
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. ABUZER KENDİGELEN
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İspat (TR)
2. Pay sahipleri (TR)
3. Anonim ortaklıklar (TR)
4. Şirketler (TR)
5. Ücret (TR)
6. Yönetim (TR)
7. Yöneticiler (TR)
8. Türk Ticaret Kanunu (TR)
9. Türk Ticaret Hukuku (TR)
10. Türk Hukuku (TR)
11. Uluslararası rekabet (TR)
12. Türkiye (TR)
13. Türk Hukuku (TR)
14. Rekabet Hukuku (TR)
15. Kötüye kullanma (TR)
16. Haksız rekabet (TR)
17. (TR)
18. Yatırım şirketleri (TR)
19. Ticari şirketler (TR)
20. Tek kişilik şirket (TR)
21. Sermaye şirketleri (TR)
22. Sanal şirketler (TR)
23. Özel Hukuk (TR)
24. Çekler (TR)
25. Çek Kanunu (TR)
26. Teyitli çek (TR)
27. Tazminat (TR)
28. Rekabetin korunması (TR)
29. Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (TR)
30. Rekabet Hukuku (TR)
31. Rekabet (TR)
32. Pay sahipleri (TR)
33. Hisse senetleri (TR)
34. Şirketler (TR)
35. Şirket birleşmeleri (TR)
36. Koruma çalışmaları (TR)
37. Koruma (TR)
38. Birleşmeler (TR)
39. Anonim şirketler (TR)
40. Ala (TR)
41. Incorporated companies (EN)
42. Shareholders (EN)
43. Proof (EN)
44. Share holders (EN)
45. Fiscal rights (EN)
46. Turkish Law (EN)
47. Turkish Commercial Law (EN)
48. Turkish Commercial Code (EN)
49. Ma (EN)
50. European Union (EN)
51. European Union Law (EN)
52. European Community Law (EN)
53. Pricing (EN)
54. Dominand position (EN)
55. Unfair (EN)
56. Share holders (EN)
57. Financing companies (EN)
58. Limited company (EN)
59. Virtual companies (EN)
60. Capital companies (EN)
61. Sin (EN)
62. Certified check (EN)
63. Checck Law (EN)
64. Cheques (EN)
65. Civil Law (EN)
66. Competition (EN)
67. Competence Law (EN)
68. Law on Protection of Competition (EN)
69. Protection of competition (EN)
70. Compe (EN)
71. Stocks (EN)
72. Shareholders (EN)
73. Undertaking claim (EN)
74. Share holders (EN)
75. Mergers (EN)
76. Protection (EN)
77. Protection studies (EN)
78. Mergers (EN)
79. Companies (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Anonim ortaklıkta pay sahipliği sıfatının ispatlanması
?Anonim Ortaklıkta Pay Sahipliği Sıfatının İspatlanması? başlıklı tezimizde anonim ortaklıklarda pay sahipliğinin hangi yöntem ve araçlarla ispatlanabileceği incelenmiştir. Birinci bölümde pay sahipliği sıfatının aslen kazanılması halinde pay sahipliği sıfatının ispatı ele alınmıştır. İkinci bölümde anonim ortaklık payının iradi olarak devredilmesi durumunda geçerli bir devrin ve buna bağlı olarak pay sahipliği sıfatının nasıl ispatlanacağı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise payın devredenin iradesine bağlı olmaksızın kanunen devri durumunda ispata ilişkin özellikler incelenmiştir. Dördüncü ve son bölümde ise pay sahipliği sıfatının ispatında yararlanılabilecek belgeler olarak pay defteri ve hazirun cetveline ilişkin açıklamalar yapılarak, bu belgelerin ispat fonksiyonuna değinilmiştir.
