
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. M. RUHİ AYDIN
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
2. Sonlu elemanlar yöntemi (TR)
3. Bilgisayar yazılımları (TR)
4. Software (EN)
5. Finite elements method (EN)
6. Space frame systems (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Mesnet çökmeleri ve üst yapı rijitlikleri arasındaki ilişkinin araştırılması
IV ÖZET Birinci bölümde araştırmanın amacı kısaca açıklanmış tır, İkinci bölümde düzlem çubuk sistemler, bu sisteme et ki eden dış etkiler, gerilme deformasyon bağıntıları ele alınmış, çerçeve sistemlerin çözüm yöntemleri kısaca açık lanarak bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde çubuk sistemlerin matris yöntemlerle çözümü ele alınarak transformasyon matrisleri ile bilinen sınır şartlarının bilgisayar ile çözümde rijitlik matrisi ne nasıl işlenebileceği ele alınmıştır. Dördüncü bölümde çerçeve sistemlerde mesnet çökmeleri için rijitlik matrisinin açı metoduna göre nasıl kurulaca ğının gösterilmesi için düğüm denge, yatay ve düşey kuvvet denge denklemleri yazılarak mesnet çökmeleri için rijitlik matrisi kurulmuştur. Beşinci bölümde çeşitli mesnet çökme durumlarına göre örnekler bilgisayar programı ile çözülerek çalışmaya esas olacak ön bilgiler alınmıştır. Ön bilgiler için çözülen örneklerin sonuçlarına göre yatay deplasman ve düğüm nokta sı dönmeleri grafikler haline getirilmiş, ayrıca sistemle rin moment alanları çizilmiştir. Bu çalışmalara göre bir takım kabuller yapılarak açı metodu denklem takımları ye niden kurulmuştur. Altıncı bölümde çözüme esas teşkil edecek olan tablo ve abaklar elde edilmiş bu tablolardan yararlanılarak ör nekler çözülmüş ve bilgisayar programı ile aynı örneklerin sonuçları alınarak yaklaşım kontrol edilmiştir.
Çerçeve sistemlerin hesabı için bir bilgisayar programı
il ÖZET Bu çalışmanın amacı; düşey yükler altında, düşey kolonlu ve tabandan ankastre çerçeveleri çözebilen BASIC dilinde bir bilgisa yar programı geliştirmek ve bu programla çeşitli yükleme durumları i- çin karşılaştırmalar yapmaktır. Programda açı metodu kullanıldığından birinci bölümde ;açı metodundaki işaret kabullerine, uç kuvvetleri ile deplasmanlar arasın daki bağıntılara yer verilmiştir. İkinci bölümde de açı metodu denklem takımlarının kurulması kısaca özetlenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde; a_.£=b şeklindeki denklem ta kımlarının çözümünde uygulanan başlıca iterasyon yöntemleri özetlenip karşılaştırılmıştır. Dördüncü bölümde; programların geliştirilmesinde kabul e- dilen başlıca yükler ve bunlarla ilgili olarak da programa verilmesi gerekli datalar açıklanmıştır. Daha sonra da mütemadi kirişler için bilgisayar programı verilmiştir. Bu bölümde ayrıca kirişlere döşeme den aktarılan yüklerin olduğu gibi (üçgen veya trapez) etkimesi ile eşdeğer yayılı yüke çevrilerek etkimesi halleri ve dama yüklemesi ile bütün kirişin hareketli (p)+zati yükle (q)yuklenmesi durumları karşı laştırılmış, sonuçlar ve aralarındaki farklar yüzde olarak verilmiştir. Beşinci bölümde; tabandan ankastre düşey kolunlu ve düşey yüklerle yüklü çerçeveler için bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bu bölümde ayrıca çerçevelerin mütemadi kiriş, alt ve üst katlardan ankastre kat çerçeve çözülmesi durumunda oluşan statik etkiler karşı- laştırılmıştır. Mütemadi kiriş ve çerçeve programlarında düğüm noktası den ge denklemleri bilgisayara kurdurulmuş ve denklem sistemi depolanmadan iterasyonla çözülmüştür. Programda çerçeveyi oluşturan elemanlar sabit kesitli alınmıştır. Hazırlanan bilgisayar programında veri olarak; kat sayısı, bir kattaki kolon sayısı, kat yükseklikleri, açıklıklar, kolon ve ki riş rijitlikleri ile her kattaki yük tipleri ve karakterleri verilmek tedir. iii Çıktı olarak da kiriş ve kolon uç momentleri, maxmum açık lık momentleri ve yerleri, kolon normal kuvvetleri ile kolon ve kiriş kesme kuvvetleri alınmaktadır. Mütemadi kiriş ve çerçeve programları çözülmüş örneklerle açıklanmış ve takviye edilmiştir.
