
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. ARSLAN KAYA
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Tazminat (TR)
2. Haksız fiil (TR)
3. Fikri Hukuk (TR)
4. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (TR)
5. Eser sahibi (TR)
6. Davalar (TR)
7. Şirketler Hukuku (TR)
8. Şirketler (TR)
9. Tüzel kişilik (TR)
10. Türk Ticaret Kanunu (TR)
11. Ticari şirketler (TR)
12. Ticari orta (TR)
13. Tazminat (TR)
14. Maddi tazminat (TR)
15. Haksız rekabet (TR)
16. Ticaret Hukuku (TR)
17. Faiz (TR)
18. Cari hesap sözleşmesi (TR)
19. Banka Hukuku (TR)
20. Cases (EN)
21. Ownership work (EN)
22. Intellectual and Artistic Work Law (EN)
23. Intellectual Law (EN)
24. Torts (EN)
25. Compensati (EN)
26. Incorporated companies (EN)
27. Share holders (EN)
28. Cancellation (EN)
29. Absence of body (EN)
30. Commercial Law (EN)
31. Commerci (EN)
32. Unfair competition (EN)
33. Material compensation (EN)
34. Compensation (EN)
35. Banking Law (EN)
36. Current account agreement (EN)
37. Interest (EN)
38. Commercial Law (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa göre tazminat davaları
Bu tez kapsamında Fikri Hukuk’da tazminat davalarına geçilmeden önce, Fikri Hukuk’daki kavramlar üzerinde durulmuş, eser ve eser sahipliğinden bahsedilmiştir. Daha sonra ise tazminat hukukunun temeli olan haksız fiil sorumluluğunu düzenleyen Borçlar Kanunu anlamında haksız fiil, zarar ve tazminat kavramlarına değinilmiştir. Ardından, manevi ve mali haklar ile bunların nitelik ve içerikleri irdelenmiştir. Çünkü fikri hukuk açısından tazminat sorumluluğu, eser sahibinin manevi veya mali bir hakkının ihlal edilmesi durumunda doğar. Manevi ve mali haklar da Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda gösterilen, eser sahipliğine dayanan haklar olduğundan bunların açıklanmasında fayda görülmüştür. Daha sonra ise manevi ve mali hak ihlalleri halinde açılabilecek tazminat davaları ve kazancın iadesi davası açıklanmıştır. Devamında mali hakların ihlali halinde açılabilecek tecavüzün ref’i davası vurgulanmak suretiyle tecavüzün ref’i ve men’i davalarından söz edilmiştir. Son kısmında ise tüm bu davalarda uygulanacak yargılama usulüne ver verilmiştir. Tezimizin son kısmında ise konuya ilişkin vardığımız sonuç belirtilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fikri Hukuk ? Fikri Hukuk’ta Tazminat Davaları ? Eser Sahibinin Hakları ? Mali Hakların İhlalinde Tecavüzün Ref’i ? FSEK m. 70 ? FSEK m. 68
Anonim ortaklıklarda organ yokluğu
?Anonim Ortaklıklarda Organ Yokluğu? başlıklı tezimizde, anonim ortaklıklarda organ yokluğu kavramı, organ yokluğunun hangi hâllerde söz konusu olabileceği ve organ yokluğuna bağlanan fesih sonucu incelenmiştir. Çalışmamız hem 6762 sayılı, hem de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nu kapsamaktadır. Açıklamalar temelde 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu çerçevesine oturtulmuş, ancak tüm incelemeler, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile karşılaştırmalı olarak yapılmış, gereğinde tamamen bu yeni kanuna özgü kurum ve kavramlar ayrıca değerlendirilmiştir. Bu bağlamda tezin ilk bölümünde genel olarak organın tüzel kişiler açısından önemi ve işlevleri ile tüzel kişilerin organlarının çeşitli kıstaslara göre türleri kısaca ele alınmış, bu arada organ tanımlanmış, devamında ise anonim ortaklıkların zorunlu ve ihtiyari organlarına ilişkin açıklamalara yer verilerek, anonim ortaklıkların hangi organlarının yokluğu hâlinde fesih sonucunun doğabileceği ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, anonim ortaklıklarda organ yokluğu kavramı özel olarak açıklanırken, bu kavramın içeriği tespit edilmiş, özellikle şeklen mevcut olan bir organın çeşitli sebeplerle faaliyet gösterememesinin organ yokluğu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hem genel olarak, hem de anonim ortaklığın her bir zorunlu organı açısından ayrı ayrı ve detaylı biçimde incelenmiştir. Üçüncü bölümde, anonim ortaklıkların organ yokluğu sebebiyle feshine karar verilebilmesi için varlığı gereken şartlar, ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu bakımından anonim ortaklığın zorunlu organlarının hangileri olduğu ortaya konulduktan sonra, bu kanunun hukukumuza getireceği bir yenilik olan ?anonim ortaklığın haklı sebeple feshi? kavramı, ?anonim ortaklığın organ yokluğu sebebiyle feshi? ile karşılaştırılmış ve organ yokluğunun haklı sebep karşısındaki özel durumu değerlendirilmiştir.
Haksız rekabette maddi tazminat davası
Bu yüksek lisans tezi, haksız rekabet eylemi nedeniyle açılabilecek olan davaların uygulamada en sık rastlanılanı ve en önemlisi olan maddi tazminat davasını incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Konunun Türk hukukunda yeterli derecede işlenmemiş olması, bu konunun seçilmesinde büyük etken olmuştur. Çalışmamızın ilk bölümünde, haksız rekabet nedeniyle açılacak olan maddi tazminat davasının hukuka aykırı fiili olan haksız rekabet eylemi incelenmiş, diğer kurum ve kavramlardan farkı ortaya konulmuş ve TK m.57’de sayılan haksız rekabet örneklerine değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünde, sorumluluğun unsurları olan kusur ve zarar kavramları açıklanmıştır. Bu bölümde, tazminat ve kazanç devri talepleri arasındaki ilişki ve farklar da ele alınmış, bu konuya ilişkin Yargıtay kararları ve doktrindeki görüşler İsviçre uygulaması ile mukayeseli olarak irdelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde ise, haksız rekabet nedeniyle açılacak olan maddi tazminat talebinin dava yoluyla ileri sürülmesi ve bu sürecin aşamaları incelenmiştir. Çalışmamız sonucunda, haksız rekabet nedeniyle maddi tazminat davasına muhatap olabilmenin kurucu unsurunun kusur olduğu ve tazminat ve kazanç devri taleplerinin birbirinden bağımsız olduğu kanaatine ulaşılmıştır. Tazminat talebinde bulunabilmek için zararın varlığı zorunlu bir unsurken, kazanç devri talep edebilmek için zarar tehlikesine maruz bulunmanın dahi yeterli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Cari hesap sözleşmesi The current account contract: German kontokorrentvertrag
Cari hesap, tacirler arasındaki uygulamadan doğmuştur. Tarafların karşılıklı alacaklarının ve borçlarının tasfiyesinde sıkça kullanılan geleneksel bir hesaplaşma yöntemidir. Cari hesap sözleşmesi, alacakların ve borçların hesaba kaydedilmesi, bunların belirli aralıklarla takası ve bakiyenin tespiti ile tanınması sözleşmelerinden oluşmaktadır. Bileşik faiz yasağının kalktığı istisnai hallerden biridir (YTK 8/2, 96). Cari hesap sözleşmesinin en çok uygulandığı alanlardan biri de bankacılıktır (banka cari hesapları).


Yorum yaz