Kredi kartı hamilinin hukuki durumu
Kredi kartları sahip olduğu özelliklerle alışveriş hayatında en yaygın kullanıma sahip ödeme aracı olma yolunda ilerlemektedir. ?Kredi Kartı Hamilinin Hukuki Durumu? başlıklı bu çalışmamızın amacı kredi kartı uygulamasının yarattığı karmaşık hukuki ilişkiler içinde sistemin dinamik tarafı olan kredi kartı hamilinin durumunu incelemektir. Bu da kredi kartı kavramını ve kredi kartı hamilinin taraf olduğu ilişkileri hukuki boyutuyla açıklamak; kredi kartı hamilinin bu ilişkilerden doğan haklarını ve borçlarını ortaya koymak anlamına gelmektedir. Bu incelemeler, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ışığı altında yapılacaktır.
Anonim şirketlerde yöneticilerin mali hakları
Bu çalışmanın amacı, anonim şirketlerde üst dereceli yöneticilerin mali haklarının neler olduğunu tespit etmektir. İncelememizde ortaklıklarda yönetim kavramı ve anonim şirket bünyesinde yönetici sıfatının belirlenmesi konusu üzerinde durularak, yönetici olarak tespit edilen bu kişilerin sahip olduğu mali hakların kanunda nasıl düzenlendiği, uygulamada nasıl bir yol izlendiği açıklanmaya çalışılacaktır. Bu çalışmayı yaparken, son on yılda, Amerika’da ve Avrupa’da yaşanan şirket skandalları, özellikle Enron üzerinde durulacaktır. Bu olaylar neticesinde ülke mevzuatlarında yapılan değişiklikler ve bu değişikliklerin mali haklar açısından Türk Hukuku’nda nasıl bir etki yaptığı göz önünde bulundurulacaktır.
Avrupa Topluluğu ve Türk Rekabet Hukukunda hâkim durumun fiyat uygulamaları ile kötüye kullanılması
Bu yüksek lisans tezinde, Türk hukuk sistemi açısından uyum çerçevesinde önem teşkil eden, Avrupa Topluluğu rekabet hukuku ışığında teşebbüslerin hâkim durumlarını fiyat uygulamaları ile kötüye kullanması sonucunda rekabetin bozulması ve bunun sonucunda uygulanacak yaptırımlar bahsedilmektedir. Konunun anlaşılması açısından Avrupa Topluluğu Adalet Divanı ile Avrupa Komisyonu’nun ilgili kararları vurgulanarak, bu kararlar ile Rekabet Kurulu’nun kararları arasında karşılaştırma yapılmakta, doktrindeki görüşlerden faydalanılarak hâkim durumun fiyat uygulamalarıyla kötüye kullanılmasında en çok rastlanılan biçimleri anlatılmaktadır. Türk rekabet hukuku açısından özel hukuk sonuçlarına da, konunun bağlantılı olması nedeniyle, yer verilmektedir.
Sermaye şirketlerinde internet sitesi Websites in corporations
TK m. 1524 uyarınca bağımsız denetime tabi olan sermaye şirketleri internet sitesi kurmak ve internet sitesinde belirli içeriği yayımlamak zorundadır. Bu yükümlülüğün ihlali halinde hukuki ve cezai yaptırımlar öngörülmüştür. Çalışmamızın ana konusunu, TK’nın 1524. maddesi oluşturmaktadır. Hükümde 6335 sayılı Kanun ile internet sitesi kurma yükümlüğü bulunan şirketler ve yayımlanması zorunlu içerik bakımından değişiklik yapılmıştır. Bu çerçevede değişiklik öncesi ve sonrasındaki mevcut düzenleme karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Anahtar kelimeler: Sermaye şirketleri, internet sitesi, yönlendirilmiş mesaj, erişim hakkı, bağımsız denetim, bilgi toplumu hizmetleri.
