
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. ALİ ATEŞ
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İlköğretim öğretmenleri (TR)
2. İlköğretim sınıfları (TR)
3. Öğretmenler (TR)
4. Öğretim yöntemleri (TR)
5. Yapılandırmacı (TR)
6. Moleküler biyoloji (TR)
7. Biyoloji eğitimi (TR)
8. Öğretmenler (TR)
9. Öğretmen görüşleri (TR)
10. Evrim teorisi (TR)
11. Evrim (TR)
12. Biyolojik evrim (TR)
13. Biyoloji eğitimi (TR)
14. Biy (TR)
15. Education (EN)
16. Educational environment (EN)
17. Education methods (EN)
18. Science and technology course (EN)
19. Construct (EN)
20. Biology education (EN)
21. Molecular biology (EN)
22. Biology (EN)
23. Biology lesson (EN)
24. Biology education (EN)
25. Biological evolution (EN)
26. Evolution (EN)
27. Evolution theory (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
İlköğretimde fen ve teknoloji öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamına ilişkin görüşleri
Bu araştırmanın amacı, İlköğretimde görevli öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji dersinde ne derece yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenlediklerini ve yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenlemelerinin branş, eğitim düzeyi, cinsiyet ve kıdem değişkenleri açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Bu araştırmanın evreni, 2010-2011 eğitim yılında, Konya il sınırları içindeki resmi ilköğretim okullarının Fen ve teknoloji dersi veren öğretmenleridir. Araştırmanın örneklemi ise, Konya ilinden basit seçkisiz örnekleme yoluyla belirlenen okullardaki 124 sınıf Öğretmeni ve 65 Fen ve Teknoloji Öğretmenidir. Araştırmada veriler, ?Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği?nin 189 Fen ve Teknoloji dersi öğretmeni tarafından yanıtlanmasıyla elde edilmiştir. ?Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Ölçeği?nin güvenirlik katsayısı (cronbach alpha) 0.93 olarak bulunmuştur. Öğretmenlerin ne derece yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenledikleri; aritmetik ortalama, frekans ve standart sapma ile belirlenmiştir. Fen ve Teknoloji dersi öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulama düzeylerinin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediği t-testi ile analiz edilmiştir. Dersin yapılandırmacı öğrenme ortamına göre düzenlenme derecesinin Fen ve Teknoloji dersi öğretmenlerinin kıdemlerine göre farklılık gösterip göstermediği ise tek yönlü varyans analizi ve Tamhane testi ile incelenmiştir. Fen ve Teknoloji dersi öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulama düzeylerinin branşlara göre farklılık gösterip göstermediği t-testi ile analiz edilmiştir. Fen ve Teknoloji dersi öğretmenlerinin yapılandırmacı yaklaşımı uygulama düzeylerinin eğitim düzeylerine göre farklılık gösterip göstermediği t-testi ve Tamhane testi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin genel olarak sınıflarda yapılandırmacı öğrenme ortamları oluşturdukları görülmüştür. Ancak özellikle yapılandırmacı öğrenmenin kavramsal çelişkiler ve materyaller ile kaynakların çözüme götürmeyi amaçlaması boyutlarında öğretmenlerin kısmen yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenledikleri bulunmuştur. Ayrıca, yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme açısından cinsiyet ve branşlara göre bir farklılık olmadığı, deneyimin yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme açısından önemli olduğu ve Fen ve Teknoloji dersine giren öğretmenlerin, deneyiminin yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenlemeye katkısı olduğu ve yine yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme açısından öğretmenlerin eğitim düzeylerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme derecesini değiştirdiği sonucuna varılmış olup, eğitim düzeyine göre öğretmenler arasında yapılandırmacı öğrenme ortamı düzenleme düzeyi bakımından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Yapılandırmacı öğrenme Ortamı, Yapılandırmacı öğrenme ortamı ölçeği, Bilgiyi yapılandırma, Fen ve Teknoloji.
Biyoloji öğretmenlerinin moleküler biyoloji bilgi seviyeleri
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında görev yapan biyoloji öğretmenlerinin moleküler biyoloji konularındaki alan bilgi düzeylerini belirlemek ve biyoloji öğretmeni eğitimine öneriler getirmektir. Araştırma, 2007-2008 eğitim öğretim yılının güz döneminde, gidilen okullarda bulunan ve araştırmaya katılmaya istekli olan toplam 102 biyoloji öğretmeni üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama aracı 1- 15 Kasım 2007 tarihleri arasında çalışma evreni olarak belirlenen okullara gidilerek, araştırmacı tarafından yüz yüze görüşmeler yoluyla uygulanmıştır. Araştırmanın veri analizi bilgisayar ortamında SPSS (Statistical Package for Social Studies) paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada biyoloji öğretmenlerine uygulanan veri toplama aracından elde edilen nicel verilerin analizi ile elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Bu araştırma sonucunda, biyoloji öğretmenlerinin moleküler biyoloji konularındaki alan bilgi düzeylerinin kısmen yeterli olduğu, sonucuna varılabilir. Yine biyoloji öğretmenlerinin moleküler biyoloji konularındaki alan bilgi düzeylerinin cinsiyete, çalıştıkları ortaöğretim kurum çeşidine göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Biyoloji öğretmenlerinin moleküler biyoloji konularındaki alan bilgi düzeylerinin kıdemlerine, mezun oldukları fakülte çeşidine ve mesleği seçme durumlarına göre farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.
