cu(II) iyonları ile vic-dioksim kompleksleri izole edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları IR ve 1H-NMR spektroskopisi kullanılarak aydınlatılmıştır. Komplekslerin elektrokimyasal davranışları incelenmiştir.
Bu çalışmada, 4-aminofenilkaliks[4]pirol, benziloksikarbonil-p-aminoasetofenon ve benziloksikarbonilkaliks[4]pirol ve metal kompleksleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR spektroskopisi kullanılarak aydınlatılmıştır.
Yeni vic-dioksim ligandlarının sentezi ve metal komplekslerinin elde edilmesi
Bu çalışmada vic-dioksim türevlerinden anti-benzilaminoglioksim ve anti-1-benzilpiperazinglioksim, benzilamin ve 1-benzilpiperazinin anti-klorglioksim ile reaksiyona çıkarak sentezlendi ve anti-benzilaminoglioksimin Ni(II), Co(II), Cd(II), Zn(II) iyonları ile kompleksleri izole edildi ve yapıları IR spektroskopisiyle aydınlatılmıştır. anti?1-benzilpiperazinglioksimin ise Ni(II), Cu(II) ve Co(II) iyonları ile kompleksleri izole edildi. Bu ligandın yapısı 1H-NMR, elementel analiz ve IR teknikleriyle, komplekslerin yapısı ise elementel analiz ve IR teknikleriyle aydınlatılmıştır. Ayrıca literatürde yer almayan anti-1-benzilpiperazin fenilglioksim; 1-benzilpiperazin ve klorofenilglioksimden çıkılarak sentezlenmiştir. Bu ligandın da Ni(II), Cu(II), Co(II) iyonları ile kompleksleri izole edilmiştir. İlk defa sentezlenen ligandın yapısı; elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve DEPT tekniği kullanılarak aydınlatılmıştır. Komplekslerin yapısı ise elementel analiz ve IR teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. Komplekslerin çözünürlükleri yeterli olmadığı için yapı analizinde diğer teknikler kullanılamamıştır.
Yeni vic-dioksim ligandı ile bazı metal komplekslerinin elde edilmesi
Bu çalışmada, N-benzofenonhidrazonglioksim; benzofenonhidrazon ve anti-klorglioksimden çıkarak sentezlenmiştir. Bu bileşiğin (ligand) Ni(II), Co(II), Cu(II), Cd(II) ve Zn(II) iyonları ile kompleksleri izole edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR spektroskopisi ve 13C-NMR spektrokopisi kullanılarak aydınlatılmıştır.


Yorum yaz