
-
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 444 5 065
- http://www.yyu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. ABDURRAHMAN HAÇKALI
Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
2. İslam Hukuku (TR)
3. İbn Rüşd (TR)
4. Bidayetü?l-Müctehid (TR)
5. Aile Hukuku (TR)
6. İslam Hukuku (TR)
7. Vakıflar (TR)
8. Mezhepler (TR)
9. Family Law (EN)
10. Bidayetü?l-Müctehid (EN)
11. İbn Rüşd (EN)
12. Islamic Law (EN)
13. Islamic lawers (EN)
14. Sects (EN)
15. Foundations (EN)
16. Islamic Law (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
İbn-i Rüşd’ün Bidayetü’l-Müctehid adlı eserinde Aile Hukuku ile ilgili değerlendirmeleri
İbn Rüşd’ün Bidâyetü’l-müctehid adlı eserinde Aile Hukuku ile ilgili değerlendirmelerine yönelik yapılan bu çalışmada, İbn Rüşd’ün Hukuk düşüncesinin dayandığı temeller ve kullandığı deliller ve asıllar hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. İbn Rüşd, mezheb taassubluğu yapmadan ve belli bir mezhebe bağlı kalmadan görüşleri kendi hukuk düşüncesine göre değerlendirerek aralarından en doğru olanı bulmaya çalışmıştır. Bu değerlendirmeler sonucu kendi müctehidliginin geregi olarak bu görüşler içinden birini tercih etmiş ya da onlardan farklı olarak bir görüş belirtmiştir. İbn Rüşd, böylece ele aldığı konularda hem derli toplu bilgi edinmemize hem de müctehidlerin hüküm çıkarma yöntemleri hakkında fikir sahibi olmamıza imkan sağlamıştır.
İslâm Hukukuna göre vakıf mallarında vakıf hükmünün sona ermesi The end of foundation leggality in foundation properties accorddng to Islamic Law
?İslâm Hukukuna Göre Vakıf Mallarında Vakıf Hükmünün Sona Ermesi? isimli tezimiz bir giriş ile üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümü araştırmanın amacı, önemi, sınırları ve yönteminden oluşmaktadır. Birinci bölümde Hanefî, Maliki, Şafiî ve Hanbelîlere göre, vakfın kavramı işlenmiştir. Vakfın rükün ve şartlarıyla ilgili mezhep âlimlerin ilgili görüşleri araştırılmıştır. İkinci bölümde; dört Mezhep ve Osmanlı uygulamasında, sahih olarak kurulan bir vakıf muamelesinin ne gibi sonuçlar doğuracağı tespit edilmeye çalışılmıştır. Vakfın hükmü başlığı altında vakıf hükmünün doğurduğu sonuçlardan vakfın bağlayıcılığı (lüzümu), süresiz (te’bid) olması vakıftan vazgeçilmesi (rücû), vakfedilen malın mülkiyeti, irsâdi vakıflar ve para vakıfları gibi konular incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; dört Mezhep ve Osmanlı uygulamasında uygulamada güncel problemlerle karşılaşılan vakıf mallarında vakıf hükmünün sona ermesiyle ilgili fakîhlerin görüşleri, mukayese edilecek bir şekilde değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Ayrıca vakıf mallarında vakıf hükmünün sona ermesine sebep olan vakıftan yararlananların kalmaması (inkita’ı) ve yararlanma imkânı kalmayan (müstağna ânh) vakıfların durumuna çözüm bulmak için vakfın değiştirilmesi (istibdâl edilmesi) konusu ve hizmet etme imkânı kalmamış vakıf mallarının durumunu incelenerek ve tespit edilerek konu bitirilmiştir.


Yorum yaz