
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. AYŞE ÜSTÜN
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Yönetim (TR)
2. Yayıncılık (TR)
3. Tıp (TR)
4. Süreli yayınlar (TR)
5. Sayısal kütüphaneler (TR)
6. Kütüphaneler (TR)
7. Kütüphane yöne (TR)
8. İş tanımı (TR)
9. İnsan kaynakları yönetimi (TR)
10. Personel değerlendirme (TR)
11. Performans değerlendirme (TR)
12. Kütüphan (TR)
13. Magazines (EN)
14. Electronic magazines (EN)
15. Electronic library (EN)
16. Library management (EN)
17. Libraries (EN)
18. Digital li (EN)
19. Library management (EN)
20. Performance evaluation (EN)
21. Personnel evaluation (EN)
22. Human resources management (EN)
23. J (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Türkiye’de tıp kütüphanelerinde elektronik süreli yayın hizmetleri yönetimi
Bilim ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler kütüphaneleri ve onların kaynaklarını etkilemiştir. Süreli yayınlar, güncel ve bilimsel bilginin hızlı bir şekilde elde edilmesinde en önemli kaynaklardır. Türkiye’de özellikle üniversitelerde uygulanan akademik ilerleme ve kadro atamalarındaki değişiklikler bilimsel dergilerin ve elektronik dergilerin kullanımını artırmıştır. Bu çalışmada, tıp kütüphanelerinde verilmekte olan bilgi hizmetlerinde, kullanıcı tarafından aranan bilginin büyük bir kısmının bu kaynaklardan elde edildiği göz önüne alındığında, ?elektronik süreli yayın hizmetleri yönetiminin? önemli ölçüde bilimsel araştırmayı etkileyeceği bir gerçektir. Çalışmada, süreli yayınların ve elektronik süreli yayınların tanımı, türleri, tarihçesi, önemi ve bu yayınların yönetimi (seçimi, sağlanması, kataloglanması, lisans anlaşmaları, politikaları, örgütlenmesi, standartları ve işbirliği) konuları ile akademik tıp kütüphanelerinde kullanılan elektronik süreli yayınlar ve veri tabanları yer almaktadır. Türkiye’de tıp fakültesi bulunan üniversitelerin kütüphanelerine anket çalışması uygulanmıştır. Bu anket çalışması ile kütüphanelerde teknolojik alt yapı, basılı ve elektronik dergi sayısı, elektronik süreli yayın türleri, elektronik dergilerin seçimi, sağlanması, kullanımı, bütçe, lisans anlaşmaları, konu uzmanı personel sayısı, kullanıcı eğitimi, bilgi hizmetleri ve işbirliği konularında toplanan veriler değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, Türkiye’de tıp fakültesi kütüphanelerinde elektronik süreli yayın hizmetleri yönetiminde sorunların yaşandığı ve bu hizmetlerde işbirliğinin ?elektronik dergi hizmetleri? alanında yeterli olmadığı görülmektedir. Bu kütüphanelerde hem elektronik hem de önemli ölçüde basılı yayın hizmetleri bir arada yürütülmek durumundadır.
Türkiye’de ulusal kütüphane ve ulusal enformasyon merkezleri National library and national enformation centers in Turkey
Ulusal enformasyon, bir ülkenin en önemli değerlerindendir. Ulusal enformasyonun organizasyonu, ulusal kütüphane ve ulusal enformasyon merkezleri için bir sorundur. Bir ulusal kütüphanenin tüm ulusal enformasyon kaynaklarına sahip olması beklenir. Enformasyon merkezleri ise özel bir konudaki tüm ulusal enformasyon kaynaklarını düzenleyen kuruluşlardır. Bu konular kimya, mühendislik, sosyal bilimler vb. şeklinde sıralanabilir. 1970’lerde UNESCO tarafından, UNISIST adı verilen uluslararası enformasyon sistemi ve NATIS adı verilen ulusal enformasyon sistemi çalışmaları başlatılmıştır. Türkiye de bu sistemlere üyedir. Buna karşın, ulusal enformasyon sistemini, ulusal enformasyon politikasını ve ulusal enformasyon merkezlerini geliştirememiştir. Eğer Milli Kütüphane, ULAKBİM ve YÖK Dokümantasyon Merkezi birlikte çalışabilirlerse, ulusal enformasyon kaynaklarını düzenleyebilecek ve Türkiye’nin ulusal enformasyon merkezlerini kurabileceklerdir.
