
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. M. KEMAL GÖKAY
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Yüzey pürüzlülük (TR)
2. Süreksizlik (TR)
3. Kayalar (TR)
4. Kararlılık (TR)
5. Matematiksel modelleme (TR)
6. Kayalar (TR)
7. Açık maden ocakları (TR)
8. Stability (EN)
9. Rocks (EN)
10. Discontinuity (EN)
11. Surface roughness (EN)
12. Open pit mines (EN)
13. Rocks (EN)
14. Mathematical modelling (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Kaya yüzey pürüzlülüğünün ölçülmesi ve uygulamalarının karşılaştırılması Determination of surface roughness and comparison between application techniques
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAYA YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNÜN ÖLÇÜLMESİ VE UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI Mehmet AKTAŞ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. M.Kemal GÖKAY Bu çalışma, yeraltı ve yerüstü kazılarında kaya kütlesinin davranışını önemli ölçüde etkileyen ve kaya kütlesi yapı birimi olan süreksizliklerin yüzey pürüzlülüğünün ölçülmesinde kullanılan yöntemleri kapsamaktadır. Yöntemlerden tarak ve komparatör yöntemi seçilip, farklı geometrik şekil ve özelliğe sahip numunelerin eğilme gerilmesiyle oluşan pürüzlü yüzeylerine uygulanmıştır. Tarak ve komparatör yöntemi ile pürüzlülüğü ölçülen her numune yüzeyine ait x, y, z koordinat değerleri MS-Excell yazılım programında dosyalanmıştır. Bu program yardımıyla her yüzeyin tarak ve komparatör yöntemi ölçüm değerleri kullanılarak iki boyutlu kesitleri, üç boyutlu yüzey profilleri, z (yükseklik) frekans eğrileri grafiksel olarak çizilmiştir. Yüzeylerin fotoğraftaki gerçek görüntüleriyle tarak ve komparatör yöntemiyle elde edilen üç boyutlu yüzeylerin karşılaştırılmasında aralarında büyük oranda benzerlik olduğu görülmüştür. İki boyutlu kesitlerden seçilen temsili kesitler matematiksel olarak modellenip, ISRM (1978) ve Barton (1977) kaya sınıflama sistemlerine göre görsel olarak sınırlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Süreksizlik (tabakalaşma düzlemi, kıvrım, fay, eklem, çatlak) yüzey pürüzlülüğü, 2D-3D pürüzlülük, makaslama dayanımı, duraylılık.
Açık maden ocaklarının matematiksel modellemesi
ÖZET Doktora Teri AÇIK MADEN OCAKLARININ MATEMATİKSEL MODELLEMESİ Alparslan TURANBOY Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç, Dr. M. Kemal GÖKAY 1998, 128 Sayfa Bu çalışmada, kaya kütlesi içinde açılan açık maden ocaklarının genel şekilleri ve içerdikleri süreksizlikler, analitik geometri kurallarıyla sınıflandırılmış ve geometrileri matematiksel olarak ifade edilmiştir, öne sürülen bu yöntemde, şev eğrileri ve süreksizlikler bir prizma içinde üç boyutlu olarak koordinatlarına göre çizimleri elde edilmiştir. Bu model görüntüleme işlemlerinde, izometrik perspektif yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen matematiksel ifadeler ve yaklaşımlar, Doğankuzu Güney Blok Boksit Ocağı (Seydişehir) üzerinde, iki kesim için denenmiştir. Oluşturulan izometrik görüntülerle, ocak eğrileri ve şev yüzeyinde izlenebilen süreksizlikler arasında benzerlik sağlanmıştır. Modelin geliştirilebileceği ve bu aşamada, planlama ve işletme faaliyetlerinde ön fikir verme amacıyla kullanılabileceği önerilmiştir. Anahtar kelimeler ; Kaya kütlesi, Süreksizlik, Birim basamak, İzometrik perspektif, İzometrik dönüşüm, Üç boyutlu görüntü.


Yorum yaz