
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. ERTUNÇ ARAL
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Ultrases ile katı, sıvı ve gaz ortamların fiziksel özelliklerinin incelenmesi
iv ÖZET Ses maddesel ortamlarda yayılan bir enerji türüdür. İnsan kulağının, duyarlı olmadığı, frekansı 2O0OO Hz’den büyük olan ses lere ultra ses denir. Günümüzde pek çok alanda kullanım yeri bulan ultrasesin oluşturulmasında ve algılanmasında kullanılan aletler transduser olarak adlandırılır, Ultrasonik çalışmalarda ölçümler ortamdaki ses hızı ve soğurulmasma yöneliktir. Bunun için çeşitli metodlar gelişti rilmiştir. Katı, sıvı ve gazlarda ultrasesin yayılışı o ortamla rın fiziksel özelliklerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ultra ses hız ve sönüm ölçümleri ile farklılıklara sebep olan bu fiziksel özellikler hakkında bilgi sahibi oluna bilmektedir. Bu çalışmada ultrases hakkında genel bilgiler verilmiş ve katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılışları incelenmiştir.
Doğal ve preslenmiş lületaşının bazı fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması
m ÖZET Ülkemizin metal dışı en önemli minerallerinden biri olan lületaşı (se- piolite)’mn fiziksel ve kimyasal özellikleri, kullanım alanları konusunda yapı lan araştırmalar oldukça azdır. Buna rağmen dünyada en kaliteli lületaşı üre timi ülkemizde yapılmaktadır ve üretimin dünyada talebi karşılayamaz hale gelmesi bu minerali çok değerli hale getirmiştir. Fakat ülkemizde (Eskişehir yöresinde) üretilen lületaşının büyük kısmı düşük kalite olması nedeni ile kullanılmamaktadır. Bu araştırmada yaptığımız literatür taramalarında rastlayamadığımız doğal lületaşının; özgül ısısını, elek analizi yöntemi ile dış özgül yüzey alanı nın tayini, ıslanma ısısının tayin edilmesi amaçlanmakta. Ayrıca lületaşı ar tıklarını toz hale getirip presleyerek elde edilen pres lületaşları ile doğal lü letaşının*, yoğunluk, porozitesinin, termal ve dielektriksel özelliklerinin karşı laştırılması olmuştur. Ayrıca pres lületaşının yeniden işlenebilirliği araştırıl mıştır.
Tuğlaların hammadde ve bazı fiziksel mekaniksel özelliklerinin incelenmesi
IV ÖZET Ülkemizde konut ihtiyacına bağlı olarak artan tuğla gereksinimi geleneksel sistemlerle sağlanmaya çalışılmaktadır. Ancak hammadde rezervlerinin değişik bünyeli olması üretile cek tuğlanın fiziksel ve mekaniksel özelliklerini etkilemek tedir. Türkiye genelinde hammaddenin kimyasal ve mineralojik Özelliklerine bağlı olarak üretilebilecek tuğlaların fiziksel ve mekaniksel bazı özellikleri, Marmara Bölgesi ve kuzey-doğu İç Anadolu Bölgesinden hammadde ve tuğla örnekleri alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada gerek hammadde gerek se örnek tuğlalar için ö^gün bir standart olmadığı için kıyas lama yapılamamış fakat sözlü yada yazılı görüşmelerle, çeşit li literatür taraması ve müsyette teori ve deney çalışmaları ile belirleme yapılmıştır.


Yorum yaz