
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. YAŞAR PANCAR
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Santrifüj pompalar (TR)
2. Pervaneler (TR)
3. Kanatçıklar (TR)
4. Santrifüj pompalar (TR)
5. Viskoz sıvı pompası (TR)
6. Pompalar (TR)
7. Konstrüksiyon (TR)
8. Uçaklar (TR)
9. Kirlenme (TR)
10. Hidrolik sistemler (TR)
11. Hidrolik akışkanlar (TR)
12. Blades (EN)
13. Fans (EN)
14. Centrifugal pumps (EN)
15. Centrifugal pumps (EN)
16. Construction (EN)
17. Pumps (EN)
18. Viscous liquid pump (EN)
19. Hydraulic fluids (EN)
20. Hydraulic systems (EN)
21. Pollution (EN)
22. Airplanes (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Tam satrifüj pompalarda, kapalı ve yarı açık fanlarda ara kanatçık ilavesinin pompa performansına etkisi
Bu çalışmanın amacı, tam santrifüj (düşük özgül hızlı) pompalarda kapalı ve yarı açık fanlara ara kanatçık ilavesi yaparak pompa performansmdaki değişimleri gözlemektir. Bu çalışma, teorik ve deneysel olmak üzere iki grupta toplanabilir. Teorik çalışmada kapalı ve yarı açık fanların genel özellikleri incelenmiş ve yarı açık fanlar tanıtılmaya çalışılmıştır. Daha sonra sınır tabaka teorisi ve akış ayrılması incelenmiş, akış ayrılmasının nedenleri ve ara kanatçık ilavesiyle akış ayrılmasının elimine edilmesi açıklanmıştır. Deneysel çalışmada düşük özgül hızlı bir santrifüj pompa dizayn edilerek imalatı yapılmıştır, imal edilen pompada dört ayrı fan denenerek ara kanatçık ilavesinin ve aralık akışlarının pompa performansına etkisi izlenmiştir.
Tam santrifüj pompalarda tek, iki ve çok kanatlı kapalı ve yarı açık fanlarda geometrik benzerlik bağıntılarının teorik ve deneysel yollarla mukayesesi
IV ÖZET Bu çalışmanın amacı, düşük özgül hızlı tam santrifüj pompalarda tek kanatlı, iki ve çok kanatlı kapalı ve yarı açık fanlarda çap ve devir değişimi sağlanarak yapılan deneylerle pompanın karakteristik değerleri tespit edilerek, geometrik benzerlik şartları, teorik ve deneysel yollarla mukayesesi ile pompa performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu çalışma teorik ve.deneysel olmak üzere iki grupta toplanabilir. Teorik çalışmada, tam santrifüj pompalarda dinamik benzerlik şartları, kapalı ve yarı açık fanların genel özellikleri incelenmiş ve literatürde adından pek fazla söz edilmeyen yarı açık fanlar tanıtılmış, kapalı ve yarı açık fanların pompa performansı üzerindeki etkileri deneysel yollarla mukayese edilmiştir. Yapılan deneylerde, Şeker Sanayiinde yaygın olarak kullanılan ve T.Ş.F.A.Ş. Eskişehir Makina Fabrikası ‘ nda seri üretimi yapılan düşük özgül hızlı tek kademeli santrifüj pompa kullanılmıştır. Bu pompa üzerinde beş değişik fanda, iki ayrı çap ve devir için toplam yirmi iki adet deney yapılarak, karakteristik eğrileriyle aralık akış kayıpları ve geometrik benzeşim formülleri ile teorik olarak çizilen eğriler, deneysel yollarla elde edilen gerçek eğrilerle karşılaştırılmıştır.
Prototip bir drag pompasının (viskoz sıvı pompası) kontrüksüyonu, pompada akışın ve deneysel yolla elde edilen karakteristiklerin analizi
En basit tipteki bir viskoz sıvı pompası, düz bir yalıtma contasının her iki tarafına yerleştirilmiş ve radyal biçimde delinmiş giriş ve çıkış deliklerine sahip ve aynı eksenli boru içinde dönecek şekilde tahrik edilen bir aktarma elemanıdır. Analitik değerlendirme, tabakalı akışların olduğu bölgeye göre sınırlıdır, iki boyutlu, kararlı, tamamen gelişmiş akış, sabit yoğunluk ve viskoz Newtoniyen akışkanı kabul edilmiştir. Basınç ve verim özellikleri boyutsuz biçimde açıklanmıştır. Pompa performansına etki edecek özellikler, boyutlarla ilgili kabullerden yararlanılarak geometrik ve dinamik gruplarca gösterilmiştir. Basit modelin faydası veya doğruluğu üzerinde etkisi olan kararlılık, akış gelişmesi, ısınma ve yan kanal etkileri gibi diğer faktörler de tartışılmıştır. Düşük güç uygulamaları, geniş bir hizmet alanı olduğunu teyid etmektedir. Bu uygulamalarda maliyetin düşük olması, böyle bir ünitenin yapısından gelen düşük bir verimle karşılanmaktadır.
Hava araçlarında hidrolik analizlerden yararlanarak bakım sisteminin düzenlenmesi
İT ÖZET Hidrolik akışkanlar hidrolik güç sistemlerinde bir noktadan doğan kuvvetin, başka bir noktaya iletilmesini sağlarlar. Hidrolik akışkan; kullanımdan dolayı, zamanla kirlenmektedir. Hidrolik sistem içindeki herhangi bir türdeki kirlilik ise performansa mani olmakta ve bazı durumlarda uçuş emniyetini ciddi olarak ihlal etmektedir. Bu çalışmada; hava araçları hidrolik sistemlerindeki hidrolik akışkanda meydana gelen kirlilikler incelenmekte, kirlilik analizi için örnek almak özel test kiti ile hidrolik akışkanın kirlilik analizi ve kirli sistemleri temizleme usulleri belirtilmektedir. Hidrolik akışkanın kirlilik kontrolleri, belirli programlar dahilinde hidrolik akışkanın analizini içerdiğinden, hava araçlarının hidrolik sistemlerindeki arızanın önceden tespit edilmesine ve önlem alınmasına imkan vermektedir. Kirlilik analizleri ekonomiklik ve emniyet bakımından önem taşımaktadır.


Yorum yaz