
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. DR. A. OYA ÖZÇELİK
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İşletmeler (TR)
2. İş değerlemesi (TR)
3. İnsan kaynakları yönetimi (TR)
4. Ücret yönetimi (TR)
5. Ücret belirleme (TR)
6. Ücret (TR)
7. İş süreleri (TR)
8. İş Kanunu (TR)
9. İnsan kaynakları yönetimi (TR)
10. İnsan kaynakları (TR)
11. Çalışma saatleri (TR)
12. Fazla ça (TR)
13. İşçi sağlığı (TR)
14. İş kazaları (TR)
15. İş güvenliği (TR)
16. İnsan kaynakları yönetimi (TR)
17. Meslek hastalıkları (TR)
18. Wage (EN)
19. Wage fixing (EN)
20. Wage administration (EN)
21. Human resources management (EN)
22. Job evaluation (EN)
23. Businesses (EN)
24. Overtime (EN)
25. Working times (EN)
26. Human resources (EN)
27. Human resources management (EN)
28. Labour Law (EN)
29. Working time (EN)
30. Occupational disease (EN)
31. Human resources management (EN)
32. Safety in employment (EN)
33. Labour accidents (EN)
34. Worke (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Ücret yönetiminde iş değerlemenin yeri ve önemi: Bir işletmede uygulama örneği
Günümüzde işletmelerde ücret yapısının oluşturulması sırasında yararlanılan yöntemlerden biri olan iş değerleme, işlerin önem ve güçlük bakımından göreceli değerlerini saptamada yardımcı olmaktadır. Adil ve dengeli bir ücret yapısının oluşturulması için objektif ve güvenilir veriler sağlayan bir iş değerleme uygulamasından yararlanılmalıdır. Bu çalışmada insan kaynakları fonksiyonlarından biri olan ücret yönetiminde iş değerlemenin yeri, önemi açıklanmış ve bir işletmede iş değerleme uygulaması yapılarak örnek olarak verilmiştir. İş değerleme uygulaması ile otomotiv yan sanayi sektöründe yer alan bir firmada çalışan tüm beyaz yakalı çalışanların yaptığı işler değerlendirilmiştir.
İnsan kaynakları yönetimi açısından fazla çalışma kavramı ve konuyla ilgili bir araştırma
Normal çalışma sürelerinin üzerinde üretimin arttırılabilmesi, üretim faaliyetlerindeki oluşabilecek aksaklıkların zamanında önlenebilmesi ve özellikle de işletmelerin ve dolayısıyla toplumun bazı acil ihtiyaçlarının giderilebilmesi amaçlanarak yapılan çalışmalar, fazla çalışma olarak tanımlanmaktadır. İşgörenlerin, fazla çalışma yapmaları sonucunda, bir yandan kendilerine ek kazanç sağlarken, bir yandan da fiziksel ve psikolojik sağlıkları ve iş-aile yaşantıları da olumsuz etkilenebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı çalışmada fazla çalışma kavramının 4857 Sayılı İş Kanunu açısından hukuksal boyutu ayrıntılı bir şekilde ele alınmış ve İnsan Kaynakları Yönetimi açısından fazla çalışma kavramının İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonlarıyla ilişkisi incelenmiş ve daha sonra da konuyla ilgili bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Öyle ki fazla çalışma kavramı İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonlarını oluşturan planlama, temin-seçim, eğitim, performans, ücret, işçi sağlığı ve güvenliği ve işçi ve işveren ilişkilerini de yakından ilgilendiren bir husustur. Gerçekleştirilen araştırmada çeşitli sektörlerde çalışan işgörenlerin fazla çalışma konusundaki bakış açıları öğrenilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın temel amacı, işgörenlerin, fazla çalışma ile ilgili görüşlerinin araştırılmasına yöneliktir.
Sanayilesme süreci ile birlikte çalısma hayatında büyük degisimler olmustur. Bu degisim sürecine; isçi saglıgı ve is güvenligi açısından bakıldıgında, zaman içerisinde is kazalarının ve meslek hastalıklarının arttıgı gözlemlenmistir. Bu gözlem sonucu; is kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri arastırılarak, bunları önlemeye yönelik tedbirler alınmaya baslanmıstır. Bu süreçte ise, nsan Kaynakları alanında çalısan birimlere büyük görevler düstügü görülmüstür. Bu çalısmada; maden ve insaat sektörlerinde çalısan isçilere, is güvenligi ve is kazaları ile ilgili bir tutum arastırması yapılarak, arastırma sonucuna göre isçilerin bu konudaki tutumlarının olumlu hale getirebilmek için, insan kaynakları yönetimi açısından neler yapılabileceginin önemi vurgulanmıstır.


Yorum yaz