
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. M. ERCENGİZ YILDIRIM
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
2. Atık su (TR)
3. Arıtma yöntemleri (TR)
4. Adsorpsiyon (TR)
5. Fabrikalar (TR)
6. Atık su (TR)
7. Arıtma yöntemleri (TR)
8. Kağıt fabrikaları (TR)
9. Endüstriyel atık su (TR)
10. Arıtma tesisleri (TR)
11. Adsorption (EN)
12. Treatment methods (EN)
13. Waste water (EN)
14. Textile factories (EN)
15. Treatment methods (EN)
16. Waste water (EN)
17. Factories (EN)
18. Treatment plants (EN)
19. Industrial waste water (EN)
20. Paper factories (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Bir pamuklu tekstil fabrikası atıksuyunun adsorpsiyon yöntemiyle arıtılabilirliğinin incelenmesi
IV ÖZET Bir pamuklu tekstil fabrikası atıksuyunun karekter belirleme çalışmalarının yanısıra adsorpsiyon yöntemiyle arıtımı incelenmiştir. Bu yöntemle arıtım sonucunda elde edilen değerler SKKY ‘de öngörülen sınır değerlerle karşılaştınlmıştır. Öndeneme çalışmalarında sarı ve laoivert olmak üzere iki ayrı renkte bazik reaktlf boyanın 100 mg/1 ‘lik çözeltileri kullanıldı. Sarı boya lacivert boyaya göre dana iyi adsorplanmaktadır. Sarı boya çözeltisi ile 200 mesh/ ten geçirilmiş aktif karbon ve cüruf kullanılarak yapılan deneylerde sıcaklık ve pH ‘in adsorpsiyona önemli bir etkisinin olmadığı gözlendi. 12 – 40 mesh arası cüruf ve 40 – 120 mesh, arası aktif karbon kullanılarak adsorban boyutunun etkisinin incelenmesine yönelik çalışmalarda ise boyut büyüdükçe adsorpsiyon kapasitesinde önemli düşmeler gözlenmiştir. İşletme atıksuyunun adsorpsiyonla arıtımında aktif karbon cürufa göre daha iyi renk ve pK gidermekte, cüruf ise aktif karbona göre daha iyi KOİ gidermektedir. Her iki adsorbanla da kirlilik parametreleri sınır değerlerin altına düşürülebilmektedir. Cüruf ucuz bir malzeme olması nedeniyle aktif karbona göre daha fazla miktarda kullanılsa bile tekstil atıksularının arıtımında ekonomik olabilecektir. Perlit ise tekstil atıksularında gerekli arıtımı sağlayamamaktadır.
Bozüyük yöresindeki bazı fabrikaların atık sularının özelliklerinin belirlenmesinin yanı sıra, kimyasal pıhtılaştırma yöntemiyle arıtılabilirliğinin incelenmesi çalışmanın hedefidir. Üç ayrı seramik fabrikası ve saf selülozdan üretim yapan, bir kağıt fabrikası atıksularının özellikleri belirlenmiştir. Seramik.fabrikalarından biri ve kağıt fabrikası atıksularında bazı parametrelerin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğindeki sınır değerleri aştığı gözlenmiştir. Seramik fabrikalarından, biri ve kağıt fabrikasının, atıksularında daha etkin arıtım sağlayabilmek amacıyla, ham atıksularından örnekler alınıp pıbtılaştırma-yumaklaştırma ile arıtım deneyleri yapılmıştır. Pıhtılaştırıcı olarak A12(SO4)3.18H2O, FeC13.6H2O ve farklı iki organik polielektrolit artan dozlarda denenmiştir. Seramik fabrikasında tüm dozlarda tüm parametreler sınır değerlerin altına düştüğü halde kağıt fabrikasında denenen hiçbir dozda KOİ sınır değerin altına indirilememiştir. A12(SO4)3.18H2O ve FeC13.6H2O dozu seçilirken pK değerinin. S’nın altına düşmemesi gerektiği, sedipur ve superfloc dozu seçilirken dozun artışıyla polielektrolitlerin kendilerinin KOİ değerini artırdığı göz önüne alınmalıdır.
Bir kağıt fabrikası endüstriyel atıksuyunun arıtılabilirliğinin deneysel olarak incelenmesi Experimental investigation the tratability of a paper mill industrial wastewater
IV ÖZET Bu çalışmada bir kağıt fabrikası endüstriyel atık- suyunun arıtılabilirliği incelendi. Gerçi işletmede bir atıksu arıtım tesisi vardır, ama sırasıyla sınır değerleri 100 mg/1 ve 40 mg/l olan KOİ ve BOİ5’nı izin verilen değerlerin altına düşürmeye yeterli olacak şekilde çalışmamaktadır. Atıksu arıtım tesisi pıhtılaştı- rıcı kullanımına dayandığı için, önce bazı pıht ılaş tırıcılar yedi değişik dozda denendi. İkinci olarak aktif karbon ve linyit kömürü külü ile adsorpsiyon deneyleri yürütüldü. Son olarak aktif çamur yöntemi uygulandı. Atıksu zayıf (az kirli) olduğunda biyokimyasal arıtım tek başına yeterli oldu; fakat kuvvetli (çok kirli) atıksularda, uygun arıtılmış su niteliği sağlayabilmek için biyokimyasal arıtımdan sonra alüminyum sülfatla pıhtılaştırma gerekli oldu.

Yorum yaz