
-
Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 332 223 1210
- http://www.selcuk.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. HALİL BAŞ
Üniversite: Selçuk Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Jeoloji (TR)
2. Hatay-Yeditepe (TR)
3. Hatay-Yayladağ (TR)
4. Stratigrafi (TR)
5. Petrografi (TR)
6. Ankara-Üreğil (TR)
7. Ankara-Sarayköy (TR)
8. Ankara-Dereli (TR)
9. Petrografi (TR)
10. Jeoloji (TR)
11. Bolu-Dörtdivan-Tekkeümmükemal (TR)
12. Bolu-Dörtdivan-Tekkebozarmut (TR)
13. Stratigrafi (TR)
14. Kömür (TR)
15. Konya-Ermenek (TR)
16. Jeoloji (TR)
17. (EN)
18. Geology (EN)
19. (EN)
20. Petrography (EN)
21. Stratigraphy (EN)
22. (EN)
23. Geology (EN)
24. Petrography (EN)
25. Geology (EN)
26. (EN)
27. Coal (EN)
28. Stratigraphy (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Yeditepe-Yayladağ (Hatay) civarının jeolojisi
oz Bu çalışma., Yayiadağı (Hatay) dolayının jeolojisi ile “bölgenin jeolojik gelişimine açıklık getirmeyi amaçlar, Yaylaöağı-Yeditepe- Suriye hududu Raf İs. köyü arasında ysr alan çalasına alanında yasixdan gence doğru 9 Keidağ Grubus Tekne- cik Formasyonu,, Yeditepe Formasyonu ve apaklıtep© Formasyonu gelir. Bunların üserinde ine Okçular Formasyonu ve Kuvatemer yaşlı birim ler bulunmaktadır – îaban ilişkini görülemeyen Jura yaşlı Keidağ Grubu (Kireç- taşları) üzerine uyumlu olarak Tekne cik Formasyonu gelir* Bu For masyon demirli kireçtasları özelliği taşımakta olup5 Alt Kretuss yaylıdır r Teknecik Formasyonu üzerine ise.süreklilik arz eden tint Krcta.Ro yağlı Yeditepe Formasyonu gelir. Bu formasyon “başlıca marn-kireçtaşı ardalanması, glokonili fosfat kayalara, oluşturmakta Qİups tabandan tavana doğru s Erikli 9 Kırgın 9 Rafla. e Taşlıf Ziyaret f Çınar,, Bezge-1 v© Bezge-2 şeklinde 8 üyeye ayrılır, Yeditepe Formasyonu ile üzerine gelen Kapaklıtepe Formasyonu arasında açılı bir uyumsuzluk vardır* Kapak! it epe Formasyonu Mestrihtiyen yaslı olup s dolomiti!: kireçtaşları ile temsil edil mektedir, Kapaklıtepe Formasyonu üzerine ise uyumsuz olarak Eosen yaslı Okçular Formasyonu gelmektedir,. Bölgedeki – of iyolitik kayanların yerleşme yaşı Üst Kretasedir, Ofiyolitlor, tektonikler,, Kümiilatîarj, Diyabaz daykiar. PilloT-lavlar ve Volkano-sodimanter kayaçiarnan oluşur. Yeditepe Formasyonu içerisinde s od iman ter kökenli fosfat : ‘ kayaları mevcuttur. Formasyon içindeki glokonili fosfat kayaları- tabandan tavana doğrue Erikli 9 Kırgın s Raflıe faslı,, Ziyaret 8 Çınar, Besge-1 ve ‘ Bezge-2 şeklinde 8 seviyeye ayrılmıştır. Sahada ortalama tenor dağılımı ise $2-16. P”0_ dir,.. 2 5
Sarayköy-Dereli-Üreğil (Ankara) yörelerinin jeolojisi ve petrografisi
İnceleme alanı Ankara `nın kuzeybatısında, Beypazarı il çesinin kuzeyinde bulunmakta olup, Tersiyer volkanitleriyle 2 kaplıdır. Yaklaşık 150 km ‘İlk bir alanda yer alan bu volka nitlerin üç farklı evrede oluştukları belirlenmiş, aglomera ve tifleri ayırlanmış ve bu birimler üzerinde petrografik ve petrokimyasal çalışmalar yapılarak kökensel yoruma gidilmiştir. Bölgedeki volkanitlerin genellikle ortaç karakterli ol dukları belirlenerek andezit olarak adlandırılmıştır. Andezit ler içerdikleri mafik minerallere göre; andezit, ojit-andezit, hornblend-andezit ve biyotit-andezit olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. İnceleme sahasında bulunan ve dar bir alanda gö rülen bazaltlar da ayrı bir petrografik bölümü oluşturur. Yine volkanitlerin kimyasal sonuçlarının diyagramlarda değerlendirilmesi sonucu; andezit, dasit, riyodasit, trakit ve trakiandezit olarak isimlendirilmişlerdir. Petrokimyasal yorumlamalar ile volkanitlerin kabuk kökenli, kalkalkalen nitelikli magmaya ait oldukları belirlenmiştir. Çalışma sahasında çökel olarak Üst Miyosen yaşlı gölsel çökeller, yamaç molozu ve güncel alüvyonlar görülür. Bunların yanında çalışılan sahanın yapısal jeolojisi, jeolojik evrimi ve ekonomik jeolojisine değinilmiştir.