Çekte öngörülen kabul yasağı nedeniyle muhatap bankanın, kabul manasına gelmeyecek, çeşitli garanti taahhütlerine ihtiyaç duyulmuştur. Çekin teyidi de, bu tür garanti beyanlarından birisidir. Bu çalışmada da teyitli çek (özel hukuk çerçevesinde) ele alınmıştır. Öncelikle teyitli çekin de, bir çek olması nedeniyle çeke ilişkin genel bir giriş yapılmış; bu kapsamda çekin tarihçesi, hukuki niteliği, çek keşidesi için aranan şartlar (ehliyet ve çek keşidesine ilişkin ön şartlar) ve çeke ilişkin şekil şartları incelenmiştir. Daha sonrasında teyitli çek, benzer hukuki kurumlarla karşılaştırılmıştır. Son bölümde ise teyitli çek başlığı altında teyitli çekin hukuki niteliği, teyitli çekin işleyişi, karşılığı bulunmayan bir çeke teyit verilmesi ve teyidin hükümleri ile çekin teyidinin, muhatap bankanın ödeme yükümlülüğüne etkisi hususlarına yer verilmiştir.
Rekabet hukuku açısından anlasma ve uyumlu eylem ayrımı ve hukuki sonuçları
Bu yüksek lisans tezinde, Türk Hukuk Sistemi’nin genç bir üyesi olan Rekabet Hukuku üzerine özet bilgiler verilmekte ve esas olarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesine dayanılmaktadır. Bu kapsamda, tüm çalısma boyunca Rekabet Kurulu’nun konuyla ilgili kararlarına da yer verilmek suretiyle, 4. madde düzenlemesinin genel özelliklerine deginilmekte; söz konusu hükümde yer alan anlasma ve uyumlu eylem kavramları açıklanmakta; bunlara iliskin özellik arz eden durumlar degerlendirilmekte; anlasma ve uyumlu eylem kavramlarının birbirinden ayrılması meselesi üzerinde durulmakta ve kavramlar arasındaki ayrımdan dogabilecek hukuki sonuçlar tespit edilmektedir.
Rekabet Hukukunda Tazminat Sorumluluğu
Bu çalışma, Türk hukuk sisteminin AB hukuk sistemi ile uyumlaştırılması çerçevesinde, AB rekabet hukuku referans alınarak çıkartılan Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un özel hukuk alanındaki yaptırımlarından olan tazminat sorumluluğunu karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlar. İnceleme üç bölümde yapılmıştır. Rekabet hukukunda sorumluluk ve şarkları başlığı altında, sorumluluğun şartları ve hukuka uygunluk nedenleri birinci, zarar ve tazminat başlığı altında tazminatın türleri, zarar ve tazminatın belirlenmesi ile kapsamı bu husustaki hesap yöntemleri ile hukukumuzda olmayan ancak bu kanunda yer verilen üç kat tazminat ve şartları ile manevi tazminat ve şartları ikinci, yargılama usulü başlığı altında tazminat davası ve tarafları görevli ve yetkili mahkeme, ispat yükü ve deliller ile zamanaşımı ve Rekabet Kurulu ile genel mahkemeler arasındaki ilişki ise üçüncü bölümde incelenmiştir. Çalışmada, farklı görüşlere yer verilmek suretiyle yorumlar yapılıp sonuçlar çıkartmak amaçlanmıştır.
