
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. ORHAN YÜKSEL
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. İş gücü planlaması (TR)
2. İnşaat (TR)
3. İnşaat sektörü (TR)
4. İhale Kanunu (TR)
5. Sözleşmeler (TR)
6. Construction (EN)
7. Labor planning (EN)
8. Contracts (EN)
9. Tender Law (EN)
10. Construction sector (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Birden fazla inşaatta işgücü planlaması Manpower planning in multiproject
– 11 – ÖZET BİRDEN FAZLA İNŞAATTA İŞGÜCÜ PLANLAMASI Bu tezde kaynakların birbirinden bağımsız kullanıldığı birden fazla projede yalnızca işlemlerdeki toplam bollukların kullanılmasıyla işgücünün en uygun programlanması yapılmış tır. Projeler arasında işçi alışverişinin yapılmadığı varsa yılarak, bu projelerde ortak olarak kullanılması düşünülen sosyal tesislerin boyutlarının en aza indirilmesi sağlanacak şekilde işler planlanmıştır. Böylece şantiye giderleri azal mıştır. Bu planlamanın sonuçları rakamsal ve parasal olarak son bölümde değerlendirilmiştir.
İnşaat yatırımlarında sınırlı kaynak kullanımı
IV ÖZET Günümüzde inşaat endüstrisinde kısıtlı kaynak kullanı mına, CPM’ in diğer konularına göre daha çok ilgi duyulmakta dır. Bunun bir nedeni, projenin gerçekleştirilmesinde ge rekli olan kaynak giderlerinin enflasyon tarafından olduk ça yukarlara çekilmesidir. Diğer bir nedeni, yüksek faiz oranlarının borç giderlerini önemli ölçüde arttırması ve bunun da birçok büyük inşaat projesini doğrudan etkileme sidir. Bu tezde birisi yedi, diğeri iki kattan oluşan iki bloklu bir inşaat projesinde kısıtlı kaynak dengelemesi problemi incelenmiştir. Bu projeyi planlamak için 229 iş lemden oluşan bir CPM şebekesi kullanılmıştır. İşgücü, malzeme ve makineden 18 temel kaynak seçilmiştir. Her iş lem en fazla 10 değişik kaynak içeren bir ekiple gerçek leştirilmiş ve bütün projede böyle 29 ekip oluşturulmuş tur. Bir kaynağın, işlemlerdeki en büyük değeri o kaynağın kısıtı olarak alınmıştır. İşlemlerin programlanmasında Weist yöntemi kullanılmıştır. Bilgisayar programı Monroe EC 8800 için yazılmıştır. Dengeleme işlemi 5 dakika almış ve proje süresi ilk süreye göre % 42 artmıştır.
Ödemelerin periyodik ve değişken işgücü ve makine gücünün sabit kısıtlı olduğu yatırımlarda en uygun yatırım süresinin bulunması
IV ÖZET Yatırımlarda kullanılan işgücü, malzeme ve gider kaynakları kullanım bakımından uygulamada aynı özelliği taşımamaktadırlar. îşgiicü ve makinegücü temin edildiği gün içinde kullanılabilmekte, malzeme ve giderlerde ise arta kalan kaynak daha sonraki günlere aktar ı 1 abi lmektedir. Bulgusal olarak geliştirilen tekniklerden birisi, günlük sabit (veya değişken) kaynak kısıtları altında ya tırımın planl anmasıdır. Yapılan kısıt tanımı, işgücü ve makinegücü için doğru olmakla beraber, malzeme ve giderler için yukarıdaki nedenle uygulanmaması gerekir. Bu kaynak ların periyot başlarında temin edildiği ve periyot sonuna kadar yeni bir girdinin sözkonusu olmadığı gözönüne al in itial id ir. Bu tezde malzeme ve giderler için periyodik, diğer kaynaklar için sabit kısıt gözönüne alınması halinde plan lamanın nasıl yapılacağı incelenmiştir. Yöntem, üç bloktan oluşan yedişer katlı bir inşaat projesi için 537 îşlemli CPM sariminde uygulanmıştır. Tüm projede agrega, çimento, demir, kereste, tugla-kiremi t ve gelir olarak altı periyodik kaynak ile çeşitli ustalar ve düz işçiden oluşan onbîr sabit kaynağın meydana getirdiği onyedi değişik ekip, verilen kısıtlara geçmeyecek şekilde kullanılmıştır. Her işlem en fazla altı değişik kaynak içeren bir ekiple gerçekleştirilmiştir. Yöntemin bilgisa yar programı Monroe EC 8800 için yazılmıştır. Projenin en kısa tamamlanma süresi verilen, kısıtlara göre hesaplanmış tır.
Sözleşme uygulamasına kadar inşaat ihale düzenimizin genel yapısı
iv ÖZET İhale mevzuatının karmaşık olması uygulamada zaman zaman güçlükler doğurmaktadır. Soruna çözüm bulabilmek için inşaat ihale uygulamalarının yasama, yürütme ve yargı organlarınca belirlenen sınırlarının bilinmesi ve yorum lanması gerekmektedir. Bu amaçla 1933 yılından bu yana çıkarılan yasa, yönetmelik, genelge,… ile yargı karar ları ele alınıp yorumlanmış ve inşaat mühendisliğini ilgilendi» ren kısımları genel hatları ile çizilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, kapsam olarak çok geniş olması nedeni ile yalnızca sözleşme uygulamasına kadar olan kısım ele alın mıştır.


Yorum yaz