
-
Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 222 335 0580
- http://www.anadolu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ.DR. A. ÜSAME TAMER
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Eskişehir ili sınırları içinde yetişen çeşitli bitkilerde görülen bazı parazit funguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
IV ÖZET Eskişehir ili sınırları içinde çeşitli bitkiler üze rindeki parazit fungusları taksonomik olarak belirlemeye yönelik çalışmamızda, araştırma bölgesinde 1987-1988 yılı içinde 4 mevsim boyunca örnekler toplanmıştır. 43 konuk- çu bitki üzerinde 36 parazit fungus türü tespit edilmiştir. Bunlardan bir tür Oomycetes sınıfına, dokuz tür Ascomycetes sınıfına, 21 tür Basidiomycetes sınıfına, beş tür de Deuteromycetes sınıfına aittir. Araştırmamız sonucu yörede belirlenen funguslardan beşinin ( Salvia sp. üzerinde Puccinia salviae Ung., Stipa haloserica L. üzerinde Puccinia stipae Arth. var. stipae, Azalea sp. üzerinde Pestalotia macrotricha Klebahn., Chrysanthemum sp. üzerinde Puccinia chrysanthemi Rose ve Scorzonera cana (C.A. Meyer) Hoffm. üzerinde Puccinia scorzonerae Schm. ) ülkemiz için yeni fungus türü olduğu saptanmıştır. Ayrıca beş fungus türü de (Erodium sp. üzerinde Uromyces geranii (D.C.) Pries, Melilotus sp. üzerinde Phyllosticta medicaqinis Sacc, Teucrium polium üzerinde Puccinia sp., Rubia peregrina L., üzerinde Septoria sp. ve Lotononis genistoides (Fenzl.) Benth. üzerinde Septoria sp.) ülkemiz için yeni konukçular üzerinde belirlenmiştir.
Eskişehir ili sınırları içinde yetişen bazı makrofunguslar üzerine taksonomik bir araştırma
iv ÖZET Bu çalışmada Eskişehir ili sınırları içersinde 1987- 1988: yıllarında özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında makrofungus örnekleri toplanıp tanıları yapılmıştır. Yöre de saptanan 26 makrofungus türünden 2 ‘ si Âscomycetes, 24′ ü Basidiyomycetes sınıfına dahildir. Tespit edilen 26 türden l’i zehirli ÇCoprinus atra- mentarius) 16’ sı yenen (.Helvella leucomelaena, Rhizopogon roseolus, Agaricus campestris, Agrocybe dura,” Suillus be- linii, GoprAnus comatus, CL.micaceus, Hygrophorus comarophyl- lus, Armillariella tabescens, Glitocybe rhizophora, Lepis- ta nuda, Pleurotus eryngii, P.ostroeatuş, Tricholama terreum. Polyp or us mor i, P. sulphur eus) ve diğerleri ise değersiz dir (Sepultaria sumneriana. Boletus radicanst Coriolus ver sicolor, G.zonatus, Geastrum pectinatum, Fomes fomentarius, Funalia trogii, Schizophyllum commune, Phellinus pomaceus). Diğer taraftan tanımlanan bu fungusların 7 türü odun tah ripçisi makrofunguslardan olup, yöredeki orman ağaçlarında zararlara yol açtığı saptanmıştır.
Bazı şapkalı mantarların kültürü
Bu çalışmada, bası şapkalı mastarların çeşitli kullanım alanları göz önünde tutularak Ascomycotina’dan 2 (Tuber, Morchella), Basidiomycotina’dan 3 cine (agarlcus, Pleurotus, Goprinus ) biyolojik ve kültürel özellikleri yönünden incelen miştir. Günümüze kadar yapılan kültür çalışmaları, özellikle ülkemizde, Agaricus bisporus ve Fleurotus oatreatus üzerinde yoğunlaşmıştır. Yukarıda adı geçen diğer makrofunguslardan Tuber’in endüstriyel çapta üretilmesindeki zorluklar, Morchella’nın ise halen ticari anlamda kültüre alınamamış olması konu üzerin deki çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.


Yorum yaz