
-
Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 212 383 7070
- http://www.yildiz.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
ÖĞR. GÖR. DR. MUSTAFA GÜRSOY
Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Simülasyon (TR)
2. Kavşaklar (TR)
3. Sinyalizasyon (TR)
4. Simülasyon (TR)
5. Optimizasyon (TR)
6. Intersections (EN)
7. Simulation (EN)
8. Optimization (EN)
9. Simulation (EN)
10. Signalization (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Kavşak iyileştirme seçeneklerinin simülasyon tekniğiyle değerlendirilmesi: İstanbul Cendere Yolu örneği Analysis of the improvement of intersection design alternatives with simulation models: The study of Istanbul Cendere Road
Kentlerin en büyük sorunlarından birisi ulaşım problemidir. Kavşaklar özellikle trafik sıkışıklığının yaşandığı noktalardır. Bu sıkışıklıkların giderilmesi amacıyla yapılan çalışmalarda yeni yolların yapılması öngörülmüştür, fakat bu durum aksine otomobil kullanımını teşvik etmiş ve mevcut olan tıkanıklığı artırmıştır. Bu çalışmada Kağıthane, Cendere Yolunda tıkanıklık yaşanan kavşaklardaki işletim problemleri ve kapasite kullanımları incelenerek sorunlu kavşakların nasıl daha verimli kullanılacağı araştırılmıştır. Mevcut durum etütlerinden yararlanılarak sorunlu noktalarda video kameralar ile yapılan trafik gözlem verilerine dayanılarak simülasyon modeli oluşturulmuş, işletme problemleri ve eksiklikler tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda tespit edilen sorunların giderilmesine yönelik sinyalizasyon ve geometrik düzenlemelerle çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bu önerilerin de benzetim modellemeleri oluşturularak mevcut durum ile karşılaştırmaları yapılmıştır. Çözümlerin kullanıcıya sağladığı fayda, kamu ve çevre yönünde etkileri karşılaştırılmış; ele alınan kavşaklar dahilinde kesişimlerin hizmet düzeylerindeki değişimlerine, akımların hacim kapasite oranlarına, kavşağa giren araçların gecikme sürelerindeki değişimlerine, araçların emisyon oranlarına ve yakıt harcamalarına göre optimum çözüm bulunmaya çalışılmıştır. Kayıp süreler ve yakıt harcamaları azaltılarak ülke ekonomisine hatırı sayılır bir maddi katkıda bulunulacak, emisyon miktarları azaltılarak taşıtların çevreye verdikleri etkiler de azalacaktır. Bu araştırma ile sadece ulaştırma açısından karlı olan değil ülke ekonomisine ve çevreye daha duyarlı kavşak tasarımları yapılması hedeflenmiştir.
Eşdüzey kavşaklardan katlı kavşaklara geçiş örnekleri ve uygunluklarının değerlendirilmesi
Bu çalışmada iki farklı kesişmede gerçekleştirilen katlı kavşak projelerinin doğrulukları ve etkinlikleri incelenmiştir. Kavşakların trafik modelleri oluşturularak, 2005 yılında sinyalize eşdüzey kavşak olan kesişmelerin eski, şimdiki ve gelecekteki durumları değerlendirilmiştir. Bu amaçla, İstanbul ili Küçükçekmece ilçesi İkitelli mevkiinde bulunan Atatürk Caddesi ? Bedrettin Dalan Caddesi Kesişimi (A1 Kavşağı) ve Atatürk Caddesi Y-5 Yolu Kesişimi (Garanti Kavşağı) incelenmiştir. Söz konusu kavşaklara ait sayımlar elde edilmiş ve trafik akımları PTV VISSIM Programı kullanılarak modellenmiştir. Simülasyon modeli ile saha koşullarını tam olarak bağdaştırabilmek için, simülasyon parametreleri ayarlanarak gerekli kalibrasyonlar yapılmıştır. Kalibrasyon kriterleri Amerikan Federal Otoyol İdaresi (FHWA) tarafından yapılan önerilere ve geçmişte yürütülen çalışmalara dayanarak ayarlanmıştır. Hizmet düzeylerinin tespiti ve sinyalizasyon analizleri için Trafficware Synchro programı kullanılmıştır. Elde edilen gecikme süreleri, kuyruk uzunlukları, durma oranları ve hizmet düzeyi seviyesi gibi ölçütler karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma ulaştırma projelerinin inşa edilmeden önce gelecekteki şartlar göz önünde tutularak modelleme ve analiz programlarıyla daha detaylı araştırılması gerekliliği göstermektedir.

Yorum yaz