
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. BEDRETTİN MERCİMEK
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Yeni şelatlaştırıcı reçinelerin sentezi, uygulama alanlarının araştırılması
Bu çalışmada, benzoil izotiyosiyanat, potasyum tiyosiyanat ve benzoil klorürün reaksiyonundan elde edildi. N,N’-(ethan-1-metilbenzamid-2-benzoiltiyoüre) H2L1, N,N’-(propan-1,2-dibenzoiltiyoüre) H2L2, N,N’-(fenil-1-metilbenzamid-4-benzoil- tiyoüre) H2L3, Sp-N,N’-(ethan-1-metilbenzamid-2-benzoiltiyoüre) Sp-HL1, Sp- N,N’-(propan-1,2-dibenzoiltiyoüre) Sp-HL2, Sp-N,N’-(fenil-1-metilbenzamid-4-benzoilti- yoüre) Sp-HL3, Sp-N,N” -(N’,N’-dietilamin-1,3-dibenzoiltiyoüre) Sp-HL4, Sp-N,N”-(N’,N’-dipropilamin-1,3-dibenzoiltiyoüre) Sp-HL5, Sp-N,N”’-(N’,N”-dipropilethandi- amid-1,4-dibenzoiltiyoüre) Sp-HL6, PVC-N,N’-(ethan-1-metilbenzamid-2-benzoilti- yoüre) PVC-HL2, PVC-N,N”’-(N’,N”-dipropil-ethandiamid-1,4-dibenzoiltiyoüre) PVC-HL6 ligandları benzoilizotiyosiyanat ile amin türevleri ve çeşitli aminler ile mo difiye olmuş polimerik yapıların reaksiyonundan sentezlenmiştir. Bu polimerler spo- ropollenin ve poli(vinil klorür)’dür. Bazı ligandların metal kompleksleri hazırlan- mıştır. Bu yeni bileşiklerin yapıları elementel analiz, FT-IR, SEM, TGA/ DTA, UV-VIS, GCP, IH NMR, 13C NMR ve iletkenlik ölçümleri ile karakterize edilmiştir. Sp-HL1 ve Sp-HL2 ligandları bakır iyonuna karşı seçicilik göstermiştir. Bileşiklerin anti- mikrobiyal aktivitesi mantar ve bakterinin yedi türüne karşı araştırılmıştır. H2L3 ve Sp-HL6 bileşikleri antibakteriyel aktivite göstermiştir. Anahtar Kelimeler: Poli(vinil klorür), sporopollenin, modifikasyon, benzoil tiyoüre, biyolojik aktivite
Bu çalışmada literatürde verilen metotlardan faydalanılarak 2-((2-hidroksietilimino)metil)benzen-1,4-diol, 4-((2-hidroksietilimino)metil)benzen-1,3-diol, (4-benziloksi-benziliden)-piridin-2-il-amin, N,N’-tetrakis-(2,5-dihidroksi-benziliden)-3,3′-diaminobenzidin, N,N’-tetrakis-(3,4-dibenziloksibenziliden)-3,3′-diaminobenzidin), 4-((2-hidroksifenilimino)metil) benzen-1,3-diol ve 2-((4-benziloksi-benziliden)-amino)-fenol sentezlendi. Sentezlenen 7 farklı Schiff bazının yapıları FT-IR, Elementel analiz ve 1H-NMR teknikleri ile aydınlatıldı. Bazı Schiff bazlarının yapıları 13C-NMR ve LC-MS ile aydınlatıldı. Sentezlenen Schiff bazları içerisinden, 4-((2-hidroksifenilimino)metil)benzen-1,3-diol, 4-((2-hidroksietilimino)metil)benzen-1,3-diol ve 2-((2-hidroksietilimino)metil) benzen-1,4-diol’ün dönüşümlü voltametri tekniği ile camsı karbon elektrot yüzeyine modifikasyonu ve yüzey karakterizasyonu yapılarak elektrokimyasal davranışları incelendi. Sentezlenen Schiff bazlarının antibakteriyel aktiviteleri tespit edildi.
Polimerik şelatlaştırıcıların sorpsiyon yöntemiyle eser ağır metallerin tayininde kullanımı
Bu çalışmada; kolonda karboksimetil diaminoetan sporopollenin (CDAE-S) ve karboksimetil triaminodietan sporopollenin (CTAE-S) kullanılarak önderiştirme yapıldıktan sonra elue edilen metal iyonları ContrAA ve UV-vis spektrofotometre tekniği ile tayin edilmiştir. Literatürlere uygun olarak sentezlenen CDAE-Sporopollenin ve CTAE- Sporopollenin maddeleri kolonda dolgu maddesi olarak kullanılmıştır. 0.5 µg/mL 100 mL Cu ve Co iyonları içeren çözelti optimum pH’da, akış hızı 5 mL/dk olacak şekilde kolondan geçirildi ve metal iyonları 1 M HNO3 ile elue edildi. Elue edilen metal iyonları ContrAA ve UV-vis spektrofotometre ile tayin edildi. CDAE-S kullanılarak Cu % 96.6, Co % 98.7 geri kazanılmıştır. CTAE-S kullanılarak Co % 99 geri kazanılmıştır.


Yorum yaz