
-
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
- +90 344 280 1000
- http://www.ksu.edu.tr/
- Hiçbir belirt gün hizmet vermektedir.
DOÇ. DR. HÜSEYİN TEMİZ
Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Bölüm: Fen Bilimleri Enstitüsü

ÇALIŞMA ALANLARI
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA ÖĞRENCİLERİ
Doğal lifli malzemelerden üretilen panellerin yalıtım özelliklerinin araştırılması
Bu çalışma ile ülkemizde atık halde bulunan bazı lifli malzemelerden, ısı yalıtım malzemesi üretilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde ve diğer ülkelerde, iklimlendirme için oldukça büyük miktarda enerji sarf edilmektedir. Yaz mevsiminde, ortamı serin tutmak kış mevsiminde ise ısıtmak; ancak iyi bir yalıtım yapılması sayesinde olabilir. Enerjinin büyük bir bölümü fosil yakıtlardan üretilmektedir. Fosil yakıtlar hem sonlu, hem de birim maliyeti yüksektir. Ülkemizde yalıtım için kullanılan malzemelerin bazıları (seramik yünü, melamin köpüğü, PVC köpük vb) yurt dışından ithal edilmektedir. Bu ve benzeri malzemelerin ithal olmayan ve doğal yollarla elde edilebilmesi ülkemiz için büyük kazanç sağlayacaktır. Örneğin; atık maddelerin yalıtım malzemesi üretimi için toplanıp kullanılması ülkemize büyük katkı sağlayacaktır. Çiftçiler için tarlada hasattan sonra kalan atıklar (ekin sapı, mısır sapı, Ayçiçek sapı vb) büyük problem teşkil etmektedir. Bu atıkların temizlenmesi için genellikle yakma yolu seçilmekte; bu ise arazi ve doğaya büyük zarar vermektedir. Ayrıca, topraktaki canlıların ölmesine ve yangınlara sebep olmaktadır. Tekstil fabrikalarındaki atıklarda da depolama sorunu yaşanmaktadır. Bu çalışma ile ayçiçeği sapı, ekin sapı, mısır sapı, tekstil atığı, palmiye yaprağı değerlendirerek yalıtım özelliğine sahip malzemeler hazırlanmıştır. Bu malzemeler; ısı iletim katsayısı tayini, sıcaklık absorbe etme deneyi, ultrasonik ses ölçümü ve dayanım testlerine tabi tutulmuştur. Bunların, ithal ısı yalıtım malzemelerinden daha ekonomik ve yalıtım standartlarına uygun olduğu tespit edilmiştir.
Kahramanmaraş-Hartlap dolomiti katkılı çimentoların dayanım ve genleşme özelliklerinin araştırılması Investigation of expansion properties and strength of Kahramanmaras-Hartlap dolomite doped cements
Bu çalışmada; dolomit, öğütülmüş yüksek fırın cürufu ve Poli Vinil Klorür (PVC) içeren harçların ve betonların dayanım ve dayanıklılığı araştırılmıştır. Çimento ve agrega yerine dolomit, yüksek fırın cürufu ve PVC farklı yüzdelerde kullanılmıştır. Hamur numunelerin su gereksinimi, priz başlama ve bitiş süreleri ve hacim genleşmeleri gibi fiziksel etkileri araştırılmıştır. Hamur numunelerin 7 ve 28 gün için Scannig Elektron Microscope (SEM) taramaları incelenmiştir. Beton numunelerin 7 ve 28 günlük basınç dayanımı, permeabilite ve donma-çözülme etkisi gibi mekanik ve fiziksel etkileri araştırılmıştır. 40x40x160 mm’lik harç numuneler üretilmiş, harçların basınç dayanımı deneyinde kullanılmıştır. Ayrıca, 25x25x285 mm’lik harç çubukları üretilmiş, alkali agrega reaksiyonu tespiti için harç çubuğu deneyinde kullanılmıştır. 7, 28, 56 ve 90 günlük boy değişim değerleri takip edilmiştir. Yapılan çalışmada, dolomit katkı oranı arttıkça betonda işlenebilirlik, basınç dayanımı, donma-çözülme etkisi ve su geçirimliliği gibi birçok özelliğe olumsuz etkilerde bulunduğu deneysel olarak gözlenmiştir. Betonda kullanılan PVC katkısının ise daha esnek bir beton üretme dışında dayanım ve dayanıklılık özelliklerine ciddi bir katkısı olmadığı görülmüştür. Ancak, dolomit ve yüksek fırın cürufunun birlikte kullanıldığı hamur ve harç numunelerde; priz süresi, hacimsel genleşme, basınç dayanımı ve alkali agrega reaktivitesi yönünden sadece dolomit katkılı numunelere göre daha olumlu sonuçlar alınmıştır. Bu sonuçlar, dolomitin beton ve çimentoya katkı olarak kullanımında, uygun dozaj, katkı çeşidi ve miktarının belirlenmesi ile çimento ve beton özelliklerinin daha da geliştirilebileceğini göstermiştir.


Yorum yaz