
-
İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 212 440 2000
- http://sosyalbilimler.istanbul.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
PROF. CEYDA UZGÖREN
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Yaylı çalgılar (TR)
2. Teknik etüt (TR)
3. Teknik (TR)
4. Paganini, Niccolo (TR)
5. Müzik eserleri (TR)
6. Müzik aletleri (TR)
7. Müzik (TR)
8. Yaylı çalgılar (TR)
9. Sibelius, Jean (TR)
10. Müzik (TR)
11. Minör (TR)
12. Konçerto (TR)
13. Keman (TR)
14. Bestekarlar (TR)
15. Composers (EN)
16. Caprice (EN)
17. Vidin (EN)
18. Music (EN)
19. Musical instruments (EN)
20. Music works (EN)
21. Paganini, Niccolo (EN)
22. Techn (EN)
23. Composers (EN)
24. Violin (EN)
25. Concerto (EN)
26. Minor (EN)
27. Music (EN)
28. Sibelius, Jean (EN)
29. String instruments (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Kemanda teknik sorunların saptanması ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri
Bu tezde temel keman sol el tekniği, sağ el tekniği ile kemanda virtüöziteyi ve müzikal ifadeyi destekleyen teknik uygulamalar incelenmiştir. İnceleme sırasında duruş pozisyonu, keman tutuş pozisyonu, pozisyon geçişleri, pozisyonlar, vibrato, portamento ve glissando, yay tutuş ve sürüşü, temel ve ileri yay teknikleri, süsleme teknikleri detaylı olarak örneklerle anlatılmıştır. Çalışmada ayrıca kemandan kaliteli ton elde etmeye yönelik tavsiyeler de verilmiş, teknik konularda karşılaşılabilecek sorunlara karşı çözüm önerileri getirilmiştir. Bu çalışmanın oluşturulmasında ünlü pedagog ve otoritelerin yazmış olduğu yabancı kaynak kitaplar ve metodlardan, daha önce hazırlanmış olan tezlerden yararlanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Keman Tekniği, Sol El Tekniği, Sağ El Tekniği, Yay Tekniği
Niccolo Paganini’nin 24 kaprisleri’nin keman tekniği açısından incelenmesi ve çalışma önerileri
Niccolo Paganini kuşkusuz, keman tarihinin en önemli virtüözlerinden biridir. Besteleri ve tekniği birçok müzisyene ilham kaynağı olmuş, isminin bugün bile virtüöz sıfatıyla birlikte anılmasını sağlamıştır. Bu tezde bütün kaprisler teknik olarak incelenmiş, çalışma esnasında kaprisler içindeki teknik zorluğu en kolaya indirmek için öneriler getirilmiştir. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk olarak kaprislerdeki teknik pasajlar ve bu pasajların ne şekilde çalınacağı incelenmiştir. İkinci bölümde ise kaprislerin içerdiği teknikleri ve teknik zorlukları en aza indirmek amacı ile çalışma önerileri yazılmıştır. Bu tezin hazırlanmasına karar verilmesindeki en büyük etken, bu kadar önemli bir eseri teknik açıdan inceleyen, yabancı kökenli kaynaklar haricinde, neredeyse hiç Türkçe kaynak bulunmaması olmuştur. Umarım bu çalışma, ilgili kişilerin bu eser hakkında daha çok fikir sahibi olmalarına ve teknik zorlukları aşmalarına yardımcı olur.
Jean Sibelius Op.47 Re minör Keman Konçertosunun yapısal analizi
Bu tez çalışmasında, ünlü Fin besteci Jean Sibelius’un Op. 47 Re minör Keman Konçertosu, tarihsel ve yapısal açıdan incelenmiştir. Dört bölümden oluşan tezin ilk bölümünde Fin Müziği’nin özellikleri, tarihi ve başlıca bestecileri hakkında genel bilgiler verilmiş, ikinci bölümde Jean Sibelius’un kısa özgeçmişi, eserleri ve bir besteci olarak müziksel sezgileri ve bakış açısı araştırılmıştır. Üçüncü bölüm, ?konçerto? sözcüğünün anlamı, tarihsel süreci ve Jean Sibelius’un Op. 47 Re minör Keman Konçertosu’nun öyküsünü içermektedir. Konçertonun yapısal analizi ise, üç bölüm halinde örneklerle açıklanarak, tezin dördüncü bölümünü oluşturmaktadır.

Yorum yaz