
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. SACİT OĞUZ
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Çelik-metal (TR)
2. Plastik mafsal (TR)
3. Beton (TR)
4. Çelik-metal (TR)
5. Plastik mafsal (TR)
6. Yapı sistemleri (TR)
7. Statik hesap yöntemleri (TR)
8. Çerçeve (TR)
9. Statik hesap yöntemleri (TR)
10. Concrete (EN)
11. Plastic hinge (EN)
12. Steel-metal (EN)
13. Plastic hinge (EN)
14. Steel-metal (EN)
15. Static calculation methods (EN)
16. Structure systems (EN)
17. Static calculation methods (EN)
18. Frame (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Farklı malzemelerden meydana gelen kesitlerde plastik mafsal oluşumu
– v – Z E T Bu incelemede önce beton tanıtılmış daha sonra betonun çelik ile birlikte müşterek çalıştığı betonarme konusuna gi rilmiştir. Taşıma gücü prensiplerinde özellikle karşımıza çı kan sünme ve rötre konuları incelenerek bu kavramlar açıkla narak konu ile ilgisi belirlenmiştir. Aynı zamanda çelik ve betonun birlikte çalışması sırasında aderans olayı özellikle dikkate alınması gerekli bir konu olduğundan çalışma içeri sinde aderansa da yer verilmiştir. Bu meyanda betonarme çeli ğinin de özellikleri gösterilmiştir. İkinci bölümde ise yine Plastik Analiz yöntemleri bir kenara bırakılarak Limit Analiz tanıtılmış, mafsal oluşum kriterleri çubukların eğilmesi dikkate alınarak incelenmiş tir. Burada, mafsalların, eğilme etkisinden oluşan moment do layısıyla oluştuğu kabul edilmiştir. Ayrıca bilgi olarak nor mal kuvvet etkisi de anlatılmıştır. Daha sonra herhangi bir betonarme kesit olarak bu kesitte taşıma kapasitesi elastik ve taşıma gücü yöntemlerine göre belirlenmiş, taşıma gücü yönteminde sınır gerilmelerin oluştuğu değerler gözlenmiştir. Gözlemler sonucunda yapılan hesaplar ve tavsiyeler sonuçta verilmiştir.
Çelik ve benzeri malzemede plastik mafsal oluşumu
– ıx – ÖZET Çelik ve benzeri malzemede mafsal oluşumu incelenirken bugüne kadar yapılmış çalışmalardan belli başlı olanları in celenmiş ve kaynaklar kısmında eser adları takdim edilmiştir. Çalışma hazırlanırken konunun etraflıca değerlendiri lebilmesi için bir yapıda plastik analiz yöntemlerinin neler olduğuna değinilmiştir. Daha sonra şimdiye kadar yapılan ke sit taşıma kapasitesi hesapları gösterilmiş ve yapılan kabul ler anlatılmıştır. Ancak adı geçen bilgilerin verilebilmesi için çelik ve benzeri malzemenin malzeme özellikleri ve bun ların idealizasyonu üzerinde durulmasına gerek duyulmuştur. Bu bilgilerin ışığı altında herhangi bir kesitte olu şan bir mafsalın, oluşum şekli incelenmiş ve gerilme-uzama eğrilerinde görülen eğrilik değişimleri dikkate alınmıştır. Mafsalın oluşum boyu, taşıma kapasitesi, ezilme-uzama sınır eğrileri çeşitli mesnet şartlarına bağlı olarak hesaplanmış tır. Çalışma sonucunda dikdörtgen kesitli taşıyıcıların de ğişik mesnetlenme durumlarına bağlı olarak hazırlanan tablo sunulmuştur.
Seçilen bir çerçevede statik hesap yöntemleri karşılaştırılması (deplasman yöntemleri)
ÖZET / Yapılan bu çalışmada birinci bölümde, Açı Yönteminde kullanılan uç kuvvetleri, ile uç deplasmanları arasındaki bağıntılar incelenmiştir. İkinci bölümde; bu bağıntılar kullanılarak sistemin açı yöntemi ile hesabına girilmiştir. Üçüncü bölümde; Matris Deplasman Yöntemi için kullanı lan bağıntılar özetlenmiş ve bu bağıntılarla sistem hesap lanmıştır. Son bölümde ise, yöntemler arasında karşılaştırma ya pılmış, sonuç ve önerilerde bulunulmuştur.
Seçilen bir yapı sisteminde taşıma gücü ve elastik hesap
IV ÖZET Yapıyı oluşturan elamanların kesitleri çeşitli yük kombinezonlarına göre yapıları yapısal çözümleme sonucu bulunan en elverişsiz iç etkiler dikkate alınarak boyut! andırılır ve donatı hesabı yapılır. Ke sit hesabı, taşıma gücü veya emniyet gerilmeleri yöntemi ile yapılır. Bu çalışmanın amacı; bu iki yöntemin birbirlerine yaklaştığı ve uzaklaştığı noktaları belirlemek ve yöntemlerin başlangıçtaki ka buller yönünden, yükler yönünden, beton sınıfları yönünden ve donatı oranları yönünden karşılaştırmasını yapmaktır. Bu çalışmada seçilen yapı sistemi üç katlı, üç açıklıklı bir çerçevedir. Bu yapı çerçevesinin gerekli koşullara uyularak boyut! an- dırıldığı kabul edilmiştir. Yapının statik hesabı açı metoduyla bilgisayarda çözülmüştür. Hem. taşıma gücü, hem de elastik yöntemle kesit hesapları yapılacağın dan, sistem hareketli yük’ e göre, zati yük’ e göre, hareketli yük + zati yük` e göre ve deprem kuvvetlerine göre ayrı ayrı çözülmüştür. Çözümden elde edilen statik değerlere göre taşıma gücü ve elastik yöntemle donatı hesapları yapılmış, çıkan sonuçlar birbirle riyle karşılaştırılmıştır.
Seçilen bir çerçevede statik hesap yöntemleri karşılaştırılması (kuvvet yöntemleri)
ÖZET Örnek seçilen bir çerçeveye klasik kuvvet ve kuvvet matris metodu uygulanmıştır. Sonuçlar karşılaştırılmıştır. Ayrıca kayma deformasyonla- rının sonuca etkisi incelenmiştir.


Yorum yaz