
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. MACİT YAMAN
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Besleyici tasarımında matematiksel model kullanımı
ÖZET Katılaşma sürecinin simulasyonuna yönelik pek çok bilgisayar programı geliştirilmiş olmakla birlikte, Chvorinov’un modulus metodu, henüz, pratik ve başarılı bir yöntem olarak yerini korumaktadır. Bu çalışmada, araştırma konusu, “Besleyici Tasarımında Matematiksel Model Kullanımı” olarak belirlenmiştir. Çalışmada, ring şeklindeki çelik dökümlerde, optimal besleyici tasarımı üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, problem tam sayılı doğrusal olmayan programlama, biçiminde formüle edilmiştir. Amaç fonksiyonu, sağlam döküm elde etmenin yanı sıra, maliyet enküçüklemesini hedeflemiştir. Karar değişkenlerinin, besleyici türü, boyutları ve sayısı olduğu modelde, katılaşma zamanı, hacimsel yeterlilik ve besleme aralığı geleneksel kısıtları yer almıştır. Ardından, model, döküm boyutlarının ve çekme oranını değiştirilmesiyle, sayımlama tekniği kullanılarak, basic programlamayla, yaklaşık 200 farklı durum için çözülmüştür. Model çıktıları, minitab2 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve sonuçlar tartışılmıştır. Benzer fakat geliştirilmiş bir model kullanımıyla, deneme yanılma yönlü yaklaşımların ortadan kaldırılabileceği ve görece ekonomik tasarımlara varılabileceği değerlendirilmiştir.
Mg 70 Zn 30 metalile cam şeritlerin üretimi ve şerit geometrisine üretim şartlarının etkisi
IV ÖZET Bu çalışmada, Mg7oZn30 alaşımından “Eşeksenli Püskürtmeli Ergiyik Döndürme” hızlı katılaştırma tekniği ile metalik cam şeritlerin üretimi yapılmış ve şerit geometrisine üretim şartlarının etkisi araştırılmıştır. Deneylerde kullanılan Mg7oZn3o alaşımı, ilgili metallerin indüksiyon ocağında vakum altında ergitilmesi ve külçe halinde katılaştırılması ile elde edilmiştir. Alaşım, rezistans ısıtmalı kuvars tüp içinde ergitilerek tüpün ucundaki orifisden argon gazı basıncı ile tüpün altında yüksek hızla dönen bakır disk üzerine püskürtülmüş ve.şerit halinde katılaştırılmıştır. Deneylerde değişik orifisli üç ergitme tüpü kullanılmıştır. Belirli bir orifis çapında püskürtme gazı basıncı ve döner diskin devir sayıları değiştirilerek kesitleri farklı şeritler elde edilmiştir. Elde edilen şeritlerin amorfluğu x-ışm difraksiyon ve elektron difraksiyon modelleri ile kontrol edilmiştir. Şeritlerin genişlikleri mikroskop ile, kalınlıkları ise mikrometre ile ölçülmüştür. Sonuçta, üretim parametrelerinden olan püskürtme gazı basıncı, döner disk hızı ve ergitme tüpü orifis çapının şeridin amorfluğuna ve geometrisine etkisi belirlenmiştir.
Yapı çeliğinde deformasyon ve tavlama sıcaklığının tane yapısına etkisi
IV ÖZET Bu çalışmada? yapı çeliğinin soğuk ön def ormasyorva ve daha sonra tavlanması yla ? malzemenin ic yapısında ve mekanik! özelliklerinde oluşan değişimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Konu önce teorik olarak incelenmiş ve daha sonra yapılan deneysel çalışmalar özetlenmiştir. Deneylerde deforssasyon bassa ile gerçekleştirilmiş tir. Tavlama sıcaklığı ve sürenin etkilerini belirlemek amacıyla izokronal ve izotErsaî tavlaca teknikleri kulla nılmıştır. Ayrıca malzemede deformasyon yaslanması görül düğünden» bununla ilgili sertlik sonuçları ds tezin kapsa mına alınmıştır. inceleme teknikleri olarak? mikroskobik yöntemler ve sertlik ölçme yöntemi seçilmiştir. Böylece hem iç yapı hem de mekanik özellik değişikleri hakkında fikir edinilmesi ?s.mBç lanmış tır. Sonuçta? dsformasyonun islen? sertleşmesine neden olduğu? tavlama ile de bu sertleşmenin? sıcaklık ve süreye bağlı olarak kısmen ya da tacr.atnen ortadan kalktığı belir lenmiştir. Bu sırada deforsıasyonia tanelerdeki uz&ma ve tavlamayla yeniden kristalleşmenin olucumu mikroyapı fo toğraflar iyi a göster ilmiştir.


Yorum yaz