Türk hukukunda patent verilebilirlik sartları
Tezde Türk hukuku bakımından patent koruması elde edebilmek için bir basvurunun tasıması gereken sartlar incelenmistir. Öncelikle basvuru konusunun patent verilebilir konulardan olması gerekir. Kesifler, zihnî faaliyetler, bilgisayar programları münhasıran patente konu olmaz. Ayrıca ahlâka ve kamu düzenine aykırı konular için de patent verilemez. Bunlara ek olarak basvuru konusu yeni, bulus basamagını haiz ve sanayiye uygulanabilir olmalıdır. Bulus teknigin bilinen durumuna dahil degilse bunun yeni oldugu kabul edilir. Ancak yeni olmak patent verilebilmesi için tek basına yeterli degildir. Bulusun ilgili teknik alandaki uzman kisi tarafından teknigin bilinen durumundan asikâr biçimde çıkarılamaması da sarttır. Son olarak bulusun tarım dahil sanayinin herhangi bir alanında uygulanabilir olması gerekmektedir
Anonim ortaklığın kendi paylarını edinmesi
Anonim ortaklığın kendi paylarını edinmesi konusu, Ticaret Kanunu’nda tek bir madde halinde düzenlenmiş ve ortaklığın kural olarak paylarını geri satın alamayacağı, ancak istisnai durumlarda paylarını edinebileceği kabulüne yer verilmiştir. Bu sert yasaklayıcı düzenlemenin getirilmesinin düşünsel arka plânında yatan, ortaklığın kendi paylarını satın alma yoluyla malvarlığını alacaklılar zararına azaltabileceği endişesidir. Anonim ortaklık pay sahipleri, yalnızca ortaklığa karşı ve taahhüt ettikleri sermaye bedelini ödemekle yükümlüdürler. Buna karşılık ortaklık alacaklılarının pay sahiplerini, ortaklık borçları nedeniyle takip etmek olanağı bulunmamaktadır. İşte anılan yasaklayıcı düzenlemenin getiriliş nedeni, ortaklığa kendi paylarını geri satın alma imkânı tanınırsa, bu yöntemle ortaklık malvarlığının, alacaklılar zararına olarak eritilebileceği düşüncesidir. Oysa kanun başkaca hükümlerle, alacaklıların haklarını güvence altına almak amacıyla öngördüğü malvarlığı değerlerinin korunmasını zaten sağlamış durumdadır. Dolayısıyla alacaklıların korunması amacıyla payın ortaklık tarafından geri satın alınmasını yasaklamanın haklı bir yönü yoktur. Payın ortaklık tarafından geri alınması, özünde, tıpkı kâr dağıtımında olduğu gibi pay sahiplerine malvarlığı aktarımı gerçekleştirmenin bir diğer yoludur. O halde payın geri satın alınması bakımından yapılacak düzenleme de, pay sahiplerinin bu malvarlığı dağıtımından eşit şekilde yararlanmasını sağlamayı hedef tutucu bir içerik üstlenmelidir. Bu düşünceden hareketle çalışmada, konuyla ilgili ortaya çıkabilecek sorunlara de lege lata ve de lege ferenda çözüm önerileri sunulmaktadır.
Anonim şirketlerin birleşmesinde alacaklıların korunması
Ticari hayatın vazgeçilmez bir parçası olan anonim şirketler, ticari faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürmek ve kârlılıklarını arttırmak amacıya birleşmek ihtiyacı hissedebilirler. Çok genel olarak anonim şirketlerin birleşmesi, iki veya daha fazla şirketin, tek bir şirket çatısı altına faaliyetlerini devam ettirmesidir. Bu birliktelikte en az bir şirketin hukuki varlığı son bulacak; ancak bazı istisnalar dışında son bulan şirketin ortakları, devam eden şirkete ortak olacaklardır. İşte kanunun verdiği yetkiye dayanarak gerçekleşen bu birlikteliklerde, özellikle hukuk aleminden silinen şirkete güvenerek, o şirketle iş yapan ve alacaklı konuma gelen üçüncü kişilerin, bu güvenlerinin korunması ve bu işlemden bir zarar görmemeleri gerekmektedir. Bu ise, yine kanunla, alacaklıları koruyan birtakım tedbirlerin getirilmesiyle mümkündür. Biz de hu ihtiyacı göz önüne alarak, kanunlaşmış ve fakat henüz yürürlüğe girmemiş Yeni Ticaret Kanununda getirilen değişiklikleri de nazara alarak, tez konumuzu ?anonim şirketlerin birleşmesinde alacaklıların korunması? olarak seçtik ve alacaklıları koruyan tedbirleri incelemeye çalıştık. Tezimizde alacaklıların korunması hususunda mevcut Ticaret Kanununda bulunan iki ayrı sistemi birbiriyle ve henüz yürürlüğü girmemiş olan Yeni Ticaret Kanunundaki sistemle, mukayeseli hukuktan da yararlanarak karşılaştırmaya çalıştık. Bu şekilde, birbirinden farklı üç sistemi değerlendirerek, olması gereken hukuk yönünden de kanaatlerimizi belirtip, konunun aydınlatılmasına katkı sağlamaya çalıştık.


Yorum yaz