
-
Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
- +90 216 578 0000
- http://www.yeditepe.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. HALİL EKŞİ
Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
Bölüm: Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
ÖZET Bu araştırmada, Toplam Kalite Yönetimi uygulanan ortaöğretim kurumlarında öğretmenlerin örgütsel adanmışlık ve motivasyon düzeylerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ile Yorum ve Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modellerinden “karşılaştırma” türü tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma İstanbul ili Anadolu yakasından tesadüfi örnekleme ile seçilen 2 ilçe ve bu 2 ilçeden kümelemeli seçilen 6 şar okulda çalışan 119 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Anket dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; çalışanların demografik özelliklerine ilişkin ?Kişisel Bilgi Formu?, ikinci bölümde ?Motivasyon Faktörleri Öncelikler Sıralaması Ölçeği?, üçüncü bölümde ?Örgütsel Adanmışlık Ölçeği? ve dördüncü bölümde ise ? TKY Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmada; bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post-Hoc Scheffe testleri, non-parametrik Kruskal Wallis testi, non-parametrik MannWhitney-U testi kullanılmış olup, elde edilen istatistiklerin manidarlığı .05 düzeyinde sınanmıştır. Araştırma ile öğretmenlerin demografik özelliklerine göre Toplam Kalite Uygulama düzeyinin, örgütsel adanmışlık düzeyinin ve motivasyon faktörleri öncelikler sıralamalarının ne bağlamda değiştiği ortaya konmuştur. Araştırma sonuçları bu konularda daha önce yapılmış araştırmaların sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma; öğretmenlerin örgütsel adanmışlık ve motivasyon düzeyinin artmasıyla Türk Milli Eğitim Sisteminin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlanması açısından önemlidir. Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, Eğitim, Toplam Kalite Yönetimi, Örgütsel Adanma, Motivasyon XXIV
Bu tez İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin zorbalık eğilimleri ile okul iklimi algıları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere hazırlanmıştır. Tez de KOİD Kapsamlı Okul İklimi Değerlendirme Ölçeği ve ZDEÖ Zorbalık Davranışı Eğilim Ölçeği kullanılmıştır. İstanbul ili Kadıköy ilçesinde bulunan 10 okuldaki öğrencilere bu ölçekler uygulanmıştır. Araştırma da KOİD Ölçeğinin alt boyutları olan Öğretmen-öğrenci ilişkisi, İdare, Öğrencilerin davranışsal değerleri, Öğrenciler arası ilişkiler, Anne-baba, toplum ve okul arası ilişkiler, Güvenlik ve düzenlilik ile çeşitli demografik değişkenlerle (yaş, sınıf, anne-baba mesleği vb. gibi) ilişki incelenmiştir. Yine ZDEÖ’yi oluşturan alt boyutlarla; fiziksel zorbalık, sözel zorbalık, eğlence amaçlı zorbalık ve duygu zorbalığı ile öğrencilerin aynı demografik değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir. Daha sonra da çalışmaya katılan öğrencilerin zorbalık eğilimi ile okul iklimi algıları arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin zorbalık davranışlarıyla okul iklimi arasında ilişki vardır denilebilir.
Eğitim yöneticilerinin değer tercihleri ile yaratıcılıkları arasındaki ilşkinin incelenmesi
Bu arastırmada egitim yöneticilerinin deger tercihleri ile yaratıcılıkları arasındaki iliski tespit edilmeye çalısılmıstır. Arastırma; Giris, lgili Literatür, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Öneriler olmak üzere bes ana bölümden olusmaktadır. Literatür bölümünde yaratıcılık ve degerler üzerinde kapsamlı alan taraması yapılmıstır. Arastırmanın evrenini, 2006-2007 Egitim Ögretim yılında, tabakalama yöntemi ile stanbul Anadolu Yakası’nın Pendik, Kartal ve Kadıköy lçelerindeki resmi veya özel kurumlarda görev yapan egitim yöneticileri olusturmaktadır.Yöneticilerin seçiminde kümeleme örneklem yöntemi kullanılmıstır. Arastırma sonucunda 122 yöneticiye (41 Kadın, 81 Erkek) ulasılmıstır. Arastırmada yazar tarafından gelistirilen demografik degiskenlerin toplanmasına yönelik bir bilgi formu, Schwartz H. Shalom tarafından gelistirilen Schwartz Degerler Ölçegi ve Eugune Raudsepp tarafından gelistirilen Ne Kadar Yaratıcısınız Ölçegi kullanılmıstır. Verilerin analizi için bagımsız grup t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), non-parametrik Kruskal Wallis-H testi, non parametrik Mann Whitney-U testi ve Pearson Çarpım Moment Korelasyon analizi kullanılmıs olup manidarlıklar 0,5 düzeyinde sınanmıstır. Arastırma ile okullardaki yöneticilerin kisisel degerlerinin kararlarındaki yaratıcılıgı etkileyip etkilemedigi arastırılmıs ve bu amaca iliskin bulgular cinsiyet, yas, medeni durum, kıdem, yöneticilik kıdemi, egitim durumu, brans,gelir düzeyi, çalısılan kademe ve hizmet içi egitim kursu degiskenleri açısından ortaya konmustur. Son olarak; degerler ölçegi ve yaratıcılık ölçegi alt boyutları arasındaki iliskiyi belirlemek amacıyla yapılan analizler sonucunda egitim yöneticilerinin deger tercihleri ile yaratıcılıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıstır. Baska bir deyisle; egitim yöneticilerinin deger tercihleri ile yaratıcılıkları arasında anlamlı bir iliski yoktur.
DOÇ.DR. HALİL EKŞİ İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
DOÇ.DR. HALİL EKŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
.
Üniversitemize yakın olan Fıstık Araştırma Enstitüsü ve Maliye Bakanlığı Misafirhanesi’nde
kalınması durumunda sabah ve akşam saatlerinde servis olanağı olacaktır.
Konaklama Alternatiflerinden Bazıları;
Kamu Kurum Misafirhaneleri
1. Gaziantep Üniversitesi Turizm Uygulama Oteli – 0342 360 12 00
2. Maliye Bakanlığı Misafirhanesi – 0342 360 15 77
3. Fıstık Araştırma Enstitüsü – 0342 338 08 00
4. Devlet Su İşleri Misafirhanesi – 0342 321 36 01
5. Gaziantep Öğretmenevi – 0342 231 3110
Oteller
1. Grand Otel (5 yıldızlı)
2. Teymur Continental (5 yıldızlı)
3. Tuğcan Otel (5 yıldızlı)
KURULLAR
Sempozyum Onursal Başkanı: Prof. Dr. M. Yavuz COŞKUN (Gaziantep Üniversitesi Rektörü)
Sempozyum Dönem Başkanı: Prof. Dr. Cengiz TORAMAN (Gaziantep Üniversitesi, İ.İ.B.F. İşletme
Bölüm Başkanı)
Sempozyum Yürütme Kurulu Başkanı: Doç. Dr. İbrahim Halil EKŞİ
BİLİM KURULU
BİLİM KURULU
Unvan Ad – Soyad Üniversite Alanı
1 Prof. Dr. Ali ACARAVCI M. Kemal


Yorum yaz