Ulex europaeus lektininin Rh(-) insan kan grubu bağlanma özgüllüğü
Bu çalışmada Ulex europaeus bitkisinden elde edilen Ulex europaeus aglutinin-I (UEA-I)’in Rh (-) insan kan grubu bağlama özgüllüğü araştırıldı. Bu deney için A Rh (-), B Rh (-), AB Rh (-) ve O Rh (-) kan grubu eritrositleri kullanıldı. Phosphate buffered saline (PBS) ile yıkanan eritrositlerin %3′ lük süspansiyonları hazırlandı. 100 ?g/ml lektin solüsyonu PBS ile hazırlanarak başlangıç konsantrasyonu olarak alındı ve UEA-I’ in seri dilüsyonu ile Rh (-) insan kan grubu özgüllüğü belirlendi.Yapılan hemaglutinasyon deneyinde UEA-I’in A Rh (-) insan kan grubu eritrositlerini 50 ?g/ml konsantrasyonda, B Rh (-) kan grubu eritrositleirini 25 ?g/ml konsantrasyonda, AB Rh (-) kan grubu eritrositlerini 50 ?g/ml konsantrasyonda, O Rh (-) kan grubu eritrositlerini ise 6.25 ?g/ml konsantrasyonda aglutine ettiği gözlenmiştir. Bu konsantrasyonlara bakılarak, UEA- I’in O Rh (-) grubu insan kanı eritrositlerine karşı spesifik olduğu tespit edildi.
Biyoloji öğretmenlerinin Evrim Teorisi ile ilgili görüşleri
Bu araştırmanın amacı, biyoloji öğretmenlerinin evrim teorisine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmada tarama modeli nicel araştırma desenine uygun olarak kullanılmıştır. Araştırmanın evreni biyoloji öğretmenleri iken, çalışma grubu Konya ili ve ilçelerindeki 125 biyoloji öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmada bağımsız değişken olarak öğretmenlerin cinsiyet, mesleki kıdem, mezun oldukları fakülte, lisans döneminde evrim dersi alıp almama ve kendilerini tanımlamaları kullanılmıştır. Araştırma da veri toplama aracı olarak Rutledge & Sadler (2007) tarafından geliştirilen likert tipi evrim teorisini kabul etme ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirlilik çalışması araştırmacı tarafından yapılmış ve güvenirlik katsayısı (Cronbach ?) 0,98 olarak bulunmuştur. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde SPSS 16,0 paket programı kullanılırken, verilerin analizinde yüzdelik ifadeler, bağımsız t-testi ve tek faktörlü varyans analizi (Anova) kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; öğretmenlerin evrime yönelik görüşleri ile mezun oldukları fakülte türü, lisans döneminde evrim dersi alıp almamaları, kendilerini tanımlamaları ile kıdem arasında anlamlı istatiksel farklılık çıkarken, cinsiyet açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık çıkmamıştır.
PROF. DR. ALİ ATEŞ İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
PROF. DR. ALİ ATEŞ İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
1
ÖZGEÇMİŞ
1. Adı Soyadı: Mehmet Ali ATEŞ
2. Doğum Tarihi: 11.05.1987
3. Unvanı: Arş. Gör.
4. Öğrenim Durumu:
Derece Alan Üniversite Yıl
Lisans Okul Öncesi
Öğretmenliği
Girne Amerikan Üniversitesi 2014
Y. Lisans Okul Öncesi
Öğretmenliği
Doğu Akdeniz Üniversitesi Devam
Ediyor
Yayınlar
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) özeti basılan
bildiriler
Ateş, M.A. ve Arslan, S. (2015). Öğretmen Adaylarının Oyun Algılarının İncelenmesi,
Uluslararası Oyun ve Oyuncak Kongresi, 7-8 Mayıs, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
Katkı Sağladığı Seminerler, Kurslar, Atölye Çalışmaları ve Çalıştaylar:
Görevler ve Gönüllü Kuruluşlar
-Girne Amerikan Üniversitesi EÇEDK Yönetim Üyesi
-Kanser Hastaları Yardım Derneği
-Doğu Akdeniz Üniversitesi Araştırma Görevlisi
03/2015 Otizmspektrum bozukluğu hala bir sır sempozyumu KKTC/Gazimağusa
04/2014 Okul öncesi eğitimde eğilimler ve


Yorum yaz