Betonarme kolonların ve perdeli sistemlerin eğilme ve burkulma etkileri altında hesabı
iv ÖZET Bu çalışmada, düşey taşıyıcı sistemlerin.gapel bir incelemesi yapılmış ve bileşik eğilme etkisindeki betonarme narin kolon, kısa kolon ve perdelerin taşıma gücü yön temiyle boyutlandırılması yapılmıştır. Birinci bölümde, stabilite problemleri sınıflandırılarak, elastik stabilitede denge konumlarının belirlenme sinde kullanılan yöntemler hakkında genel bilgi verilmiş tir. Ayrıca iki ucu mafsallı bir çubuk için kritik yük ifadeleri elde edilmiştir. İkinci bölümde, ideal elasto-plastik malzemeden yapı lan çubukların kesit tesirleri ile şekil değiştirmeleri arasındaki bağıntılar incelenmiştir. Üçüncü bölümde, betonun gerilme deformasyon özelliklerini etkileyen faktörler, betonun elastisite modülü ve betonun taşıma gücü yöntemine göre davranışı açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, bileşik eğilme ve eğik eğilme etki sindeki betonarme kolonların taşıma gücü yöntemine göre hesap ilkeleri belirlenmiştir. Beşinci bölümde, bileşik eğilme ve eğik eğilme etkisin deki betonarme kolonların taşıma gücü yöntemine göre hesap ilkeleri belirlenmiştir. Altıncı bölümde narinlik konusu iki aşamada incelenmiştir. Birinci aşama TS 500’ün (moment arttırma yöntemi), ikinci aşama DİN 1045’in narinlik etkilerini kapsamaktadır. Yedinci bölümde, narin kolon, kısa kolon ve perde bilgisayar programlarının (EK.l) dayandığı temel prensibler ve programların data giriş sıraları ile çıktılar verilmektedir,
Sabit ve değişken kesitli mütemadı kirişlerin sabit ve hareketli yükler altında incelenmesi
– IV ÖZET Sabit ve değişken kesitli mütemadi kirişlerin, sabit ve hareketli yükler altında çözümlerini içeren bu çalışma, yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, hiperstatik sistemlerin genel çözüm yöntemlerine değinilmektedir. İkinci bölümde ise mütemadi ki rişlerin Clapeyron denklemi, Açı metodu ve Sabit Noktalar yöntemlerine göre çözümlerinden bahsedilmektedir. Üçüncü bö lümde, mütemadi kirişlerin kuvvet ve açı metoduyla tesir çiz gilerinin tayininden, ayrıca, mütemadi kirişlerde kesit te sirlerini maksimum ve minimum yapan yükleme durumlarından bahsedilmektedir. Dördüncü bölümde, değişken kesitli kirişler anlatılmaktadır. Beşinci bölümde, “Taşıma Gücü” yöntemine gö re tek donatılı ve çift donatılı dikdörtgen kesitlerin beton arme hesaplarından bahsedilmektedir. Altıncı bölümde, sabit ve değişken kesitli mütemadi kirişlerin sabit ve hareketli yükler altında statik ve betonarme hesabını yapan, mesnet mo menti tesir çizgileri ordinatlarını hesaplayan bir bilgisayar programı sunulmuştur. Bu programda, statik hesaplar için “Açı Metodu”, betonarme hesaplar içinse “Taşıma Gücü” yöntemi kul lanılmıştır. Programın kullanımı örneklerle açıklanmıştır. Yedinci bölümde, sabit ve değişken kesitli mütemadi kirişle rin, sabit yük etkisi durumunda karşılaştırılması, hareketli
Uzay çerçeve sistemlerin sonlu elemanlar metodu ile çözümü (deplasman metodu)
İÜ ÖZET Bu çalışmada Sonlu Elemanlar Metodu ile Uzay Çerçeve sistem leri çöze» bir bilgisayar programı hazırlandı. Çeşitli kaynaklardan yararlanıl arak, met ©d yardımı ile sistem analiz edildi. Hesap işlemlerini kısaltmak için sistemin Stifness matrisinin band ve simetrik olmasından faydalanıldı. Prorgramın girdi ve çıktıları detaylı olarak bel ir t il di. Say isal örnekler çözüldü ve programın liste si ek olarak verildi. SUMMARY In This study a computer program has been prepared to solve Space Frames using the Finite Element Method. By means of the method the system has been analysed there by considering variaus references. Since the Stiffness matrix is Symmetrical and a bandet, it has enabled to shorten coraputations.’i’he inputs and outputs of the program has been presented in detail. Numerical exampien are solved and the list ef the program is given as appandex.

Yorum yaz