
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. GÖZEN BEREKET
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI

1. Sodyum klorür (TR)
2. Korozyon (TR)
3. Hidroksikarboksilik asit (TR)
4. Amino asitler (TR)
5. Alüminyum alaşımları (TR)
6. İnhibitör (TR)
7. Çelik-metal (TR)
8. Korozyon (TR)
9. Hidroklorik asit (TR)
10. İyon (TR)
11. Bentonit (TR)
12. Ağır metaller (TR)
13. Adsorpsiyon (TR)
14. Aluminum alloys (EN)
15. Amino acids (EN)
16. Hydroxycarboxylic acid (EN)
17. Corrosion (EN)
18. Sodium chloride (EN)
19. Hydrochloric acid (EN)
20. Corrosion (EN)
21. Steel-metal (EN)
22. Inhibitor (EN)
23. Adsorption (EN)
24. Heavy metals (EN)
25. Bentonite (EN)
26. Ion (EN)
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
ıı: ÖZET Alüminyum ve alüminyum alaşımlarının İO”3- M NaCl çöze İt is indeki korozyonuna glikolik asit, laktik asit, mandelik asit, malik asit gibi bazı hidroksi karboksilik asitlerle, glisin, alanin, valin, fenil glisin, fenil alanin ve aspartik asit gibi amino asitlerin etkisi potansiyodinamik polarizasyon yöntemiyle incelenmiştir. Bu çalışmada kullanılan hidroksi karboksilik asitlerin, alüminyum ve alüminyum alaşımlarının korozyon hızını arttırdıkları saptanmıştır. Korozyon arttırma etkileri hidroksi karboksilik asitlerin çözünür kompleks iyonlar oluşturmaları ile açıklanmaya çalışılmıştır. Amino asit içeren sodyum klorür çözeltilerinde bulunan “‘” i ı-Tor” değerlerinin hidroksi karboksilik asit içeren sodyum klorür çözeltilerinde bulunan iko.- değerlerinden daha küçük olduğu bulunmuştur. Bu ise amino asitlerin metal yüzeyine adsorpsiyonu ile açıklanmıştır. Bazı amino asitlerin katodik inhibitor olarak davrandıkları bulunmuştur. In hibitor etkinliklerinin ise adsorps iyona katılan fonksiyonel grupların elektron yoğunluğu ile ilişkili olduğu ve eğer bir sıralama verilirse inhibitor etkinliğinin valin > fenil alanin > alanin > fenil glisin sırasını izlediği sap tanmıştır.
Hidroklorik asit ortamında düşük krbonlu çeliklerin korozyonuna film oluşturucu maddelerin inhibitör etkisi
ÖZET Düşük karbonlu çeliklerin hidroklorik asit ortamında korozyonuna metil metakrilat ve akrilonitril gibi monomerlerin.etil krotonat ve 3-metil kroton aldehit gibi a, S doymamış karbonil bileşiklerinin inhibitor etkinlikleri ağır lık azalması yöntemiyle incelenmiştir. Akrilonitrilin maksimum inhibitor etkinliği % 85 ci varında olduğu, 0,5 M ve 4 M’lık hidroklorik asit çözelti lerinde inhibitor etkinliğinin düşük, 1 M ve 2 M’lık HC1 asit çözeltilerinde inhibitor etkinliğinin yüksek olduğu gözlenmiştir. 10″~3 M derişiminde KsSeO© ilâvesinin inhibi tor etkinliğini arttırdığı bulunmuştur. Metil metakrilat m maksimum inhibitor etkinliği % 60 civarında olduğu ve asit derişimi arttıkça inhibitor etkin liğinin azaldığı görülmüştür. io~2 M derişiminde KsSeO© ilâvesinin inhibitor etkinliğini artırdığı bulunmuştur. Etil krotonat ve 3-metil kroton aldehitin hidroklorik asit çözeltisinde çeliğin korozyonuna inhibitor olarak dav randığı bulunmuş ve etil krotonatm inhibitor etkinliğine hegzadesiltrimetilamonyumbromürün arttırıcı etki yaptığı gözlenmiştir. Akrilonitril, metil metakrilat ve 3-metil kroton al dehitin çeliğin korozyonuna inhibitor etkinliğinin, metal yüzeyinde polimer filmi oluşturmasından; etil krotona^in inhibitor etkinliğinin ise yüzeyde adsorps iyondan kaynak lanabileceği düşünülmüştür.
Bentonit üzerinde ağır metal iyonlarının adsorbsiyonu
V ‘CİZET Bu çalışmada, adsorpsiyon yöntemiyle, ben tonit üzerinde Pb, Cd için % 71,1, Cu için % 55,5 ve Zn Cu(11) > Cd(ÎI) > Pbfll) sırasını izlemektedir. Adsorpsiyonun denge modellemesinde Pb <11), Cd <11), Cu(II)'nin Langmuir adsorpsiyon izotermine, ZnUÎ)'nin ise Freundlich adsorpsiyon izotermine uygunluk gösterdi§i bulunmuştur. Dinamik modelleme sonucu, ağır metal iyonlarının bentonit üzerinde adsorpsiyonunun, birinci mertebeden ter sinir bir reaksiyon olduğu bulunmuş ve adsorpsiyonla ilgili toplam hız sabiti k', adsorpsiyon hız sabiti, k», desorpsiyon hız sabiti, ka, denge sabiti, Ke, değerleri hesaplanmıştır. Termodinamik incelemelerden, standart serbest ener ji, A?0, standart entalpi, AH° ve standart entropi,AS° değerler i hesaplanmıştır.
DOÇ.DR. GÖZEN BEREKET İLE İLGİLİ SAYFALAR VE DÖKÜMANLAR
DOÇ.DR. GÖZEN BEREKET İLE İLGİLİ BİLGİLER, ÖZGEÇMİŞ VE MAKELELER
yılında severek
girdiğim ve aslında
hayatın gerçek manada
her bir zerresinin
Kimya ile ilgili
olduğunu anladığım bu
bölümden, şimdi
başarılı bir şekilde
mezun olmuş, hızlı
21
G
Ö
R
Ü
Ş
L
E
R
Analitik Kimya Anabilim Dalı
Prof. Dr. Tevfik GEDİKBEY
Prof. Dr. Sibel AKAR
Doç. Dr. Ebru BİRLİK ÖZKÜTÜK
Doç. Dr. Tufan GÜRAY
Araş. Gör. Fatih SAYIN
Anorganik Kimya Anabilim Dalı
Prof. Dr. Okan Zafer YEŞİLEL
Araş. Gör. Dr. Hakan ERER
Araş. Gör. Mürsel ARICI
Biyokimya Anabilim Dalı
Prof. Dr. İsmail KIRAN
Prof. Dr. Tamer AKAR
Araş. Gör. Özge ÖZŞEN
İDARİ KADRO
Nevin ÇALLI Yük. Kimya Müh.
Kamil KAYAR Bölüm Sekreteri
Dilek DALYANCI Lab. Teknisyeni
Tuğba BİÇER Kat Görevlisi
Fizikokimya Anabilim Dalı
Prof. Dr. Gözen BEREKET
Prof. Dr. Vural BÜTÜN
Prof. Dr. Aysel YURT
Doç. Dr. Evrim HÜR
Doç. Dr. Necmettin CANER
Yrd. Doç. Dr. M.Arzu PINARBAŞI
Araş. Gör


Yorum yaz