Çalışmanın amacı; kütüphane ve bilgi merkezlerinde insan kaynakları yönetiminin işlevlerinin neler olduğunu saptamak, kütüphane çalışanlarının mesleki gelişimine ve kariyer planlamalarına da büyük katkısı bulunan performans değerlendirme çalışmalarının insan kaynakları yönetiminin diğer işlevleri arasında en önemli işlev olduğunu kanıtlamak ve performans değerlendirme çalışmalarına yönelik bilgilerden yararlanarak bir örnek oluşturmaktır. Araştırma, pek çok kütüphane yöneticisinin ve onların da üstündeki yöneticilerinin ihmal ettiği performans değerlendirme programı üzerine odaklanmıştır. Anket sonuçları bu iddiamızı haklı çıkarmış ve pek çok vakıf üniversitesinin insan kaynakları yönetimi açısından oldukça önemli olan bu konuya kendi kütüphanelerinde yer vermediklerini göstermiştir. Bunun başlıca nedeni, kütüphanelerde profesyonel kütüphanecilerin çalıştırılmıyor olmasıdır. Ayrıca pek çok kütüphanede günlük işleri arzu edilen düzeyde ve etkili bir biçimde yürütecek yeterli sayıda çalışan dahi yoktur. Bu nedenlerden dolayı, uluslararası standartlara uygun olarak insan kaynakları yönetimi çalışmalarını sürdüren Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi alanındaki en iyi örneklerden biri olarak seçilmiştir. Konuyla ilgili çalışmalara örnek olması açısından Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nde insan kaynakları yönetimi ve performans değerlendirme programıyla ilgili olarak yürütülen çalışmalar örnekleriyle açıklanmıştır. Ayrıca 29 vakıf üniversitesi kütüphanesine performans değerlendirme programları hakkında uygulanan anket sonuçları incelenip, değerlendirmesi son bölümde yapılmıştır.
PROF. DR. AYŞE ÜSTÜN İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
PROF. DR. AYŞE ÜSTÜN İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
SEZER • Yrd. Doç. Dr. Sabire SOYTOK
• Yrd. Doç. Dr. Dilek TUNALI • Yrd. Doç. Dr. Sadık TÜMAY • Öğr. Gör. Ömer
DURMAZ • Öğr. Gör. Dr. Yalçın MERGEN • Arş. Gör. Dr. Ozan OTAN
GENEL YAYIN YÖNETMENİ ve EDİTÖR EDITOR-IN-CHIEF
YARDIMCI EDİTÖR VICE EDITOR
Yrd. Doç. Filiz Adıgüzel TOPRAK
Ayşe ÜSTÜN, Prof. Dr. (Sakarya Üniversitesi)
YA Z S U M M E R 2 0 1 5 • S AY I I S S U E 1 4
Derya IRKDAŞ DOĞU, Şebnem TİMUR ÖĞÜT, H. Alpay ER
Characterizing Industrial Design Education in Turkey: A Current Synthesis for Future Directions
Türkiye’de Endüstriyel Tasarım Eğitimini Tanımlamak: Güncel Bir Sentez ve Gelecek için Öneriler
39-50
Zafer ÖZDEN, Çağdaş ÜLGEN
Canlandırma Filmi Yapım Sürecinde Karakter Tasarım Aşaması
Character Design in Animated Film Production
23-38
Ayşegül ACAR
Bir Görsel İletişim Alanı Olarak Film Jeneriği
Film Title Sequence as a Field of Visual Communication
11-21
Arzu ÇAKIR ATIL
Rölyef Heykel
Relief Sculpture
1-10


Yorum yaz