Tekkebozarmut-Tekkeümmükemal (Dörtdivan-Bolu) yörelerinin jeolojisi ve petrografisi
oz Bolu’nun güneydoğusunda yer alan inceleme alanında; çökel birim olarak en altta Üst Kretase yaşlı flişel karakterdeki silttaşı, kiltaşı, kumtaşı, marn ve killi- kumlu kireç- taşından oluşan lüzzviran Formasyonu bulunur. Bunun üzerina sahada geniş yayılımı olan Orta-üst Miyosen yaştaki volkanitler- den alttan üste doğru; Kurtluca Andeziti, Yıldıztepe volkanitlerinin aglomeraları ve bazaltik lav birimi, Tekkebozarmut volkanitlerinin aglomera- kil birimi, yine aynı volkanitlerin andezitik lavları ve en üstte de aglomera ve tüfleri gelir. Kuzviran Formasyonu ile volkan iti er arasında açılı uyumsuzluk vardır. Volkanitlerin kendi aralarındaki ilişki uyumludur. İnceleme alanındaki en genç birimler volkanitler üzerine uyumsuzlukla gelen kuvaterner yaşlı yamaç molozları ve genç alüvyonlardır. Çalışma alanındaki volkanitler genellikle andezitlerden oluşmaktadır. Volkanitlerin kimyasal analizlerinin değerlendi rilmesi sonucu; bazaltik andezit, andezit ve dasit olarak isimlendirilmişlerdir. Jeokimyasal yorumlamalar sonucu bölgede yer alan volkanitlerin kalkalkalen karakterde ve kabuk kökenli oldukları belirlenmiştir. Volkanizmanın güney-kuzey yönlü sıkışma tektoniğinin sonucunda ortaya çıktıkları anlaşılmıştır.
Ermenek (Konya) civarının jeolojisi ve kömür yatakları
ÖZ Ermenek (Konya) civarında yeralan çalışma alanında üst Devoniyen-Tersiyer (Neo jen) saman aralığında oluşan karbonat ve kırıntılı kayaçlar yüzeylenmektedir. Sahadaki 1 itostratigra-f ik birimler anlatımda kolaylık sağlamak amacıyla; Temel -formasyonlar, kömürlü -formasyon ve örtü formasyonları olmak üzere üç grupta toplanmıştır. Temel.formasyonları Jura-Kretase yaşlı Cakozdagı -formasyonu, yerleşme yaşı üst Kretase olan Of i yol i tik melanj ve Eosen yaşlı Tepebaşı formasyonu oluşturur. Kömürlü birimi Miyosen yaşlı Yenimahalle formasyonu, örtü birimlerini ise yine Miyosen yaşlı Mut formasyonu ile Kuvaterner oluşuklar temsil etmektedir. Sahada tesbit edilen Çanakçı, Kışlacık,Ersultandede fayları ile bunlara antitetik ve sintetik olarak gelişmiş harita üzerine işlenmesi mümkün olmayan bir çok küçük fay gözlenmiştir. Sahadaki kıvrımları Cingirler, Küçükçay, Kartal Dağı, Cenne asimetrik senkl inal leri temsil ederler. Çalışma sahasında Çanakçı, Hal imiye ve Cenne yakınla rında ekonomik kömür damarları mevcut olup, bu damarlar halen işletilmektedir. Ortalama kömür zonu kalınlığı 6.5 m.dir. Orijinal kömür bazında ortalama 3300Kcal/kg. alt ısı değeri ile Ermenek Bölgesi kömürleri Konya civarının en kaliteli kömürü özelliğini taşır. ASTM standartlarına göre Canakçi kömürü Linyit-A, Cenne kömürü ve Hal imiye kömürü Alt Bitümlü Kömür-B sınıfına girer.


Yorum yaz